Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pretočili misli na papir i stvorili »Bolji svijet«

20.07.2020. 08:14


Usprkos pandemiji koronavirusa marljivi učenici i profesori Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru uspjeli su izdati novi broj školskog časopisa Bolji svijet i to na rekordnih 76 stranica.
– Ove godine imamo i temu broja, a to je »Klasična na daljinu«. Naime, pola časopisa obrađuje teme i život prije pandemije, odnosno ono što se događalo u školi prije pandemije, naša putovanja, odlaske na duhovne obnove, terensku nastavu, te dodatna i nagradna putovanja, a pola stranica je život za vrijeme pandemije te iskustva učenika sa školom na daljinu, rekla nam je urednica Petra Mila Glavan, učenica 3. b. razreda, koja je od jeseni maturantica.


Tema se nametnula
S njom je bio profesor Damir Sikirić, profesor koji dugi niz godina radi s mladim generacijama školskih novinara te vodi časopis već 12 godina.
– Ove se godine tema broja nametnula sama od sebe zbog ove pandemije. Naime, prvotno smo mislili obraditi temu upisa u srednje škole te razlika između strukovnih škola i gimnazija, ali onda se dogodila pandemija koronavirusa zbog koje su učenici morali raditi od kuće te smo tako dobili učeničke dojmove kako su doživjeli cijelu ovu novu situaciju sa školom na daljinu, rekao je profesor Sikirić.
Inače, na časopisu je radilo desetak učenika koji pišu češće, ali imaju i učenika koji budu prisutni na nekim događajima ili putovanjima te im profesor unaprijed zada zadatak da s tog događaja napišu ili izvještaj ili reportažu i slično, tako da je gotovo 90 posto tekstova u časopisu rezultat učeničkog rada.
– Nakon nekog događaja vijest prvo ide na web stranicu škole te potom krećemo sa skupljanjem materijala za časopis. Inače, časopis izlazi jednom godišnje, obično u svibnju, ali ove godine je, zbog svih okolnosti izašao u srpnju. Čak smo se mislili hoćemo li ga uopće moći napraviti, s obzirom na sve, ali eto, izašao je na najviše stranica, govori nam profesor Sikirić.


Šimun pisao o Maslenici
​Šimun Janjić maturant je gimnazije te je kroz školovanje radio kao novinar i pisao je brojne reportaže s raznih događaja koje je škola organizirala.
– Meni je bilo najdraže pisati o obilježavanju Akcije Maslenica, to mi je bilo najzanimljivije. Također, radio sam i intervju s jednom profesoricom kako bismo ju bolje predstavili učenicima. To mi je bilo baš super, rekao nam je Šimun koji će od jeseni biti student strojarstva na FSB-a u Splitu.
– Časopis izlazi dugi niz godina i kroz njega je prošlo jako mnogo učenika. Jedna učenica, primjerice, studira novinarstvo. Mislim da je ovo dobra prilika za učenike da nauče kako ide taj proces, da nauče pretočiti misao na papir, uče jezik i osnove novinarstva, zaključio je profesor Sikirić.