Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Priča o Zrću postaje turistička bajka

19.07.2011. 22:00
Priča o Zrću postaje turistička bajka


Ovdje sam gost Novalje, a kada govorimo o Novalji onda je tu neizostavna priča o Zrću, o zabavi za mlade koju klubovi pružaju. Strani mediji kao što su MTV, CNN i tiskani mediji vrlo pozitivno govore o Zrću. Turisti koji se ovdje zabavljaju prenose reklamu za Hrvatsku, rekao je ministar Bajs


Nedavni posjet ministra turizma Damira Bajsa Novalji bio je simbolično priznanje Gradu Novalji za izvanredne uspjehe u turizmu, a posjet Zrću bilo je priznanje klubovima koje mnogi svjetski mediji nazivaju najboljim mjestom za zabavu mladih na svijetu.
Priča o Zrću
– Ovdje sam gost Novalje, a kada govorimo o Novalji, onda je tu neizostavna priča o Zrću, o zabavi za mlade koju klubovi pružaju. Hrvatska je turistička zemlja koja mora svakom gostu pružiti ponešto. Mi smo zemlja za obiteljski odmor, ali i zemlja zabave za mlade. Strani mediji kao što su MTV, CNN i tiskani mediji vrlo pozitivno govore o Zrću, mjestu gdje se mladi odlično zabavljaju. To je dobro i turisti koji se ovdje zabavljaju prenose reklamu za Hrvatsku, rekao je ministar Bajs.
Priča o Zrću postupno se pretvarala u turističku bajku.
Zrće je prvi puta postalo medijski eksponirano 1997. godine kada je postajalo okupljalište mladih iz Hrvatske, a idućih godina postalo je mjesto koje su počeli posjećivati mladi iz cijelog svijeta. No priča o Zrću počela je dvadesetak godina ranije. U uvali Zrće, koja je s jedne strane omeđena gustom borovom šumom, a s druge strane plažom i morem, postojao je disco klub u vlasništvu tadašnjeg ugostiteljskog poduzeća kojeg su uglavnom posjećivali otočani i njihovi prijatelji. Kako se prisjećaju neki od tadašnjih posjetitelja Zrća, iz Paga se do kluba na Zrću često dolazilo čamcima. U to vrijeme, kažu oni koji se toga sjećaju, veći dio Zrća nije bio osvijetljen. Na plažu južno od kluba i na plažu Katarelac za vrućih ljetnih večeri odlazili su oni koji su željeli uživati u tišini, moru i mraku. Osamdesetih godina se na sjevernoj strani Zrća počeo uređivati klub “Kalypso” koji je u to vrijeme bio mjesto za ugodan predah. Sjedilo se uz more, na daskama koje su stajale na oblikovanim deblima i u taj su klub, koji se još nije nazivao klubom, dolazili gosti u ozbiljnijim godinama.
– Iz Paga smo išli na Zrće kasnije navečer, nakon što bi se zabavljali u diskoklubovima u Pagu. Na Zrću je uvijek bilo ugodno, tamo su najviše dolazili dečki i cure iz Novalje, a tada smo se svi znali jer su oni išli u školu u Pagu, a i oni su dolazili u klubove u Pagu. Danas su Pag i Novalja dva svijeta, ljudi se međusobno ne poznaju, ali prije je bilo drugačije. Bio sam nedavno na Zrću. Lijepo je tamo i da je bar onda bilo tako, kaže jedan Pažanin koji je osamdesetih godina često odlazio na Zrće.
Mladi turisti
Na Zrću se sve počelo mijenjati koncem devedesetih kada je, uz već postojeći klub “Kalypso” počeo raditi klub “Papaya”, a onda i “Aquarius”. Organizatori programa u klubovima trudili su se napraviti nešto drugačije, nešto što se ne može ni vidjeti ni osjetiti drugdje na Jadranu i u tome su uspjeli. Organizirali su se razni programi, dolazili su razni pjevači i D.J.-evi, programe su obogaćivale atraktivne plesačice i hostese i sve je više stranaca otkrivalo lijepu plažu Zrće. Zrće je bilo nešto novo i drugačije i mnogima je trebalo vremena kako bi se na to privikli. U deset godina Zrće je posjetilo oko milijun i pol turista gotovo iz cijelog svijeta i to je podatak koji dovoljno govori o vrijednosti Zrća. Zrće je postalo model ljetne zabave kojeg se, s više ili manje uspjeha, trude slijediti i u mnogim drugim mjestima na Jadranu. Zrće je, bez obzira što tko mislio o slobodnoj i ni s čim opterećenoj zabavi mladih, potaklo drugačije razmišljanje o turizmu, a osobito je utjecalo na stav prema mladima. Mlade se donedavno nije željelo jer je vladala predrasuda kako su to gosti koji ništa ne troše. Vjerojatno se zbog toga nije ulagalo hostele, turističke objekte namijenjene mladima. Hosteli se tek od prošle godine grade po cijelom Jadranu. Na Zrću se prvi put pokazalo kako mladi koji dolaze iz raznih zemalja svijeta često troše više od prosječnih turista. Zrće je donijelo nešto novo, ne samo na Pagu nego i na Jadranu, i to je teško osporiti.