Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Dinamo porazio Zadar s tri gola razlike

Autor: Davor Petrović

19.07.2013. 22:00
Dinamo porazio Zadar s tri gola razlike

Foto: PIXSELL



Igrala se 66. minuta kada se “Zadru” otvorila nova prilika za izjednačenje. Josip Šimunić napravio je prekršaj na trideset metara od gola, a Grgurović se odvažio na direktan udarac. Srećom po “Dinamo”, lopta je prohujala nekih tridesetak centimetara iznad prečke


Treća utakmica sezone priuštila je “Dinamovom” treneru Kruni Jurčiću povratak na navijački tretman s kraja prošle sezone. Modri su, doduše, osvojili bodove u srazu sa “Zadrom”, ali njihova izvedba bila je toliko beskrvna da su tribine vrlo brzo okrenule palac prema dolje, počastivši domaće igrače koncertom zvižduka.
Kao što je i najavljivao, Jurčić je napravio velike promjene u izgledu svoje udarne jedanaestorke. El Arabi Hilal Soudani i Junior Fernandes ostali su na klupi, zajedno sa Saidom Husejinovićem i Zvonkom Pamićem, a Arijan Ademi, Ivo Pinto i Lee Addy nisu ni ušli u službeni zapisnik. Debitantski nastup u modrom dresu uknjižio je Bakary Sare, a po prvi put u ovoj sezoni u ulogama startera su se našli Andrej Kramarić, Jozo Šimunović, Josip Pivarić i Alen Halilović.
Postava nakrcana igračima željnim dokazivanja brzo se nametnula na terenu, tražeći brz put do gola. Već u prvih pet minuta igre “Dinamo” je složio nekoliko obećavajućih situacija, no izostao je konkretni učinak. Preciznije, disciplinirani Zadrani uspijevali su zaustaviti svaki napad koji je nosio miris opasnosti.
Prostor za prvu pravu priliku Modrima se otvorio u 11. minuti, kada se Marcelo Brozović na desnoj strani zavukao iza leđa Ivana Antona Vasilja, nakon sjajne okomitog proigravanja Alena Halilovića. Zadarska obrana zakoprcala se kao riba na suhom, a “Dinamov” veznjak u sredinu je uputio oštar centaršut, umjesto odmjerene lopte za jednog od trojice suigrača pred golom.
Sedam minuta kasnije gosti su prvi put došli dovoljno blizu kaznenog prostora suparnika da vide lice Pabla Migliorea. Brza izmjena pasova otvorila je malo prostora za Luku Begonju koji je sa sedamnaest metara bez oklijevanja zapucao po golu. Na žalost Zadrana, lopta je odletjela metar iznad gola.
Kako su minute odmicale, tako je bedem pred golom gostiju poprimao sve čvršće konture. Svi “Dinamovi” napadi svodili su se na proboje po bokovima i upućivanje nasumičnih ubacivanja koja su zadarski braniči rješavali bez previše problema. S druge strane, u 33. minuti bljesnula je kontra koju je Šime Gržan okončao udarcem s dvadeset metara. Lopta se odbila od bloka, dobila neobičan felš i zaustavila se na stativi.
Uvidjevši da situacija nije pretjerano dobra, Jurčić je na početku drugog dijela poslao na teren Husejinovića i El Soudanija, umjesto Antolića i Halilovića, koji je u svakom kontaktu s loptom imao barem tri dodira previše. Ta dva poteza isplatila su mu se deset minuta kasnije. Nakon što je Husejinović izveo korner s desne strane, Jerko Leko skrenuo je loptu, a Kramarić je dobro odmjerenim udarcem pronašao nebranjeni dio mreže – 1:0.
Malo je nadostajalo da radost zbog gola skupo košta ansambl iz Maksimirske 128. Neodlučnost Šimunovića otvorila je prostor za Marija Grgurovića, čiji je udarac iskosa s lijeve strane Begonja skrenuo u mrežu. Prema procjeni pomoćnog suca Dejana Bergera, nesuđeni strijelac bio je u zaleđu.
Igrala se 66. minuta kada se “Zadru” otvorila nova prilika za izjednačenje. Josip Šimunić napravio je prekršaj na trideset metara od gola, a Grgurović se odvažio na direktan udarac. Srećom po “Dinamo”, lopta je prohujala nekih tridesetak centimetara iznad prečke.
U završnih dvadeset minuta “Zadar” je pokušavao izvući nešto više od minimalnog poraza, a “Dinamo” je tražio put do drugog gola, kako bi barem malo popravio blijedi dojam. U tom su razdoblju Modri složili nekoliko opasnih situacija, ali nisu uspijevali proći pokraj raspoloženog Tome Gluića i njegovih braniča, predvođenih Igorom Prahićem, sve do 88. minute. Tada je Kramarić glavom pospremio jedan “otpadak” u mrežu – 2:0.
Taj trenutak označio je raspad sistema kod gostiju. Naime, samo dvije minute kasnije Duje Čop se najbolje snašao nakon kornera s desne strane i još jednom savladao Gluića – 3:0.


Surać za povijest




Nastup na gostovanju kod “Dinama” za Jakova Suraća je označio trenutak za povijest i svojevrsni povratak na početak karijere. Naime, statistika pedantnog nogometnog kroničara Miroslava Tomaševića kaže da je najstariji igrač MAXtv Prve lige uknjižio debitantski seniorski nastup za “Zadar” baš na stadionu Maksimir, i to 10. ožujka 1992. godine, protiv tadašnjeg “HAŠK Građanskog”. Surać je u međuvremenu uknjižio 28 nastupa u ogledima s klubom iz Maksimirske 128.


Dinamo – Zadar (3:0)


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 6.455. Sudac: Andrej Burilo (Valpovo) 7. Pomoćnici: Petrović (Valpovo), Berger (Osijek).
Strijelac: 1:0 Kramarić (56′), 2:0 Kramarić (88′), 3:0 Čop (90′).
Žuti kartoni: Muić, Vasilj (Zadar).
DINAMO: Migliore 6 – Leko 6, Šimunović 5,5, Šimunić 6,5, Pivarić 6 – Sare 6,5 – Halilović 5,5 (od 46′ El Soudani 6), Brozović 5,5, Antolić 6 (od 46′ Husejinović 6), Čop 6,5 – Kramarić 7.
ZADAR: Gluić 6,5 – Con 5,5, Prahić 6, Ikić 5,5, Vasilj 5,5 – Saric 5,5 – Gržan 5,5 (od 82′ Heister -), Surać 6, Begonja 5,5, Muić 5,5 (od 56′ Grgurović 6) – Ivančić 5,5 (od 61′ Jurina -).