Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PLOVIDBA S VATRENIMA- Paško u 40 godina na moru nije doživio nešto slično

20.07.2018. 08:54
PLOVIDBA S VATRENIMA- Paško u 40 godina na moru nije doživio nešto slično


Neće samo zadarski Vatreni 17. srpnja u Zadru pamtiti cijeli  život, bit će to dan za pamćenje i Ivici Ukaloviću – Pašku, vlasniku 114  godina starog jedrenjaka "Branimir" kao i njegovoj posadi.  


Pripala im je čast da u sklopu programa dočeka srebrne Vatrene, Danijela, Luku, Šimu i Dominika provozaju od zadarske luke u uvali Jazine,  duž Liburnske, Istarske i Obale kralja Petra Krešimira IV. do tamošnjeg  gata, a sve kako bi Zadrani svoje čestitke Vatrenima uputili upravo s obale cijelog Poluotoka.


Posada spremna na sve




Posebnost cijelog uvoda u slavlje bila je i ta što su se jedrenjaku koji je  prevozio zadarske nogometaše sa svojim plovilima pridružili mnogi Zadrani, i tako, u morskom defileu, zajedno plovili sve do pristanka na gat.


– Ovo je bio doživljaj za pamćenje i događa se jednom u životu. Ovo u  svojoj 40-godišnjoj karijeri na moru nisam doživio i jako sam počašćen  što su odabrali upravo mene i moj brod, govori Paško dodajući kako  "Branimirom" upravlja dugih 35 godina.


No, koliko god ga je iznenadilo što je odabir organizatora Udruge Propela i Nevena Stojakovića pao upravo na njega, toliko, s druge strane, i  nije toliko čudno. 


– Tko god živi u Zadru, poznaje Zadar i brodove ovog grada, zna za jedrenjak "Branimir" jer to je jedini pravi jedrenjak na Jadranu, i bilo bi  zaista čudno da nije odabran, ističe Paško.


Na "Branimiru" su, na dan dočeka zadarskih Vatrenih, uz kapetana  Paška i posadu predvođenu Krstom Brkićem i mornarkom Edom Markov koji su pazili da sve ide po planu, bili prisutni prijatelji i članovi obitelji nogometaša, fotograf Mladen Radolović Mrlja, kamerman Darko  Dovranić, Mladen Grdović sa suprugom, Neno Stojaković, … Sveukupno,  kazao nam je Paško, oko 50 ljudi.


Posebnih priprema nije bilo. Brod je još od prve Noći punog miseca,  prije 15-tak godina, angažiran na takvim i sličnim događanjima, i posada  je već uhodana ekipa.


Unatoč velikim valovima prouzročenim poprilično jakom tramontanom, „gužvi“ na moru i spontanim nepredviđenim situacijama (skokovi  i/ili padovi u more i sl.),  kapetan i posada nisu imali nikakvih problema  niti je došlo do incidenta. Krste je bio glavni koordinator na brodu (zajedno sa svojim pomoćnicima), i pohvalio je sve sudionike morskog defilea.


Nogometaše prije nije poznavao


– Bilo je šušura na moru s malim brodicama, ali sve je bilo pod kontrolom. Ipak su to sve ljudi s mora i znali su što rade. Drago nam je da se i  veselilo, ali i pazilo, ističe Paško. 


Daniela, Luku, Šimu i Dominika kapetan Paško prije nije poznavao, a  čak ih ni u utorak nije imao priliku upoznati kako spada jer je fešta krenula čim su se ukrcali. No, dojam koji stekao o njima je vrlo pozitivan.  Dečki su ga oduševili svojom jednostavnošću, skromnošću, pristupačnošću te veselim i pozitivnim duhom. I to je ono što će najviše pamtiti.


– Toliko su zapravo – „normalni“. Da ne znam o kome se radi i da su  druga svjetska nogometna velesila, nikada to za njih ne bih rekao s obzirom na to kako se ponašaju i kakav pristup imaju. To me se najviše i dojmilo, to veselje i opuštenost, otkriva nam Paško dodajući kako je ovaj  doček bio čudo i smatra da se više neće ponoviti. Zato mu je posebno  drago što je i on bio dio cijele priče. 


– Volio bih da vožnja mojim brodom postane tradicija. Već smo imali  priliku voziti naše zlatne olimpijce, Šimu Fantelu i Igora Marenića prije  dvije godine, kada je bio organiziran doček za njih. Sada smo dočekali  naše nogometaše… S obzirom na veličinu i broj stanovnika, Zadar zaista  ima vrhunske sportaše i može se uistinu dičiti svojom djecom, zaključuje Paško.


 


Jedan od najstarijih brodova na  Jadranu


Vlasnik jedrenajka posebno je zahvalio organizatorima Neni Stojakoviću i Igoru  Bačiću jer, kako je kazao, zahvaljujući upravo njima "Branimir" je uključen u cijelu  priču.


– Oni su odmah vidjeli vrijednost, kvalitetu i potencijal ovog broda. Ovo je jedan od  najstarijih brodova u Zadarskoj županiji i na cijelom Jadranu. Jedan je od tipičnih  brodova ovakve vrste, a u kojeg nije puno dirano što se tiče njegove konstrukcije i izvornog izgleda. Kao takav je i svojevrsni spomenik, ali se nažalost ne tretira tako, kazao je Paško.


– Kako je moguće da najljepši i najstariji jedrenjak na ovim prostorima, a koji radi  ogromnu promociju Zadra i Zadarske županije, nema nikakve povlastice kao što je  npr. vez, pita se Paško.