Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Blanka: Sve je dobro

Autor: Z L

19.08.2009. 22:00
Blanka: Sve je dobro


Dobro se osjećam i radujem se natjecanju. Iako ću se prije svega koncentrirati isključivo na sebe i svoju izvedbu, voljela bih da me publika podrži – kaže Blanka Vlašić
Blanka Vlašić protiv Ariane Friedrich, dvoboj je koji svi s nestrpljenjem očekuju bez obzira na to o kojem je natjecanju riječ. U večerašnjem finalu 12. izdanja Svjetskog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Berlinu (19.10 sati) ulog je ipak najveći, najbolja hrvatska atletičarka brani titulu svjetske prvakinje osvojenu u Osaki prije dvije godine, Njemica Ariane Friedrich kreće u lov na svoje prvo svjetsko zlato. Obje imaju isti cilj – pobijediti.
– Dobro se osjećam i radujem se natjecanju. Iako ću se prije svega koncentrirati isključivo na sebe i svoju izvedbu, voljela bih da me publika podrži – rekla je Blanka Vlašić, koja će u finalu skakati sa šest šavova na tjemenu koje je zaradila tijekom jutarnjeg zagrijavanja u hotelskom hodniku.
– Sve je u redu, noć je dobro prošla, a glava me ne boli – dodala je splitska skakačica uvis kojoj će ovo biti drugi posjet Olimpijskom stadionu ove sezone. Sredinom lipnja doživjela je poraz upravo od njemačke skakačice koja je prvi put u karijeri preletjela 206 centimetara, što je vodeći rezultat sezone na svijetu, Blanka je pak u Berlin stigla s 205 centimetara koje je preskočila u svibnju u Dohi.
– Podloga je dobra, vrijeme je također dobro, ima 12 finalistkinja, što je isto dobro. Sve je dobro – rekla je Blanka, koja je jučer poput svoje najveće protivnice tražila – mir. Večerašnje finale jedna je od poslastica Svjetskog prvenstva, za to je zaslužna Blanka Vlašić koja je tijekom posljednjih sezona bila nepobjediva. Sve do kolovoza prošle godine i srebra na Olimpijskim igrama u Pekingu (Tia Hellebaut), nakon čega je na scenu iskočila – Ariane Friedrich. Njihovi su ogledi ono što ženski skok uvis čini zanimljivim, najbolja hrvatska atletičarka ima bolji omjer pobjeda 12:5, ali Friedrich u prilog idu pobjede na velikim natjecanjima, posljednjem mitingu Zlatne lige u rujnu prošle godine u Bruxellesu, poraz na kojemu je Blanku Vlašić koštao 500.000 dolara, te Europskom dvoranskom prvenstvu početkom ožujka u Torinu na kojem je Splićanka ostala bez odličja, a Friedrich osvojila svoju prvu titulu s velikih natjecanja.
– Ne želim razmišljati o Ariane Friedrich, koncentrirana sam samo na sebe i želim skočiti najviše što mogu – kaže Blanka, koja je na impresivan način odradila kvalifikacije. Skakala je visoko preko kvalifikacijske norme od 195 centimetara i bila dobro raspoložena unatoč šivanju glave svega sat i pol prije početka natjecanja. Blanka Vlašić dobila je potrebno samopouzdanje, u Monacu je zaustavila niz Ariane Friedrich od 15 pobjeda, na Olimpijskom stadionu odradila je svoje najbolje kvalifikacije ikada. Njemica je doduše skakala samo na 195 centimetara, pršti od samopouzdanja, Blanku pokušava nadmudriti svojom taktikom i koliko god nastoji odati dojam da je ništa ne zabrinjava, to joj sve manje uspjeva. Pobjegla je tako dan prije finala u Kienbaum, gradić sat vremena udaljen od Berlina, kako bi mogla u miru odraditi posljednji trening uoči najvažnijeg ispita sezone. A osim Blanke Vlašić brine ju i – svinjska gripa! Tako barem kaže njezin trener Gunther Eisinger, koji je strahom od zaraze objasnio njezinu izolaciju i izbjegavanje novinara.


Friedrich (ne)mirno spava


Ariane Friedrich posljednjih dana ima problema sa spavanjem, prema pisanju njemačkih medija razlog je loš madrac u hotelu Berlin koji je zamijenila novim. Riječ je o madracu marke Sultan koji je zajedno sa svojim fizioterapeutom kupila u lancu švedskog proizvođača IKEA-e za 179 eura.
– U Kienbaumu koji je inače naš kamp za treninge madrac je bio ulegnut pa su Ariane boljela leđa. Nama je najvažnije da je zdrava pa smo se odlučili na vlastiti madrac – rekao je Gunther Eisinger.




 


Vlašić u 2009.


205 Doha
204 Split, Banska Bistrica
203 Berlin, Monaco
202 London
201 Solun
200 Ostrava, Oslo
199 Pariz
197 Rim
Friedrich u 2009.
206 Berlin
203 Monaco
202 Leiria
201 Ulm
200 Baunatal, Beograd
199 Bochum
195 Darmstadt, Buhl
Blanka – Ariane 12:5