Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za apartman u Zadru dnevno 60 eura

20.07.2017. 15:11
Za apartman  u Zadru  dnevno 60  eura


Na više od 7.000 objekata za odmor na obali i unutrašnjosti, Njuškalo je izradio analizu cijena smještaja po regijama u Hrvatskoj. Cijene najma apartmana na moru su i do 30 posto povoljnije izvan sezone, a u velikim gradovima na obali poput Splita, Zadra, Rijeke i Šibenika, one su 20 posto više od cijena u Zagrebu. Njuškalova kategorija "turizam" iz mjeseca u mjesec bilježi rast, a samo u lipnju je zabilježeno 75 posto više posjeta u odnosu na svibanj. Od ukupnog broja pretraživanja privatnog smještaja, oko 20 posto čine strani posjetitelji, a najtraženije destinacije na Njuškalu u prvoj polovici ove godine bile su Korčula i Zadar. Naime, u Zadru se prosječne cijene apartmana kreću oko 55 do 60 eura, a u Šibeniku prosječno između 50 i 55 eura za dan.


Povoljni Vir i Biograd
Gledano po regijama, najveća ponuda smještajnih kapaciteta je u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji, te Kvarneru i Primorju.
Na Njuškalu je dostupno više od od 3.000 smještajnih objekata u Sjevernoj Dalmaciji. Oglasi u ovoj regiji bilježe najveći interes potencijalnih posjetitelja u prvoj polovici ove godine i imaju najpovoljnije cijene smještaja. Tako se, primjerice, na Viru ili u Vodicama u sezoni može unajmiti apartman već za tridesetak eura po danu, dok se prosječne cijene u navedenim mjestima kreću između 52 i 57 eura.
U popularnim mjestima ove regije, poput Biograda na moru i Murtera, zabilježene su niže cijene najma apartmana u sezoni u odnosu na prošlu godinu pa se tako ove godine prosječna cijena apartmana u Biogradu kreće oko 55 eura za dan, dok je u Murteru ona za otprilike 5 eura viša po danu.
Ako usporedimo cijene najma u vrlo traženoj Novalji i u samom Pagu, možemo vidjeti da su one u Novalji više i do 25 posto u odnosu na Pag, koji je udaljen dvadesetak kilometara. Iako se u Novalji prosječne cijene apartmana kreću između 70 i 75 eura po danu, mogu se naći i za četrdesetak eura.
Uzevši u obzir njihovu blizinu, zanimljivo je da je u Šibeniku prosječna cijena apartmana niža za oko 10 posto u odnosu na cijene apartmana u Zadru.
Općenito u ovoj regiji najpovoljnije cijene su u Pirovcu, gdje je dnevno za najam apartmana potrebno izdvojiti prosječno između 40 i 45 eura.
Prema podacima Njuškala, najpovoljnije cijene u Srednjoj Dalmaciji su u Segetu kod Trogira, gdje se apartman za najam u sezoni može pronaći već od 40 ili 45 eura po danu.
Cijene su najviše na otocima Hvaru, Braču i Visu te u Splitu, Brelima i Baškoj Vodi, gdje se prosječne cijene najma apartmana kreću i iznad 70 eura po danu.
Što se tiče otoka Hvara, najpovoljnija destinacija na njemu je Sućuraj, gdje se apartmani u sezoni kreću oko 50 eura dnevno. U jednoj od najpopularnijih destinacija ove regije – Makarskoj, prosječne cijene apartmana su među višima i kreću se između 65 i 70 eura.


Ljetovanje u luksuznom apartmanu 310 eura
U Srednjoj Dalmaciji zabilježena je i najviša cijena apartmana općenito. Radi se o luksuznom apartmanu s bazenom u Splitu na Žnjanu, čiji najam dnevno iznosi 310 eura. Kada je riječ o Visu, cijene apartmana na Komiži rastu, a u gradu Visu su niže te se kreću oko 65 eura po danu.
U Južnoj Dalmaciji, očekivano, najviše prosječne cijene su u Dubrovniku gdje u sezoni dosežu i 90 eura za najam apartmana po danu. Ipak, cijene u Dubrovniku ove godine su niže za oko 5 posto.
Najskuplje lokacije u Dubrovniku za ljetovanje su Lapad i Stari grad gdje cijene najma apartmana prelaze i 110 eura po danu, dok su na lokacijama izvan Dubrovnika cijene niže za 25 posto i više.
Što se tiče ostatka regije, prosječne cijene najma apartmana su niže od onih u samom Dubrovniku i kreću se između 55 i 65 eura za dan, primjerice, u mjestima Lumbarda i Blato na Korčuli.
U Istri te Kvarneru i Primorju najpovoljnije se može ljetovati u Labinu, Crikvenici i Novom Vinodolskom, gdje se prosječne cijene najma apartmana kreću između 50 i 55 eura po danu, dok su najviše prosječne cijene u Baškoj i Punatu na otoku Krku te Malom Lošinju i Opatiji i kreću se iznad 70 eura po danu.
U samoj Rijeci cijene najma apartmana se kreću između 50 i 60 eura po danu i među povoljnijima su u regiji.
Oni turisti koji u sezoni žele posjetiti i upoznati glavni grad Hrvatske, u Zagrebu mogu pronaći manje apartmane već od 20 eura po danu, dok se prosječna cijena najma apartmana kreće između 40 i 45 eura po danu. Cijene izvan sezone u Zagrebu su desetak posto povoljnije u odnosu na sezonu. S druge strane, Zagreb je u sezoni, u odnosu na velike gradove na obali poput Splita, Zadra i Rijeke u prosjeku za 25 do 30 posto povoljniji.
Prema podacima Njuškala, cijene izvan sezone su u prosjeku 25 do 30 posto niže u odnosu na one u sezoni.
No, ima mjesta gdje se ljetovanje u postsezoni I više isplati. Primjerice, ukoliko se odlučite ljetovati u Bolu na Braču ili u Novalji u postsezoni, najam može stajati i više od 40 posto niže.