Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sve je spremno za Donat Wine Festival 2011

19.07.2011. 22:00
Sve je spremno za Donat Wine Festival 2011


Vinska “revolucija” koja je diljem županije u nekoliko godina okrenula lokalnu vinsku priču naopako, stiže na velika vrata u Zadar bez čije samosvijesti neće biti ponosa i opće prihvaćenosti neophodne za trženje i ugostiteljsku udomaćenost ovdašnjih vina u eno-gastro priču, kao sastavnicu turističke ponude, ali i kulture življenja


Vinska ofenziva iz Kotara, Paga i Silbe, nakon Polače, Stankovaca, Benkovca… stiže i u Zadar, a uprizorit će se kroz “Donat Wine Festival 2011. Zadar”.
Donatski vinski festival zapravo je Međunarodni zadarski festival vina i hrane koji će okupirati “srce” Zadra u “srcu” sezone – odigravajući se 28., 29. i 30. srpnja na Poljani pape Pavla II. pred Donatom.
Vina Liburna na Donatu
Predstavili su ga ne krijući zadovoljstvo i velika očekivanja Damir Jurjević uime Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije – Vina Liburna, Mirko Sičić kao direktor festivala, Ana Marušić zadužena za PR, kao i Zvonko Šupe i Ivo Dunatov, direktori TZ Zadra i TZ Zadarske županije.
– Imamo što pokazati i možemo unaprijediti trženje naših kvalitetnih i vrhunskih vina i boljim predstavljanjem Zadranima i gostima. Time očekujemo postići bolju zastupljenost u ugostiteljskoj ponudi kao sastavnom dijelu turističke ponude kao i trgovanju uopće. Vama u medijima zahvaljujemo i na dosadašnjoj podršci i nadamo joj se ubuduće na korist ovog kraja, kazao je Damir Jurjević.
Ana Marušić je objasnila i značenje stasalog vinogradarstva i vinarstva za rad i radna mjesta kao i bogatstvo ovdašnje ponude. Mirko Sičić dao je detalje zamišljene trodnevne manifestacije s nizom noviteta u dosadašnjem predstavljanju vina na ovom području. Sve je centrirano oko trodnevnog feštanja u šatoru od 600 četvornih metara na Donatu gdje uz 40-ak domaćih, valja očekivati i vina prijatelja i gostiju prije svega iz Međimurja, kao i Reggio Emilie iz Italije, što će brojke uvećati do 100 vina. Nenatjecateljski promotivni festival podrazumijeva ulazak s plaćenom kaucijom od 50 kuna koja osigurava čašu i bon te nesmetanu degustaciju svega izloženog, a tko čašu ne želi zadržati može je vratiti podižući natrag i kauciju (ustaljen običaj na vinskim degustacijama i diljem svijeta). Prebogat program trajat će tri dana od 18 sati do 1 sat iza ponoći.
Dosanjani san
– Govorimo o desetljećima nedosanjanom snu da uz sve bogatstvo ponude nismo imali čašu domaćeg vina za ponuditi gostima. Ključno je i bitno u ovom kazati kako sada imamo reprezentativan broj vina koja su usporediva sa svim, odnosno najboljima svih drugih krajeva. Vjerujem da će to i domaći i gosti prepoznati te ubuduće uživati u domaćoj kapljici bez straha od glavobolje, kazao je Zvonko Šupe.
Ivo Dunatov u istom je tonu ocijenio:
– Ovo je neophodna dopuna i sastavnica turističke ponude, a svi izražavamo poptuno zadovoljstvo svojevrsnom vinskom revolucijom ovog kraja. Iz ničega se kasnije od drugih prešlo u ofenzivu koja je u zbijenom vremenu rijetko viđenom drugdje dovela do preko 30 buteljiranih vina, uskoro i preko 40 od kojih su neka pokupila nagrade od Londona do Verone. Bez vina svog kraja u ponudi neprilično je govoriti o mediteranskoj turističkoj regiji, i to je sada za nama, a na nama da slijedimo, pomažemo i potičemo posao jer još je puno toga pred nama.
Na manifestaciji vrsni ovdašnji kuhari – prof. Petar Pera, Renato Kraljev i Marko Perić, među ostalim pripremaju 1.500 porcija ribljeg i 1.500 porcija mesnog menija serviranog u jestivim košaricama od tijesta. Naravno da će uz degustacije vina i proizvođači maslinovog ulja, pršuta i sira, naći svoje mjesto na manifestaciji potpunog gurmanskog i enološkog užitka.
 Novinarima je na predstavljanju uručena i Vinska karta Zadarske županije (prva) koju smo nedavno predstavili.
– Na ovom neće stati, promocija i manifestacija vinara bit će i kroz cijelu godinu, kazano je na kraju.


 PREMIJERKA KOSOR OTVARA FESTIVAL?




Pokroviteljstvo predsjednice Vlade RH nad ovom manifestacijom, povod je očekivanju da bi Jadranka Kosor mogla otvoriti Festival.
Organizator je Udruga vinogradara i vinara Zadarske županije – Vina Liburna, a suorganizatori TZ Zadra i TZ Zadarske županije.


 PROGRAM


U 18 sati, 28. srpnja, na Forumu u nazočnosti župana Stipe Zrilića i gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića bit će presijecanje vrpce, odnosno berbu grozda s trsa trebala bi obaviti premijerka Jadranka Kosor, a društvo bi razgalila klapa Intrade i Tomislav Bralić.
U šatoru će se degustacije odvijati uz klavirsku pratnju. Iznenađenje će biti i nasumice odabrani posjetitelji za “blind testing”, odnosno slijepo testiranje. Za pobjednike su osigurane vrijedne nagrade. Kuharski show uglednih kuhara vodit će Renato Kraljev, bit će klapske pjesme, koktel showa…koji će na podlozi Maraskinih vrhunskih proizvoda voditi prof. Drago Sikirić. Voditelji manifestacija bit će Davor Dretar Drele i Antonija Blaće.
 Manifestacija se ponavlja tri dana.