Turistkinja u katedralu ušla sa psom!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
UNATOČ APELIMA
I slijepac može vidjeti ove plakate, ali je očito da ih ne poštuju, čak i kada se vjernici mole. Imamo velike probleme s turistima koji sjedaju na ulaz u katedralu i jedu sladoled, a još su veći problem oni koji dozvoljavaju djeci da skaču po rampi za invalide. To rade čak i za vrijeme mise, kaže don Josip Radoica Pinčić
Marina VLAKIĆ
Ova je turistkinja zanemarila sva upozorenja na ulazu te u katedralu ušla s psom

Zadrani koji su jučer popodne prošli uz katedralu svete Stošije u Zadru ugledali su nevjerojatan prizor - turistkinja je sa psom ušla u katedralu! Stavila je ruksak na leđa, psa uzela za remen i s njim ravno u crkvu. Kada smo potrčali za njom želeći je pitati zašto to radi, već je bila na izlazu jer ju je očito netko upozorio na ovaj neprimjeren čin.

Ovdje treba napomenuti kako nije riječ o psu vodiču za slijepe te da je na ulazu u katedralu jasno naznačeno da je psima zabranjen ulaz. Kada smo joj prošli, turistkinja je brzo pobjegla sa psom, očito shvaćajući da je riječ o neprimjerenom ponašanju i prema gradu koji joj je domaćin i prema sakralnim objektima koje je došla posjetiti.

U crkvi obavili nuždu

No nije ovo jedini slučaj nekulturnog, često i skandaloznog ponašanja turista u našem gradu, poput jučerašnjeg kada je turistkinja htjela katedralu obići sa svojim psom. Naime, osim uobičajenog problema razgolićenog ulaska u crkvu, tu su i sramotni slučajevi kakvi su se događali proteklih godina kada su turisti znali u crkvi napraviti i nuždu.

Zadarske su crkve stoga bile prisiljene angažirati čuvare, a u važnost njihova rada uvjerili smo se i sami gledajući što sve turisti rade u sakralnim objektima. Uz katedralu svete Stošije, crkva svetog Šime, jedna je od najposjećenijih s obzirom da čuva najvrjednije djelo srednjovjekovne zlatarske umjetnosti u Hrvatskoj, škrinju svetog Šime iz 14. stoljeća. Unatoč zaštitnom konopcu koji oltar s tijelom sveca odvaja od ostatka crkve, znatan dio turista pokušava zaobići ovu prepreku i približiti se škrinji.

Jedan bračni par, unatoč vjernicima koji su tiho molili, jučer je tako bio vrlo bučan nastojeći se što više približiti oltaru te često škljocajući fotoaparatom. Zatekli smo i grupu bučnih turista koji su glasno komentirali sve viđeno, no čuvar ih je brzo upozorio. Ulazna vrata crkve turisti često koriste i za odmor, pa sa sladoledima ili sendvičima sjedaju na ulaz, ne obazirući se na druge. To je osobito vidljivo na ulazu u katedralu čiji okolni zidić turisti redovito koriste kao mjesto za konzumaciju hrane i pića, često ostavljajući i otpatke.

Zanemaruju plakate upozorenja

Župnik katedrale svete Stošije, don Josip Radoica Pinčić, kaže nam kako daju sve od sebe da spriječe ovakvo ponašanje gostiju, napominjući kako je nevjerojatno što sve rade ne bi li udovoljili svim svojim prohtjevima na odmoru.

- Na vratima katedrale jasno stoji upozorenje da se ne ulazi s psima, ni pićima osim vode, ali ni neprimjereno odjeveni. Međutim, turisti to zanemaruju te, ukoliko nema čuvara na ulazu, nastavljau dalje u crkvu ne obazirući se na upozorenja. To samo govori da ne razumiju pravila ili ih, što je izglednije, ne žele znati, ali ima i slučajeva da namjerno rade kaprice. To je očit nedostatak kulture, a o vjeri da i ne govorim, ističe don Josip Radoica.

Ogorčen je ovakvim ponašanjem turista jer su na ulazu u katedralu čak četiri plakata koji turiste jasno upozoravaju na kriterije ulaska.

- I slijepac može vidjeti ove plakate, ali je očito da ih ne poštuju, kao ni značaj mjesta u koje ulaze, čak i kada se vjernici mole. Imamo ovih dana i velike probleme s turistima koji sjedaju na ulaz u katedralu i jedu sladoled, a još su veći problem oni koji dozvoljavaju djeci da skaču po rampi za invalide. To rade čak i za vrijeme mise, znajući da je riječ o rampi za nemoćne kojima želimo osigurati ulaz u katedralu, a oni to onda zloupotrebljavaju, upozorava župnik katedrale, navodeći i slučaj turistkinje koja je htjela u katedralu ući sa psom vodičem.

Na zidu crkve jedu i piju

- Na silu je ušla unutra, pa je naš čuvar bio primoran izvesti je vani. Neki su nakon toga protestirali da zašto smo istjerali psa, ali pitanje je zašto to rade ako je tu čuvar koji će mu pomoći, a i ja koji sam im svima na raspolaganju i dat ću im ruku, provesti ih po crkvi i objasniti sve što treba. Imamo u katedrali i svađa gostiju s njihovim turističkim vodičima jer neki vodiči očito naplaćuju ulaz u crkvu, ali turisti vide da je ulaz besplatan. Zovu nas i turističke agencije koje, dogovarajući dolazak grupa, žele saznati koliko stoji ulaz u katedralu, što znači da netko zaista naplaćuje ulaz. Odgovorim im da je slobodan, samo neka gostima kažu neka dođu primjereno odjeveni jer je ova situacija s nekulturnim ponašanjem u katedrali i oko nje sve gora, poručuje na kraju don Josip Radoica Pinčić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)