Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Održana 8. Molitvena hodnja ‘Koracima nade u istinu’

19.07.2016. 22:00
Održana 8. Molitvena hodnja ‘Koracima nade u istinu’


Molitvena hodnja ‘Koracima nade u istinu’ održana je na relaciji Bulić- Vukšić – Lišane u spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe Sv. Mihovil Lišane i 25. obljetnicu progonstva žitelja.
 Udruga ”Žene u Domovinskom ratu – Zadar” je molitvenom hodnjom 8.  godinu za redom obilježila 17. srpanj kao datum stradanja prvih hrvatskih žrtava srpskih topničkih granata, fra Mile Mamića i Josipa Žulja, prvog hrvatskog redarstvenika, koji su poginuli 17. srpnja 1991. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića.
Ovo je ujedno i 25. godišnjica progonstva žitelja župe Sv. Mihovil Lišane, koja se obilježava s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama.
U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila (uz još dva mučki ubijenih civila iz Lepura- župa Perušić). Svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, a crkve minirane i srušene do temelja.
Iz ove udruge kažu kako se molitvenom hodnjom želi hrvatskim žrtvama poručiti da ih se s poštovanjem sjećaju i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima se gradi budućnost i zalaže se za mir.
Hodnja je započela ispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću i to nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja je obuhvaćala dionicu od 12 kilometara od Bulića do Vukšića, uz crkvu Sv. Kate do župnog groblja Sv. Mihovila, gdje se molilo odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. Nakon dolaska u Lišane položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv Nikole Tavelića, na spomen poginulih prvih hrvatskih žrtava fra Mile Mamića i Josipa Žulja. Svetu misu za sve civilne žrtve i poginule hrvatske branitelje župe Sv. Mihovil služio je mjesni župnik fra Damir Čikara- Ćiro u koncelebraciji s fra Markom Nimcem, župnikom župe Stankovci, koji je rođen u Lišanima.