Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DAROVI DUHA SVETOGA Nakon 23 godine u Bruškoj se krizmalo dvoje krizmanika

20.07.2020. 13:48


Nedjelja, 19. srpnja 2020., bila je veliki dan za malu Brušku smještenu u samom srcu krševite Bukovice. Nakon čak 23 godine vratio se obred sakramenta Potvrde ili Krizme, koji je posljednji put bio još 1997. Na ponos i veliku radost mještana, u dvorištu crkve sv. Nikole, u debeloj hladovini podno velike krošnje kleka, krizmalo se dvoje krizmanika, sada već bivših učenika osmog razreda, koji će u rujnu krenuti u prvi razred srednje škole. Slavlju je pridonijelo i troje prvopričesnika.
Krizmali su se Marino Zrilić, sin Ante i Milene Zrilić, kojem je kum bio Josip Zelić te Vanesa Božina, kćer Marija i Irene Božine, kojoj je kuma bila Željka Vukančić.
Pečat Duha Svetoga krizmanicima je udijelio župnik don Anđelko Buljat. Krizmanici su u kršćanskom smislu postali punoljetni članovi Rimokatoličke crkve. Dvoje krizmanika ponaosob je primilo po sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji.


Crkvi ne recite »Adios Amigos«
– Svaki kršćanin obdaren je darovima Duha Svetoga i nužno je okrenut prema životu. Nije dovoljno biti katolik samo za sebe. Kršćanin katolik član je Božje zajednice. Kraljevstvo Božje počinje u nečijem životu onda kada Riječ Božja padne kao posijano sjeme u plodno tlo njihovih srca. Zbog toga Bog poziva ljude da propovijedaju Radosnu vijest o Kraljevstvu Božjem. Propovjednik je kao poljodjelac. Kako propovijeda, tako sije Riječ Božju kao sjeme u srca i živote svih koji ga sluša, naglasio je velečasni Anđelko te je nastavio:
– Sad kad ste se krizmali Crkvi ne recite »Adios Amigos«. Naime, mnogi se u ovoj situaciji koronavirusa boje ući u crkvu, u dom Božji, a ne boje se noćnog života u noćnim klubovima i na tulumima, poručio je don Anđelko.
Učimo zajednički moliti, kaže on, u obitelji kao što su molili naši roditelji, naši djedovi i bake.
– Molitva nije nikad izgubljeno vrijeme. Ona je sveti ulog za dobro cijele obitelji i svakoga njezina člana, poručio je don Anđelko koji je u nadahnutoj i svima razumljivoj propovijedi pozvao krizmanike, kumove i roditelje da njeguju Božje sjeme u osobnoj i obiteljskoj molitvi.


Prva pričest u obitelji s devetero djece
Važnom i velikom događaju u životu župne zajednice pridonijelo je i troje prvopričesnika koje je po prvi puta pristupilo euharistijskom stolu i primilo Isusa u svoja srca: Valentina Čačić, kćer Kristijana i Adriane Čačić, te brat i sestra Mate i Laura Zrilić, djeca mnogobrojne obitelji Tomislava i Slađane Zrilić. Djeca su velika radost obitelji, župne zajednice i društva, supružnicima Zrilić Bog je podario devetero djece, deseto je na putu.
– Prvopričesnici, vi ste danas naši bijeli anđeli koji ste prvi put primili Kristovo tijelo. Otvorili ste svoja mala, čista srca u i njih pustili Isusa i tako iskazali svoju odlučnost da slijedite sve nas ostale na putu poštenog života i vjere u Boga, kazao je don Anđelko naglasivši kako će prvopričesnici odsad Isusovo tijelo moći blagovati na svakoj euharistiji.
Poslanice su čitali Josipa Čačić i Milena Zrilić, ministrirao je Rikard Vukančić. Svečanom ugođaju pridonijela je č.s. Ranka Kasalo koja je za glasovirom predvodila liturgijsko pjevanje.




Sve po »Božjoj zapovidi«
– Svi su krizmanici i prvopričesnici bili jednako odjeveni u bijele haljine, koje simboliziraju čistoću njihovih srca te jednakost svih pred Bogom, kazao je sakristian Ante Čačić, koji se brinuo da sve bude po »Božjoj zapovidi«.
Nakon fotografiranja druženje se uz goste nastavilo u domovima krizmanika i pričesnika, a glavna jela su bila, i da se ne spomene znalo bi se, lešo i pečena janjetina.
– Prije Domovinskog rata u mjestu podno brda Kunovac živjelo je više od 400 Brušćana, a danas tu živi tek 80-ak njih, kazao je predsjednik MO Bruška Ante Zrilić, otac krizmanika Marina, u čijem je prostranim dvorima za bogatim stolom usprkos dezinficijensima i fizičkoj distanci upriličena velika fešta koja će se zasigurno dugo pamtiti i prepričavati.