PLOVIDBA S VATRENIMA- Paško u 40 godina na moru nije doživio nešto slično

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DAN ZA PAMĆENJE KAPETANA JEDRENJAKA "BRANIMIR"
Već smo imali priliku voziti naše zlatne olimpijce, Šimu Fantelu i Igora Marenića prije dvije godine, kada je bio organiziran doček za njih. Sada smo dočekali naše nogometaše... S obzirom na veličinu i broj stanovnika, Zadar zaista ima vrhunske sportaše i može se uistinu dičiti svojom djecom, kaže Paško
Zvonko KUCELIN
Paško je za kormilom "Branimira" desetljećima i ovako nešto nije još doživio

Neće samo zadarski Vatreni 17. srpnja u Zadru pamtiti cijeli  život, bit će to dan za pamćenje i Ivici Ukaloviću - Pašku, vlasniku 114  godina starog jedrenjaka "Branimir" kao i njegovoj posadi.  

Pripala im je čast da u sklopu programa dočeka srebrne Vatrene, Danijela, Luku, Šimu i Dominika provozaju od zadarske luke u uvali Jazine,  duž Liburnske, Istarske i Obale kralja Petra Krešimira IV. do tamošnjeg  gata, a sve kako bi Zadrani svoje čestitke Vatrenima uputili upravo s obale cijelog Poluotoka.

Posada spremna na sve

Posebnost cijelog uvoda u slavlje bila je i ta što su se jedrenjaku koji je  prevozio zadarske nogometaše sa svojim plovilima pridružili mnogi Zadrani, i tako, u morskom defileu, zajedno plovili sve do pristanka na gat.

- Ovo je bio doživljaj za pamćenje i događa se jednom u životu. Ovo u  svojoj 40-godišnjoj karijeri na moru nisam doživio i jako sam počašćen  što su odabrali upravo mene i moj brod, govori Paško dodajući kako  "Branimirom" upravlja dugih 35 godina.

No, koliko god ga je iznenadilo što je odabir organizatora Udruge Propela i Nevena Stojakovića pao upravo na njega, toliko, s druge strane, i  nije toliko čudno. 

- Tko god živi u Zadru, poznaje Zadar i brodove ovog grada, zna za jedrenjak "Branimir" jer to je jedini pravi jedrenjak na Jadranu, i bilo bi  zaista čudno da nije odabran, ističe Paško.

Na "Branimiru" su, na dan dočeka zadarskih Vatrenih, uz kapetana  Paška i posadu predvođenu Krstom Brkićem i mornarkom Edom Markov koji su pazili da sve ide po planu, bili prisutni prijatelji i članovi obitelji nogometaša, fotograf Mladen Radolović Mrlja, kamerman Darko  Dovranić, Mladen Grdović sa suprugom, Neno Stojaković, ... Sveukupno,  kazao nam je Paško, oko 50 ljudi.

Posebnih priprema nije bilo. Brod je još od prve Noći punog miseca,  prije 15-tak godina, angažiran na takvim i sličnim događanjima, i posada  je već uhodana ekipa.

Unatoč velikim valovima prouzročenim poprilično jakom tramontanom, „gužvi“ na moru i spontanim nepredviđenim situacijama (skokovi  i/ili padovi u more i sl.),  kapetan i posada nisu imali nikakvih problema  niti je došlo do incidenta. Krste je bio glavni koordinator na brodu (zajedno sa svojim pomoćnicima), i pohvalio je sve sudionike morskog defilea.

Nogometaše prije nije poznavao

- Bilo je šušura na moru s malim brodicama, ali sve je bilo pod kontrolom. Ipak su to sve ljudi s mora i znali su što rade. Drago nam je da se i  veselilo, ali i pazilo, ističe Paško. 

Daniela, Luku, Šimu i Dominika kapetan Paško prije nije poznavao, a  čak ih ni u utorak nije imao priliku upoznati kako spada jer je fešta krenula čim su se ukrcali. No, dojam koji stekao o njima je vrlo pozitivan.  Dečki su ga oduševili svojom jednostavnošću, skromnošću, pristupačnošću te veselim i pozitivnim duhom. I to je ono što će najviše pamtiti.

- Toliko su zapravo - „normalni“. Da ne znam o kome se radi i da su  druga svjetska nogometna velesila, nikada to za njih ne bih rekao s obzirom na to kako se ponašaju i kakav pristup imaju. To me se najviše i dojmilo, to veselje i opuštenost, otkriva nam Paško dodajući kako je ovaj  doček bio čudo i smatra da se više neće ponoviti. Zato mu je posebno  drago što je i on bio dio cijele priče. 

- Volio bih da vožnja mojim brodom postane tradicija. Već smo imali  priliku voziti naše zlatne olimpijce, Šimu Fantelu i Igora Marenića prije  dvije godine, kada je bio organiziran doček za njih. Sada smo dočekali  naše nogometaše... S obzirom na veličinu i broj stanovnika, Zadar zaista  ima vrhunske sportaše i može se uistinu dičiti svojom djecom, zaključuje Paško.

 

Jedan od najstarijih brodova na  Jadranu

Vlasnik jedrenajka posebno je zahvalio organizatorima Neni Stojakoviću i Igoru  Bačiću jer, kako je kazao, zahvaljujući upravo njima "Branimir" je uključen u cijelu  priču.

- Oni su odmah vidjeli vrijednost, kvalitetu i potencijal ovog broda. Ovo je jedan od  najstarijih brodova u Zadarskoj županiji i na cijelom Jadranu. Jedan je od tipičnih  brodova ovakve vrste, a u kojeg nije puno dirano što se tiče njegove konstrukcije i izvornog izgleda. Kao takav je i svojevrsni spomenik, ali se nažalost ne tretira tako, kazao je Paško.

- Kako je moguće da najljepši i najstariji jedrenjak na ovim prostorima, a koji radi  ogromnu promociju Zadra i Zadarske županije, nema nikakve povlastice kao što je  npr. vez, pita se Paško.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno