Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Umjesto da generiramo optimizam i rješenja, mi prtljamo!” Doznajemo što je Plenković rekao EU čelnicima iza zatvorenih vrata

20.07.2020. 11:28


U naporu da se riješi zastoj u pregovorima oko plana za gospodarski oporavak Europske unije, vrijednog 750 miliajrdi eura, hrvatski pemijer Andrej Plenković je na sastanku čelnika 27 zemalja u Bruxellesu upozorio kolege u Europskom vijeću da imaju veliku odgovornost, jer bi izostanak dogovora imao negativne posljedice na Europsku uniju i odnose u njoj, neslužbeno je doznao naš list.
– Nalazimo se pred izborom: hoćemo li biti državnici ili potičari u prolazu, rekao je Plenković u nedjelju, kada je postalo jasno da će se neuspjeli trodnevni pregovori 27 zemlja morati nastaviti u ponedjeljak.
Izostanak dogovora značilo bi razvodnjavanje robusnog odgovora koji je predložila Europska komisija, a koji su podržale 22 zemlje, upozorio je hrvatski premijer, aludirajući na četiri “štedljive” članice EU-a koje nastoje ograničiti europski plan za oporavak.
Izostanak europskog dogovora značilo bi i demonstriranje razjedinjenosti zemalja koje čine Europsko vijeće, kao i emancipaciju doboko ukorijenjenog nepovjerenja među liderima, dodao je Plenković.
Prema građanima, biznisu, medijima, drugim državama i financijskiim tržištima pokazujemo političku slabost, jer umjesto da generiramo entuzijazam, optimizam i rješenje – mi prtljamo tri-četiri dana, upozorio je premijer.