Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zadarskoj županiji je poražavajuće malo sportaša

21.07.2018. 07:00
U Zadarskoj županiji je poražavajuće malo sportaša


Sportska zajednica Zadarske županije inicijator je provedbe projekta "Budi aktivan, budi zdrav", koji kroz interaktivnu anketu ima za cilj utvrditi navike u rekreaciji i bavljenju sportom stanovnika Zadarske županije te osvijestiti stanovništvo o važnosti bavljenja sportom.
U sklopu projekta provedene su aktivnosti predstavljanja projekta uz treninge na otvorenom u Zadru, Biogradu na Moru i Benkovcu, dok je vrhunac samog projekta bila panel diskusija na temu Stanje i potrebe sporta u Zadarskoj županiji koja je održana u četvrtak navečer u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. Nedostatak novca, stručnog kadra, infrastrukture, slobodnih termina u dvoranama i na igralištima, unatoč vidnom poboljšanju. Glavni su problemi s kojima se susreću sportaši i rekreativci na području Zadarske županije, poruke su s panel rasprave.


Realnosti(i) i želje
– Cilj akcije je napraviti strategiju razvoja sporta Zadarske županije. Istaknuli smo podatak da naša županija ima oko 10 tisuća registriranih sportaša plus još oko pet tisuća koji se bave sportom povremeno što je u odnosu na 170 tisuća stanovnika koliko ima županija uistinu poražavajuća brojka. Težnje Europske unije su da postotak sportsko aktivnih građana u budućnosti bude za nas trenutačno nevjerojatnih 40-50%. Što bi prevedeno značilo da je cilj da se ta brojka popne i od 60 do 80 tisuća stanovnika naše županije koji bi što kroz klubove, udruge ili rekreaciju imali nekakvu konstantnu sportsku aktivnost – kazao je Vitomir Burčul, predsjednik Športske zajednice Zadarske županije, koji je istaknuo kako se uz održane promotivne akcije kroz tri najveća županijska središta, Zadar, Benkovac i Biograd na Moru paralelno provodila i anketa u kojoj su anonimno sudjelovali mnogi zainteresirani. Rezultati anketnog istraživanja bit će podloga za izradu Strategije razvoja sporta u Zadarskoj županiji što je označeno kao glavni cilj cijelog projekta.
– Ankete je provedena s ciljem da se čuje glas naroda i da se prijedlozi, spoznaje i općenito cijela problematika aktivnog načina življenja započne riješavati na jedan konstruktivan način. Jako je važno doći do informacija s terena tj. da preko svih problema koje muče naše građane se lakše dođe do optimalnog rješenja u nadamo se svi, bližoj budućnosti. Ponajprije se tu misli na infrastrukturu koja nije ujednačena u svim gradovima i mjestima širom naše županije. Pa tako nemaju svi jednake uvjete za aktivnim bavljenjem sportom.


Tijelo i duh
Najjača koncentracija sportskih kolektiva i udruga Zadarske županije logički s obzirom na broj stanovnika dolazi iz ingerencije Grada Zadra. Drugi grad u Dalmaciji trebao bi biti "razvodna kutija" za sve sportske aktivnosti i jezgra svih važnijih sportskih događanja. Naravno uz ostala dva veća centra u županiji, Benkovac i Biograd na moru.
– Čak 65% udjela sportskih udruga čini Grad Zadar, oko 11% udjela ima Benkovac, 10% Biograd na Moru dok ostatak ide na ostala manja županijska središta. Prioritet je stručni kadar bez kojeg se ne može ništa kvalitetno napraviti na tom planu, onda ide infrastruktura koja što se tiče Zadra je vidno kvalitetnija i šireg dijapazona u odnosu na prošla vremena. Športski kompleks na Višnjiku uz koji se nalazi zatvoreni bazen. Za dva mjeseca na tom istom mjestu će niknuti i teniski kompleks, no i to nije sasvim dovoljno za kapacitet grada koji se približava brojci od 100 tisuća stanovnika. Grad Zadar ima određene resurse. Uz sve navedeno postoje mnoge školske dvorane i prostori koji će u dogledno vrijeme moći biti eksploatirani u sportskom smislu.
Usmjeravanje proaktivnog bavljenja sportom započinje od najranije dobi. Stoga su većina programa i sličnih težnji usmjereni ka edukaciji i odgoju najmlađih. Već od vrtića, preko osnovnih do srednjih škola i fakulteta.
– Težnja svih djelatnika u sportu i općenito u našem društvu da se cijela priča bazira na školskom sportu. Sad je naša županija malo pojačala financijska sredstva koja će biti usmjerena ka razvoju srednjoškolskog sporta. Cilj nam je da Gradska sportska zajednica osigura besplatno bavljenje rekreacijom za osobe preko 60 godina, kao i sustavno provođenje obuke neplivača. Mislim da smo jedina županija u Hrvatskoj koja testira u plivanju sve učenike prvih razreda i organizira obuku plivanja. Program Mala sportska škola je također već neko vrijeme aktivan, tako da nam je cilj sve spustiti na razinu osnovnoškolskog bavljenja sportom, a i neke akcije poput vrtićke olimpijade se bave i predškolskom dobi.
Pored navedenog sve se na kraju svodi na staru latinsku poslovicu: U zdravom tijelu zdrav duh.
– Društvo ima ima veliku korist od pojedinca koji se bavi sportom. Manja su izdvajanja za zdravstveno osiguranje. Svaki liječnik će preporučiti fizičku aktivnost, ali ne u trenutku kada nešto krene po zlu sa zdravljem već preventivno od rane pa sve do staračke dobi. Aktivnost treba biti preventivna i zato treba od malih nogu poticati našu djecu da se bave sportom i to postane jedna normalna navika u životima svih nas – zaključio je Burčul.




