Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Domaći i turisti “okupirali” Poljanu Šime Budinića (GALERIJA)

Autor: Krešimir Bukvić

19.07.2013. 22:00
Domaći i turisti “okupirali” Poljanu Šime Budinića (GALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima


U sklopu ljetne turneje u Zadru je u četvrtak na Poljani Šime Budinića nastupio najpoznatiji hrvatski folklorni ansambl Lado. Članice i članovi ansambla donijeli su u Zadar narodne plesove i pjesame, folklornu ostavštinu naše zemlje, priuštivši zadarskoj publici, a i turistima slikovito putovanje u prošlost Hrvatske. Uz puno dobre energije, pred do zadnjeg mjesta ispunjenom poljanom, članice i članovi ansambla okupljenima su još jedanput pokazali zašto su cijenjeni, zašto je njihov ansambl postao i sam folklorna ostavština Hrvatske, kao i temelj njihovog programa.
Program je započeo vijencom pjesama i plesova iz Međimurja pod nazivom “Med Murom i Dravom” za koji je koreografiju spremio Ivan Ivančan ml., nakon čega su gledatelji mogli uživati u starim splitskim plesovima u koreografiji Branka Šegovića. Redale su se pjesme i plesovi Baranje i Gorskog kotara, dok je program završava Prigorskim plesovima za koje je koreografiju i glazbu spremio Zvonimir Ljevaković.
Lado je osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.