Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Opelješeni most

19.07.2012. 22:00


Država se dobro opelješila pa je i  projekt Pelješkog mosta tonuo sve do  naglog „prosvjetljenja” Milanovićeve  Vlade da za most mogu povući sredstva iz Europske Unije.
I sve ne bi bilo toliko teško aktualnoj Vladi da blagajna nije prazna  jer dio sredstava ipak treba imati, i da  most nije nit koja se vuče od  HDZ-ove Vlade.
Kao i puno puta do sada, politika se  u Hrvatskoj vodi po principu „prije  mene potop, poslije mene potop”.  Odnosno, sve što je radila prethodna  Vlada nije dobro i nebitno je što će biti  kad se ode s vlasti. Zbog takve dugogodišnje politike potencirane krizom u eurozoni zemlja je došla na rub  gospodarskog sloma, a ni vlast ni  oporba ne prestaju od svih mogućih  gospodarskih tema praviti političke  dileme.
Da je Milanovićeva Vlada u političkoj dilemi što dalje s Pelješkim  mostom pokazuje i činjenica da o  tome projektu kakofonijski progovaraju ministri, a i sam premijer. Ideja  velebnog mosta potopljena u predizbornoj kampanji sad je živa?!
To je bilo dovoljno da šef HDZ-a  Tomislav Karamarko obrat oko  Pelješkog mosta pripiše uspjehu  “konstruktivne oporbe” kojoj je, upravo Pelješki most, most prema usuglašavanju oko pitanja od presudnog  nacionalnog interesa. Toliko političke  taštine se natovarilo na leđa još neizgrađenog mosta da bi i ako se izgradi  mogao ostati obilježen ovom nadmetaljkom. A da se godinama „domoljubno” nije kralo ne bi sada bilo  toliko porušenih mostova u hrvatskom gospodarstvu.
Za većinu građana, a posebno onih  s dubrovačkog područja, nebitno je je  li Karamarko urazumio Vladu, a bitno je da projekti idu dalje jer od  politiziranja nema nikakve konkretne, životne koristi.
Da ne bi izgledalo kako se dezorijentirana i bezidejna Vlada vratila  na HDZ-ov trag, govori se o redefiniranom projektu, nešto jeftinijem i  to uz uvjet da europsko sufinanciranje iznosi 85 posto, a neumski koridor trenutačno se zagubio u toj infrastrukturnoj priči s politčkim lajtmotivom.
Ako Karamarko sada i može likovati jer se nemoćna Vlada oslanja  na projekt iz HDZ-ovog vremena trebao bi se zapitati što se događalo u  vrijeme vladanja njegove stranke i  koliko se novca utopilo u nepovrat što  pljačkom, što razaranjem gospodarstva.
Kao i prethodna HDZ-ova Vlada,  tako i ova, najviše sama radi protiv  sebe. SDP-u je tako u pobjedi na  izborima više od njega samog pomogao HDZ koji više nije mogao  izaći na kraj sa samim sobom, a kamoli s teškom gospodarskom situacijom u zemlji, a sada se slično događa  i Kukuriku Vladi.
Naime, Radimir Čačić čim progovori neodlučnom Milanoviću napravi  problem, Linić stalno prebrojava novac kojeg nema i snižava stopu planiranog rasta prema padu, Grčić zadužen za povlačenje novca iz fondova  EU najmanje zna o ideji da se Pelješki  most premosti upravo tim sredstvima  i umno opet spominje Neum, a nadobudni i energični Siniša Hajdaš  Dončić ministar prometa i infrastrukture uzima u obzir most o čijoj će  financijskoj konstrukciji u Bruxellesu  tek razgovarati i ministrica vanjskih i  europskih poslova Vesna Pusić.
Dobra je samostalnost u odlučivanju i izražavanju i sloboda ideja i  razmišljanja, no neke bi stvari prije  zbunjujućih istupa u javnosti Milanovićeva Vlada ipak trebala posložiti i  usuglasiti.
Samo da Pelješki most ne (p)ostane  bačena politička kost!