Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ISPRAVLJENA NEPRAVDA Prvim redarstvenicima priznat status prve ratne postrojbe MUP-a RH

20.07.2020. 07:48


Udruga Prvi hrvatski redarstvenik podružnica Zadarske županije oglasila se propćenjem u kojem su se pohvalili kako je na razini Vlade RH nedavno doneseno rješenje kojim se Prvim hrvatskim redarstvenicima priznaje status prve ratne postrojbe MUP-a RH.
– Ovom prilikom želim naglasiti kako u materijalnom smislu nismo ništa dobili, a nismo to ni tražili, međutim dobili smo jedno zadovoljstvo da će za sva vremena u povijesti biti zapisano da smo prvi stali u obranu naše domovine. To je neizmjerivo zadovoljstvo, koje se ne može platiti nikakvim novcem, kazao je Milan Nimac, predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik, podružnice Zadarske županije dodajući kako će se ova odluka službeno objaviti 4. kolovoza u Zagrebu na Policijskoj akademiji.


«Sad ili nikad«
Izvrsna je to vijest za ovu udrugu, njene članove i sve prve hrvatske redarstvenike, budući da se bliži 30 godišnjica postojanja Prvih hrvatskih redarstvenika. Naime, 5. kolovoza 1990. godine u Zagrebu u Svetošimunskoj ulici na Policijskoj akademiji okupilo se oko 1800 hrabrih mladića iz cijele Hrvatske, koji su se dobrovoljno stavili na raspolaganje novoizabranoj hrvatskoj vlasti, pod vodstvom dr. Franje Tudmana. U ovoj Udruzi ističu kako tada, kada je bilo sve upitno i neizvjesno, onii ni trenutka nisu dvojili. Njihov slogan je bio »Sad ili nikad«.
Bili smo prva oružana postrojba, koja je štitila novoizabranu demokratsku hrvatsku vlast i ustavno-pravni poredak RH. lz naših redova stvarane su specijalne jedinice policije, kao i postrojbe Hrvatske vojske. Na svim našim godišnjicama, svi uzvanici i ministri govorili su da smo mi temelj stvaranja oružane sile, da je od nas sve počelo i da smo mi sjeme iz kojega je niknuo veliki rasadnik. Međutim, vrijeme je odmicalo, prvi hrvatski redarstvenici pali su u zaborav. Sve što nam se pričalo, nikako da se stavi na papir.
– Stoga smo kao udruga uputili zahtjev ministrima Krstičeviću, Božinoviću i Medvedu da nam se prizna status Prve ratne postrojbe MUP-a RH. Moram naglasiti da smo zaista naišli na razumijevanje te da je ubrzo nakon toga proveden upravni postupak, utvrdene sve činjenice, obavljen razgovor sa svim protagonistima toga vremena i nakon toga doneseno rješenje, istaknuo je Nimac,


Ograničenje broja sudionika
Nažalost, koronavirus čini svoje. Na svečanosti u Zagrebu na kojoj će se objaviti ova odluka neće se moći svi okupiti, kako je planirano. Na sastanku u Ravnateljstvu policije dogovoreno je da ih se na Policijskoj akademiji može okupiti tristo, poštujući sigurnosne preporuke našeg Stožera. Iz Zadarske županije na obilježavanje tridesetog rođendana pripadnika ove postrojbe ići će ih 18. Stoga iz županijske podružnice Udruge mole sve članove za razumijevanje. Svi oni koji ne budu na popisu, nema potrebe da putuju u Zagreb, jer neće moći ući na Akademiju. O svim drugim pojedinostima naknadno će izvijestiti članove Udruge. Ovim putem pozivaju se svi članovi udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije da i nadalje ostanu ‘prvi’ i da danas u miru njeguju i grade zajedništvo. Pozivaju ih da svakodnevno svjedoče domoljublje svojim uzornim ponašanjem, moralom i poštenjem. Naša poniznost i jednostavnost, upravo nas čini velikima, kažu u Udruzi.
– I na kraju ću citirati nekoliko riječi fra Bože Mandarića župnika u Lišanima Ostrovičkim koje je izrekao na sv. misi prilikom obilježavanja 29. obljetnice napada na Lišane Ostrovičke: »Za većinu naših nedaća, sami smo krivi. Ne trebamo kriviti nekog drugog. Odmaknuli smo se od onih vrijednosti, koje smo imali tijekom Domovinskog rata. Molitva, zajedništvo i krunica oko vrata su naše glavno oružje«, rekao je fra Božo na propovijedi.
Iz Udruge poručuju kako žele da njihovim pripadnici ovaj kratki citat bude putokaz u budućnost. Ako se njega budemo držali, lakše ćemo izdržati sve nedaće i izazove koji nas u budućnosti očekuju, ističu u udruzi Prvi hrvatski redarstvenik podružnica Zadarske županije. (G.Š.)