Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Još da je smještajnih kapaciteta…

Autor: Dunja Maričić

19.08.2009. 22:00
Još da je smještajnih kapaciteta…

Foto: Vedran SITNICA



Htjeli ili ne htjeli, ovo područje se afirmiralo kao etablirana turistička i izletnička destinacija. Ponuda je široka, od raftina, posjeta špiljama, kayakinga, triatlona, seoskog turizma. Potrebno je poraditi na logistici i smještajnim kapacitetima. Postoji dosta velik interes za noćenje, ističe Đuro Župan
Bilišane, mjesto u neposrednoj blizini Obrovca, sve do nedavno bilo je područje koje je odavalo stigmom zapuštenosti i posebne državne skrbi unatoč svim netaknutim prirodnim ljepotama koje ima. No, postupnim angažmanom oko kanjona Zrmanje, raftinga, biciklističkih staza, mogućnosti bavljenja aktivnostima sportsko-amaterskog, kao i profesionalnog karaktera, kao što kaže Đuro Župan, vlasnik Riva Rafting centra, “skinut je embargo s tog prostora”. Embargo se zasigurno lagano gubi, kako za strance, tako i za stanovništvo u okolnim prostorima, no posjetom Bilišanima, Muškovcima, Žegaru, stječe se dojam da se još mnogo toga može i treba uložiti usporedno sa sve većom potražnjom i posjećenosti tim mjestima.
– Posjetitelja ima sve više i više. Rekreativno-turističke ponude također ima, od biciklizma do raftinga i aktivnosti tog tipa – rekla je Ivana Svetić iz Parka prirode Paklenica.
Park prirode Paklenica, netaknute prirodne ljepote, Zrmanja, atraktivne špilje čine ovaj prostor veoma privlačnim. Nedavnim posjetom našeg reporterskog tima uočila se velika posjećenost, ali također i manjak kapaciteta, posebice smještajnog tipa.
– Smještajnih kapaciteta i nema. Lokalno stanovništvo je po tom pitanju aktivno, ali zaista znam reći na koji način oni rade. To ipak nije u našem djelokrugu. Park ima plan upravljanja, ali nažalost su problem financije – izjavila je Stazićeva.
Đuro Župan iz Riva Rafting centra također uočava velik porast interesa turista, kao i manjak smještajnih kapaciteta.
– Htjeli ili ne htjeli, ovo područje se afirmiralo kao etablirana turistička i izletnička destinacija. Ponuda je široka, od raftina, posjeta špiljama, kayakinga, triatlona, seoskog turizma. Potrebno je poraditi na logistici i smještajnim kapacitetima. Postoji dosta velik interes za noćenje – rekao je Župan.
Ulaganje u ove prostore čini se kao put za boljitak kako turista i turističke ponude, tako i lokalne zajednice. Potrebna je sinergija raznih sektora i ulaganje u ovaj vrijedan prostor. Bez organizacije i plana, s posjetiteljima koji tamo borave “na crno” i sa sve većom posjećenosti, upitan je opstanak prirodnih ljepota kao takvih koje su pod ovim uvjetima sklonije devastaciji, požarima i sličnim nepovoljnim faktorima.
Župan ističe kako postoji određeni plan za smještajne kapacitete, ali kako ipak treba proći određeno vrijeme, posebice u trenutačnim globalno-financijskim okolnostima.
Takve tendencije i ostvarivanje potonjih učinilo bi ovu destinaciju, čija je popularnost u naglom porastu, još većim dobitkom i za izletnike, rekreativce, profesionalne sportaše, ali i za sam lokalni turizam.