Filip Nekić iz MIOC-a tek na maturi postao odlikaš, među najboljima u državi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
ZA PET
Autor: 
Nije uvijek bio odličan učenik. Znala se zalomit pokoja trica, pa i dvica i iz fizike i iz matematike. A, s obzirom na to da je bio matematički smjer, mučila ga je povijest, pa i logika. Sada je na maturi "rasturio" i fiziku i matematiku
Zvonko KUCELIN
Filip Nekić iz Gimnazije Franje Petrića - među najboljima na državnoj maturi

Kada netko "rasturi" na državnoj maturi to je uvijek lijepa vijest, svakako vrijedna medijske pozornosti. Jedan od donositelja takvih lijepih vijesti je i Filip Nekić 18-godišnjak, sada već bivši učenik zadarske Gimnazije Franje Petrića koja je doista "rasadnik" sjajnih učenika među kojima ima i vrhunskih sportaša i bivših i sadašnjih.

No, Filip je malo posebniji od drugih jer zapravo cijelo svoje gimnazijsko školovanje nije uopće bio odličan učenik, već vrlo dobar. A, znala se zamoliti i pokoja trica, pa i dvica.

Sve se može - kad se hoće

- Prva tri razreda prolazio sam s četvorkom. Najteži mi je zapravo bio prvi razred kao vjerojatno i većini mojih vršnjaka jer je trebalo "pohvatati konce" i shvatiti da više nema šale, a niti života "na staroj slavi". Naša je gimnazija doista teška i zahtjevna. Jako je puno odličnih i vrijednih učenika koji imaju usađene radne navike i koji su na taj način funkcionirali još i osnovnoj školi, pa nastavili i u srednjoj. Najteže su mi bile matematika i fizika. Znao sam dobivati i dvice - priča Filip koji je na ispitu državne mature bio među najboljima.

On je, dakle, ispit državne mature položio sa svim peticama, od čega je i tu "nesretnu" fiziku riješio 100 posto kao i ispit iz hrvatskog jezika. Iz eseja riješnost mu je bila 95, engleski 93 i matematika 90 posto.

- Znao sam da ću dobro napisati. Bio sam siguran u sebe, osobito kad je u pitanju hrvatski i engleski jezik. Eseja sam se malo pribojavao jer nikad nisam baš volio pisati. A, što se tiče fizike i matematike, nakon prvog razreda uhvatio sam se posla i učio. Za maturu sam se zapravo iz tih predmeta pripremao cijelu godinu, a zadnjih mjesec, dva, prije mature koristio sam svaki slobodan trenutak za učenje, ponekad i cijeli dan. Koristio sam i mogućnost dodatnih priprema u školi koje su za nas bile organizirane, a nabavio sam i skripte koje su se mogle kupiti i u slobodnoj prodaji kao priprema za ispit. Osim toga, u školu su nam bili došli i bivši učenici, sada studenti FER-a i PMF-a koji su nam ispričali svoja iskustva i savjetovali da se ozbiljno pripremamo jer inače, nećemo - uspjeti - naglasio je Filip, dodajući kako po njegovom mišljenju zapravo nikome ne bi trebale biti potrebne dodatne, skupo plaćene pripreme jer se može uspjeti, ali se stvarno treba pripremati cijelu godinu pogotovo, ako se zna što se hoće.

Ostvaren san - upis na FER

Žrtvovao je Filip pred kraj školske godine i svoje izlaske i prijatelje...

- Bez obzira na moj neslavan početak iz fizike i matematike, znao sam da želim studirati na FER-u. I uspio sam. Od 640 primljenih, bio sam 141 - otkriva Filip Nekić naglašavajući na kraju kako je jako sretan i ponosan da je uspio iako, svjestan činjenice da je odabrao težak fakultet.

Osim Filipa Nekića, koji ne samo da je dobio sve petice na obaveznim ispitima državne mature A razine, nego i ispit iz fizike kao izborni, još je troje učenika Gimnazije Franje Petrića s odličnim uspjehom riješilo sve ispite i obavezne i izborne - za pet.

Tu su Dario Ćosić i Mauricio Šmit s peticama iz engleskog i hrvatskog jezika, matematike i fizike, te Nora Paškov koja je odlikašica u sva tri obavezna predmeta i psihologiji - kao izbornom predmetu.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)