Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Učenici sa samo jednom četvorkom ostali ispod crte najpoželjnije zadarske škole

22.07.2018. 18:53
Učenici sa  samo  jednom  četvorkom  ostali  ispod  crte najpoželjnije zadarske škole


Navala na MIOC, Gimnaziju Franje Petrića, već je aktualna nekoliko godina unatrag i još raste. Međutim, nevjerojatno je koliko se iz godine u godinu na upisima povećava broj odlikaša čime se pomiče i sam bodovni prag pa je postalo gotovo nemoguće upasti se osim ako nisi imao sve petice od 5. do 8. razreda, a pogotovo iz predmeta koji se boduju na upisu (poput matematike, hrvatskog i engleskog jezika i sl.)
Ravnateljica MIOC-a, Blanka Pedišić, rekla nam je kako je ove godine bilo 267 prijava za opću gimnaziju, a mogli su primiti 42 učenika, dok su za prirodoslovno-matematičku gimnaziju bilo 164 prijave, od kojih su primili također 42 učenika (dva razreda s 21 učenikim po smjeru). U konačnici su morali odbiti 385 učenika zbog bodovnog praga koji se posljednjih godina počeo nevjerojatno podizati.


Upisuju FER, PMF, medicinu, farmaciju…
Tako primjerice, ove godine MIOC nisu uspjeli upisati učenici koji su imali samo jednu četvorku. Učenici koji su imali 79,76 bodova od maksimalnih 80, odnosno dvije četvorke od 5. do 8. razreda, nisu upali.
– Bili smo u šoku. Jedan učenik je 7. i 8. razred imao sve petice iz predmeta koje mi bodujemo, ali mu je prosjek 5. razreda bio 4.83 i 6. razreda 4.93 (s obzirom da se računa ukupan prosjek 5., 6., 7. i 8. razreda, plus bitni predmeti). I zato nije uspio prikupiti bodove za upad, kazala je Pedišić, dodavši kako su učenici koji su upali uglavnom imali 80 bodova jer su zadovoljili sve te uvjete.
Ravnateljica kaže kako je drago što je interes za školu velik, čak i povećan u odnosu na posljednjih par godina, ali opet i žao joj je što moraju odbiti toliko puno odličih učenika.
– Interes rapidno raste. Prepostavljam da je razlog tome što smo dobri i učenici nas preporučuju. Navala na gimnazije je, općenito, svake godine velika, a na našu je ove godine bila i prevelika, osobito za prirodoslovni smjer zato što se prag nakon završetka upisa popeo na 79,76, koliko ima naš zadnji upisani učenik, kazala je Pedišić, dodavši kako se u općoj gimnaziji, prema neslužbenim informacijama, prag popeo na 75,75 i time je najveći u Zadarskoj županiji.
Pedišić smatra da je to tako zato jer su se djeca počela više okretati tim prirodnim predmetima, odnosno STEM području. A pogotovo ju veseli kada zna da su prirodoslovci iz MIOC-a upisali prvi izbor studija, a to su najčešće FER, PMF, medicina, farmacija, strojarstvo. „Navala“ se ponavlja već 4. godinu zaredom, rekla nam je ravnateljica, pogotovo na prirodoslovno-matematički smjer.


Navučene petice
– Moj prethodnik je znao reći da je razlog popularosti škole zato jer smo smo „najmanje loši“. Mislim da, osim znanja, pružamo djeci prijateljsku atmosferu, okruženje i podršku, te da se osjećaju ugodno u školi koja nije baš vizualno privlačna, kazala je dodavši kako su time dokaz da školu ne čine zidovi i zgrada kao takva, već ljudi.
– Fenomen invazije odlikaša te zašto on sve više dolazi do izražaja prilikom upisa u srednje škole, pogotovo gimnazije, škakljivo je pitanje i teško je na to dati odgovor, objasnila nam je Pedišić, dodajući kako svi znamo da se u osnovnim školama zna događati da su bitni predmeti nestručno zastupljeni.
– Imamo situaciju kada nestručne osobe predaju bitne predmete i sigurno je da njihovo predznanje nije jednako ljudima iz struke. I zato dolazi do tih navučenih petica, kazala je Pedišić, dodavši kako se u konačnici ipak iskristaliziraju one prave petice.
– Kada je netko kroz sve te godine školovanja imao konstantnih 5,0 prosjek, zna se da to nije navučena petica. Također, sve to dosta ovisi o djetetu, o školi iz koje dolazi, a treće i o nama, odnosno našim (visokim ili niskim) kriterijima, objasnila je Pedišić, dodavši kako ipak većina zadržava odličan uspjeh, pa tako na kraju 1. razreda od 25 učenika bude 14 odlikaša.




"Imamo dobar štof, a nismo ni loši šnajderi"
Pedišić nam je rekla kako ove godine MIOC nije imao učenika koji je prošao s dovoljnim uspjehom, imao je pet učenika koji su prošli s dobrim uspjehom u čitavoj školi, a ostatak su uglavnom odlični i vrlo dobri učenici. Oni koji ne ostanu odlični, budu vrlo dobri do kraja gimnazije.
– Nema pravila. Prošle godine smo upisali sve odlikaše, na kraju godine je bilo 13 odlikaša i 10 vrlo dobrih. Svi su upisani s peticama. U drugim razredima je bilo 16 odlikaša, u trećim njih 15, a u četvrtim razredima 19 odlikaša. U pravilu, imamo više odlikaša u općoj gimnaziji, ali iz razloga jer imaju više jednogodišnjih predmeta iz kojih je lakše dobiti odličnu ocjenu jer nisu toliko zahtjevni, i u konačnici dižu prosjek, pojasnila je Pedišić jedan od razloga invazije odlikaša.
– Gimnazija je već svojevrsna priprema za studij i od učenika iziskuje samostalan rad i učenje na koje mnogi do tada nisu naviknuli. Traži se kontinuirani rad, i ako radiš, uspjet ćeš bez problema, kazala je Pedišić, pohvalivši za kraj ovogodišnje maturante koji su svi položili državnu maturu i, po rezultatima na nivou cijele Hrvatske, daleko su iznad prosjeka!
– Imamo dobar štof, a nismo ni loši šnajderi!, zaključila je Pedišić.