Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VJEŽBANJE KAO STIL ŽIVOTA Aktivna Hrvatska i Ana Kuhanec Brašnović oduševili Petrčane

20.07.2019. 18:14
VJEŽBANJE KAO STIL ŽIVOTA Aktivna Hrvatska i Ana Kuhanec Brašnović oduševili Petrčane


Samopoštovanje i samopouzdanje bitne su karike u našem svakodnevnom životu. Koliko su oni važni u životu svake žene i koliko su zapravo kamen temeljac sretne, emancipirane i uspješne svakodnevice, istaknule su psihologinja Laura Kuhar i kineziologinja Ana Kuhanec Brašnović na treningu Aktivne Hrvatske koji se održao u Falkensteiner Hotelu&Spa Iadera. Projekt Aktivna Hrvatska se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, a generalni partner je HEP.


Biokemijski procesi
– U Petrčanima smo predstavili novu tehniku Body empathy koja na potpuno prirodan način poboljšava tjelesno, ali i emocijalno, spoznajno i socijalno funkcioniranje te je posebno osmišljena za žene, izjavila je Ana Kuhanec Brašnović, idejna začetnica tehnike Body empathy te dodala kako je važno istaknuti da se na fiziološkoj razini za dužeg ponavljanja posebno osmišljenim kružnim kretnjama u tijelu pokreću biokemijske procese koji nas štite od stresa i povećavaju osjećaj ugode u tijelu, što je zapravo ono najvažnije.
Ususret radionici i treningu Hrvatska liječnička komora mjerila je indeks tjelesne mase te savjetovala vježbače.
– Vježbanje kao stil života ima mnoge značajne pozitivne učinke na zdravlje. Međutim, vježbanje u ljetnim mjesecima može potaknuti tijelo na pojačano znojenje i prilagodbe visokim temperaturama zraka u okolini u kojoj se vježba, pa je potrebno voditi računa o okolnostima, a kako bi se i dalje održali povoljni uvjeti za nastavak vježbanja i izbjegli negativni učinci na ljudsko zdravlje. Najvažniji je unos dovoljnih količina tekućine tijekom vježbanja, pa čak i onda kad ne osjećamo žeđ i stoga je dobro imati bocu tekućine pored sebe tijekom vježbanja. Iako je kava mnogima dobar način započinjanja jutra i razbuđivanja prije vježbanja, ona djeluje kao diuretik, pa treba voditi računa o dodatnoj hidraciji u ljetnim jutrima!, kazala je dr. Vesna Štefančić iz Hrvatske liječničke komore i dodala kako se znojenjem ne gubi samo tekućina, već i druge značajne tvari poput elektrolita, pa je važan njihov unos nakon završetka vježbanja. Preporuča se, istaknula je, izbjegavanje jako zaslađenih pića i priprema onih zdravijih – npr. od voća u kombinaciji s vodom!


Kultura zdravog življenja
Projekt Aktivna Hrvatska sedmu godinu zaredom promiče kulturu zdravog življenja te aktivnost kao sastavni dio našeg svakodnevnog života. Nakon vježbanja u Zadarskoj županiji već idućeg vikenda saznat će se zašto je u ljetnim mjesecima bolje vježbati u jutarnjim satima. Tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba poziva zainteresirane na zajednički trening koji će se održati u subotu, 27. srpnja u 9 sati na Trgu Republike Hrvatske (kod Katedrale) u Šibeniku.
Idući trening nakon Šibenika je u Crikvenici 7. rujna, dok je finale ovogodišnje akcije u Zagrebu 14. rujna na platou Gradec. Za sve treninge se možete prijaviti na www.aktivnahrvatska.hr.