Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Luka je mirna luka

Autor: Nenad Marčina

19.08.2009. 22:00
Luka je mirna luka

Foto: Filip BRALA



U lijepom krajoliku zadarskog otočja i misli o umjetnosti bivaju lijepe pa će ljeto Šataliću zasigurno biti inspirativno
Mirka Šatalića, zadarskog glumca, zatekli smo u Luci na Dugom otoku gdje razmišlja o glumi, ali i o specifičnostima otočnog života.
Glumac u “Kapelskim kresovima” kaže da je redoviti posjetitelj Dugog otoka, a osobito voli mjesto Luku. Jedan od razloga je i taj što su Ravljani prisiljeni kupovati najosnovnije namirnice izvan svoga rodnog otoka.
– Na cijelom otoku Ravi već duže vrijeme ne radi “zadruga”, kaže Šatalić te pojašnjava kako je Ravljanima Luka najpraktičnija za kupnju jer je udaljena od Vele Rave samo desetak minuta brodom.
– U vašoj ‘zadruzi’ sve se može pronaći pa čak i boca plina, nadodaje ravski glumac. No, bez obzira što su Luka i otok Rava na istoj nautičkoj liniji, na istoj ruti, u istom kanalu, ipak je nemoguće za vrijeme olujnog juga s otoka Rave doploviti do Luke.
Kroz razgovor smo se dotaknuli i premijere često spominjanog otvaranja 15. zadarskog kazališnog ljeta.
– Uživio sam se u ulogu Bruna i režisera gdje sam u zadarskoj Hrvatskoj kazališnoj kući nadopisao i prilagodio Nicolaijev tekst današnjem vremenu. U priči komedije “Nije bila peta već deveta” koju potpisuje suvremeni talijanski dramatičar Aldo Nicolai uveo sam nova dva lica, saksofonisticu i medicinsku sestru, koji daju novu dinamičnost tom dramskom tekstu.
Naime, kako kaže Šatalić, radi se o jednom od najuspješnijih komediografskih ostvarenja. Inače, ističe on, dramatičar Nicolai autor je tridesetak kazališnih i televizijskih djela koja se prikazuju u mnogim europskim zemljama. Kazališni uradak “Nije bila peta, bila je deveta” duhovno je i zabavno djelo koje uz ležeran dijalog dolazi do punog izražaja s naglaskom na humor i paradoksalnu situaciju. Poslije praizvedbe u Heidelbergu, Nicolaijeva komedija prikazana je s mnogo uspjeha u Italiji, Beču i Berlinu. U pariškom Theatru des Nouveates doživljava više od 300 izvedaba.
U lijepom krajoliku zadarskog otočja i misli o umjetnosti bivaju lijepe pa će ljeto Šataliću zasigurno biti inspirativno.