Besplatni ljetni treninzi
Športska zajednica Grada Zadra u suradnji s klubovima organizira besplatne ljetne športske aktivnosti za učenike i učenice od petog do osmog razreda osnovne škole. U Veslačkom klubu Jadran treninzi će se održavati do 15. kolovoza ponedjeljkom, srijedom i petkom od devet do 10,30 sati. Zainteresirani se mogu javiti na broj mobitela 091/521-1109 (Petar Milin ). Odbojkaški kluba Zadar u Dvorani Krešimira Ćosića za nečlanove kluba treninge organizira i održava ponedjeljkom, srijedom i petkom od osam do devet sati.


Stanje na periferiji grada najveći problem
Ono što je možda i najveći problem jest stanje na zadarskoj periferiji. Mnoga mjesta i sela u zadarskom zaleđu kao da su zapela u prošlosti te nedostaju uvjeti za bavljenjem sportom pogotovo mladih ljudi.
– Istina, to je problem koji je najočitiji. Recimo Benkovac nema atletsku stazu normalnih proporcija, a u tom gradu imamo mlade sportaše koji postižu izvrsne rezultate na državnoj razini. Sad se nameće rješenje da se na bilo koji način uspiju ostvariti uvjeti u infrastruktornom smislu na takvim potencijalnim lokacijama, uz naravno stručni kadar koji bi mogao oplemeniti cijelu priču. Taj proces s obzirom na situaciju financijske prirode nije onaj koji će se odviti preko noći, no upravo ovakve diskusije, i općenito akcije ovakvog tipa su koračić bliže ostvarenju tih uvjeta za sve one koji se žele baviti sportom, bilo to profesionalno ili rekreativno u tim sredinama poput Benkovca – kaže Burčul.


Tko je došao, a tko nije
Na panel raspravi nije bilo predstavnika Grada Zadra pod kojim se nalaze mnoge sportske udruge kao i nadležnost za većinu sportske infrastrukture koja je označena kao jedan od temelja razvoja sporta, rekreacije i općenito aktivnosti u našem gradu. Pod Burčulovim vodstvom na panel raspravi sudjelovali su: Katja Pijaca, predsjednica Saveza sportske rekreacije Sport za sve i predsjednica društva sportske rekreacije žena Relaks, Ivan Mijolović, voditelj i trener Univerzalne sportske škole Start, Jure Šango, osnivač i voditelj Škole trčanja Zadar te kondicijski trener Košarkaškog kluba Zadar, Viktor Bogut, fitness trener i sportski novinar Zadarskog lista, Ivica Nekić, dopredsjednik i trener Atletskog športskog kluba Benkovac, Branimir Longin, sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar, Marko Pinčić, voditelj Škole nogometa Nogometnog kluba Zadar te Ivan Šimunić, resorni pročelnik Zadarske županije.


Administrativni (ne)red
Katja Pijaca, predsjednica Saveza sportske rekreacije Sport za sve i predsjednica Društva sportske rekreacije žena Relaks istaknula je potrebu brisanja neaktivnih udruga koje zapravo ne provode svoje aktivnosti, a dobivaju novac iz proračuna. Svi sudionici složili su se kako je potrebno uvođenje administrativnog reda te brisanje fiktivnih udruga, klubova i organizacija.


Sve manje djece (u klubovima)
Branimir Longin, sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar i Marko Pinčić, voditelj Škole nogometa Nogometnog kluba Zadar istaknuli su problem sve manjeg broja djece u sportskim školama i klubovima. Tako se moglo čuti kako je broj upisanih nogometaša na razini Zadarske županije u velikom padu te da probleme s brojem upisanih članova ima i perjanica zadarskog sporta – KK Zadar.
– Prije četiri godine imali smo 95 kategorija momčadi mladih uzrasta, oko 1400 momaka je igralo nogomet u Županiji, a u posljednje četiri godine dogodio je strahovit pad. Juniorska liga više ne postoji, a u županijskoj kadetskoj ligi imamo samo šest klubova. To su problemi koji se ne vide – istaknuo je Pinčić.