Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Svjedoci potvrdili da su kobne večeri svi bili alkoholizirani

19.07.2011. 22:00
Svjedoci potvrdili da su kobne večeri svi bili alkoholizirani


Pošto nas je bilo puno, tu večer smo vozili ja, Pavešić i Marko Novoselić. Napravio sam nekoliko tura kako bi svih prevezao – posvjedočio je Marko Marijan odgovorivši potom tužitelju kako su tu večer svi bili alkoholizirani bez iznimke, a isto je posvjedočio i Julijan Sutlović


Saslušanjem trojice svjedoka danas je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje 27-godišnjem liječniku, Juri Pavešiću koji je prije četiri godine svojim kombijem odvezao u smrt troje prijatelja na otoku Ižu. Živote su tada izgubili Mikela Marijan, Silvio Sutlović i Lucija Antunac, dok je optuženi Pavešić, jedini preživjeli, bio teško ozlijeđen.  
Prvi je svjedočio Siniša Kulušić, mještanin Velog Iža, koji je kobnog dana u jutarnjim satima na poziv Pavešićeva oca došao na mjesto stravične nesreće.
– Kad sam stigao, tamo je već bila liječnica koja je ustvrdila kako je u kombiju troje mrtvih i jedan preživjeli. Bilo je i nekoliko mještana koji su alatima pokušavali izvući unesrećene jer se kombi nije mogao otvoriti. Sjećam se da je vozač, Jure Pavešić, bio zaglavljen. On nije bio pri sebi i s njim se nije moglo komunicirati. Većinu vremena je bio u nesvjesti, a tek svakih desetak, petnaest minuta bi zajaukao od bolova jer su mu noge bile uklještene – posvjedočio je Kulušić dodajući kako su Pavešića iz kombija izvukli zajedno sa sjedalom te potom privatnim prijevozom odvezli do obale gdje su ga preuzeli liječnici Hitne medicinske pomoći i odvezli u zadarsku bolnicu.
Nakon Kukušića na klupu za svjedoke sjeo je Marko Marijan koji je ispričao da su kobne večeri svi zajedno, misleći na optuženog i troje poginulih, bili na rođendanu zajedničkog prijatelja.
– Uputili smo se u kafić Bršanj. Pošto nas je bilo puno, tu večer smo vozili ja, Jure i Marko Novoselić. Napravio sam nekoliko tura kako bi svih prevezao, tako da se ne sjećam svih detalja, kao ni vremena kad je Jure otišao kući – ispričao je Marjan odgovorivši potom tužitelju koji ga je pitao je li Pavešić bio pijan, kako su tu večer svi bili alkoholizirani bez iznimke. Isto je posvjedočio i treći svjedok Julijan Sutlović.
– Zaista se ne mogu sjetiti što je Jure tu večer pio, kao ni koliko je popio, a isto to ne mogu reći sa sigurnošću za sebe. Ipak, prošle su četiri godine, a doživio sam i šok pa se teško prisjetiti detalja – kazao je Sutlović napomenuvši kako je od mjesnog kafića pa do Bršnja gdje je bio rođendanski party došao sa Jurom i pokojnim Silvijom. Napomenuo je kako se s Jurom vozio i ranije te da je sve bilo uvijek u redu, a onda se prisjetio kako su tijekom te vožnje ipak bili zapeli za nešto.
– Ne mogu se točno sjetiti, ali mislim da smo kolom zapeli za trotoar. Kasnije sam to Juri i napomenuo – kazao je Sutlović, no nije znao točno objasniti zašto i na koji način mu je napomenuo dodavši kako pretpostavlja da ga je htio upozoriti. Na upit je li Pavešić vozio bez upaljenih svjetala, Sutlović je odgovorio da se ne sjeća, ali da bi ga zasigurno u tom slučaju upozorio jer je riječ o cesti koja većim dijelom nije osvijetljena, a u vrijeme vožnje bio je mrak.
Suđenje se nastavlja i sutra, a očekuje se dolazak vještaka.


 SLAVIJA MIČIĆ: SRAM VAS BILO




Nakon saslušanja svjedoka sutkinja Ana Brkić u zapisnik je unijela kako se odbija prijedlog tužiteljstva da se u svojstvu svjedoka ispita Slavija Mičić, teta jednoga od poginulih jer je nazočila glavnoj raspravi na što je ona demonstrativno ustala obrativši se sutkinji riječima: “Zato što je ona vidjela Juru pijanog. Eto zato. Ta su djeca sva bila drogirana i pijana pa se ne sjećaju ničega.” Žena je potom napustila sudnicu, a prije no što je zatvorila vrata, još je dodala kako svih skupa može biti sram.