Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kriva Simona

Autor: Marija Knežević

19.08.2008. 22:00


Imam jedno pitanje za vas, dragi moji.  Tko je Simona Gotovac? Znate li tko je  ona? Jeste li dugo razmišljali ili vam je  njen lik odmah došao pred oči?
Sad se sigurno pitate što dalje ili koja  vam je nagrada jer ste znali odgovor.  Većina vas odmah se sjetila zavodljive  plavuše s govornom manom koja se bavi  manekenstvom i iskače iz svake paštete ili  kavijara. Ako ste i vi među njima, slobodno se možete sramiti.
Simona Gotovac ime je i prezime koje  nosi i žena pokojnog hrvatskog političara,  pjesnika i velikog govornika Vlade Gotovca. Ta Simona Gotovac također je  plavokosa… I tu staje svaka sličnost. Žena  je kardiolog, radi u najpoznatijoj rimskoj  klinici Gemelli, liječila je brojne nepoznate i poznate, među njima i Papu…
Dobro, nemojte sad zato što niste “pomislili na pravu Simonu” lupati glavom u  zid, klečati na kukuruzu ili se kažnjavati  na neki nekonvencionalniji način. Dovoljno ste kažnjeni jer ste obasuti informacijama o jednom hrvatskom bračnom paru koji je toliko gnusan, priprost i  bez stila da to boli gledati i slušati.
Kao što vidite, radim u novinama i  svjesna sam da se kao takve prodaju. I što  sad da vam se pravim pametna i kažem  kako ništa o njima nisam pročitala, vidjela  i čula kad jesam. Protiv Gotovčevih se  jednako teško boriti kao i protiv Big  Brothera.
– Ona ti jadna ne zna brojiti, ali jaaako je  simpatična – govori mi nekidan kolegica iz  Zagreba. Nakon dvije sekunde tišine pucamo od smijeha. Simpatičnost je i dalje  na cijeni, a to nije mala stvar. Drugi  prijatelj mi, nakon što sam ga zafrkavala  na račun izgleda, u šali rekao: “Ja sve svoje  nade polažem u izgled. Pa kad si ti vidjela  lijepog prosjaka?” I eto, odjednom sve ima  smisla.
I ta naša žena i majka  koja ne zna brojiti, eto,  dijeli ime s jednom liječnicom koja nije tako  nepoznata, koja spašava  živote. Koje li ironije.
Bliži nam se 31. kolovoza. Tada će biti obilježena 17. godišnjica od kada je Vlado  Gotovac održao jedan od svojih najvećih  govora, i jedan od najvažnijih govora u  hrvatskoj povijesti uopće, govor ispred  zgrade Komande 5. vojne oblasti. Taj govor  počinje rečenicom: “Ja vas volim i ja se s  vama ponosim”. Što bi nam danas Vlado  rekao? Ništa, vjerojatno bi se samo nasmijao. Znate onu staru – Besposleni um je  vražje igralište. Tako bi i on mislio – bolje  da se bave glupostima nego da moraju  brinuti o ozbiljnim stvarima. Jer ako je u  blaženstvo u neznanju, onda blago nama!