NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Nakon isteka koncesije naplatio 58.850 kuna za vezove

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predsjedniku JSK Jadran Vir uvjetna kazna zatvora
Pravo korištenja pomorskog dobra je JSK »Jadran« temeljem Ugovora o koncesiji u luci posebne namjene, športske luke »Slatina Gomilica« JSK prestalo 31. prosinca 2010. Predsjednik kluba je prema presudi odredio daljnju naplatu vezova i tako klubu pribavio 58.850 kuna i za isti iznos oštetio državni proračun
DINO STANIN/VECERNJI LIST
Luka Slatina Gomilica u Viru u nadležnosti je Lučke uprave

Na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen Zagrepčanin Branko Maček jer je kao predsjednik Jedriličarskog sportskog kluba »Jadran« Vir zloupotrijebio položaj i ovlasti te nezakonitom naplatom vezova u luci Slatina Gomilica klubu pribavio iznos od 58.850 tisuća kuna.
U obrazloženju presude, koju je donijela sutkinja Ana Brkić temeljem optužnice Općinskog državnog odvjetništva iz 2012. godine, utvrđeno da je Maček kazneno djelo koje mu se stavlja na teret počinio u vremenu od 21. lipnja do 26. kolovoza 2011. godine.
- Iako je pravo korištenja pomorskog dobra temeljem Ugovora o koncesiji u luci posebne namjene, športske luke »Slatina Gomilica« prestalo 31. prosinca 2010. godine, on je odredio daljnju naplatu korištenja vezova u luci Vir/Slatina-Gomilica na koju JŠK »Jadran« nije imao zakonsko pravo jer je luka prešla u nadležnost Lučke uprave. U tom je razdoblju naplaćeno 58.850 kuna, čime je JSK »Jadran« pribavljena korist u navedenom iznosu, stoji u presudi u kojoj se nadalje okrivljeniku nalaže da podmiri troškove provedenog sudskog postupka, a Jedriličarskom sportskom klubu »Jadran« Vir da iznos od 58.850 tisuća kuna uplati na račun državnog proračuna RH.
Tijekom kaznenog postupka okrivljeni Maček je tvrdio da nije kriv za djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Štoviše, da nije ni znao da su se vezovi po isteku koncesije naplaćivali već da je to svojevoljno radio tajnik kluba. Sud je u dokaznom postupku proveo cijeli niz dokaza i saslušao brojne svjedoke, a među ostalima i tada nadležne osobe iz Zadarske županije. Utvrđeno je da je koncesija JSK »Jadran« istekla te da nije potom produljena jer je u međuvremenu Zadarska županija na Skupštini donijela odluku o proširenju nadležnosti Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja čime je ta lučica dobila status luke otvorene za javni promet namijenjene za privez brodova lokalnog stanovništva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno