Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KULTURNI TURIZAM Važno je definirati održivi razvoj turizma, s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine

20.07.2019. 18:26
KULTURNI TURIZAM Važno je definirati održivi razvoj turizma, s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine


Ljetna škola kulturnog turizma u Zadar je dovela neka od najvećih znanstvenika iz područja kulture i turizma. Naime, Sveučilište u Zadru u suradnji s partnerima Gradom Zadrom, Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Narodnim muzejom Zadar te Turističkom zajednicom Grada Zadra, od 15. do 20. srpnja 2019. godine organiziralo je »Međunarodnu ljetnu školu kulturnog turizma«.


O suživotu turizma i kulturne baštine
Ljetna škola kulturnog turizma organizira se u sklopu projekta »ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020« (ref. br. KK.06.1.1.01.0052) ukupne vrijednosti 66.461.290,13 kn, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 56.492.181,60 kn bespovratnih sredstava te odobrenog u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija« 2014. – 2020.
Zanimala nas je uloga zadarske Turisitčke zajednice u organizaciji spomenute Ljetne škole kulturnog turizma, te smo o školi, ali prije svega o turizmu i kulturnoj baštini, odnosno njihovom suodnosu i suživotu upitali direktora TZ-a Marija Paleku.
– Turistička zajednica grada Zadra projektni je partner u pripremi i provedbi Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, a s obzirom na to da je ljetna škola u tijeku, sudjelovali smo na predavanju prvi dan škole te i poslije nastavno na raspored i tematiku predavanja, istaknuo je Paleka odgovarajući na upit jesu li neki od djelatnika TZ-a sudjelovali u Ljetnoj školi kulturnog turizma budući da je tematika usko vezana i primjenjiva na Zadar te očuvanje gradske kulturno-povijesne baštine u staroj gradskoj jezgri, a posebno bedema koji su na UNESCO-ovoj listi.
Upitali smo prvog čovjeka gradskog TZ-a za njegovo mišljenje o današnjem obliku i obimu turizma.


Ograničenja broja posjetitelja u povijesnoj jezgri?
– Ne postoji općeniti oblik turizma, već je uvijek riječ o specifičnim i selektivnim oblicima turizma, a suvremeni trendovi turista se mijenjaju. Ono što je najvažnije su očekivanja gostiju kroz ponudu destinacije od koje se očekuje raznolikost, posebnost, diferenciranost, autohtonost i bogatstvo sadržajem. Sinergijskom koordinacijom i djelovanjem svih dionika destinacije te praćenjem suvremenih trendova utječe se na zadovoljstvo kulturne i turističke potrebe turista i lokalnog stanovništva uz doprinos povećanju atraktivnosti turističke destinacije, ističe Paleka dodajući kako po pitanju ugrožavanja baštine (posebno na Poluotoku) od strane turizma treba istaknuti kako je upravljanje povijesnim gradom odnosno revitalizacija povijesne jezgre aktualni problem ne samo Zadra već i drugih hrvatskih i svjetskih gradova.
– Svjedoci smo kako su neki gradovi započeli s određenim restrikcijama odnosno ograničenjem ulaska broja gostiju u povijesnu jezgru grada. Vrlo je važno definirati mjere održivog razvoja turizma s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra, smatra Paleka dodajući kako je Ljetna škola kulturnog turizma prilika da se iskristaliziraju stavovi oko ravnoteže između razvoja turizma s jedne strane i zaštite kulturne baštine od pretjerane turističke eksploatacije s druge strane.
– Upravo organizacija Ljetne škole te organizacija drugih programa ove tematike, pospješuju razvoj kulturnog turizma i podižu svijest o zaštiti i vrijednosti baštine kulturnog identiteta te razmjenom iskustava potpomažu u osmišljavanju i provedbi strategije razvoja održivoga turizma kroz alate i mjere zaštite kulturne baštine.