Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Oporba obećala odmah ukinuti krizni porez

Autor: Z L

19.08.2009. 22:00
Oporba obećala odmah ukinuti krizni porez

Foto: Filip BRALA



Najavljeno rezanje javne potrošnje, rasterećenje gospodarstva, porez na luksuz, obračun s korupcijom i uvođenje reda u javnoj nabavi
Kada dođemo na vlast trenutno ćemo ukinuti krizni porez! Poručili su to jučer iz Šibenika oporbeni čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a, Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić, koji su nakon sastanka održanog u hotelu “Ivan” u Solarisu javnosti iznijeli zajedničku strategiju za izlazak Hrvatske iz recesije temeljenu kroz šest točaka koje se odnose na ukidanje kriznog poreza, rezanje javne potrošnje, rasterećenje gospodarstva, porez na luksuz, obračun s korupcijom i uvođenje reda u javnoj nabavi. Nakon dogovora o zajedničkom izlasku na izbore u Kastvu prije mjesec dana, ekonomski stručnjaci triju stranaka razrađivali su elemente zajedničkog programa s kojim nova koalicija namjerava izići pred birače, na što je jučer podsjetio uvodno i Milanović naglasivši da su utvrdili zajedničke stavove ne samo u ocjeni stanja u zemlji, već i o tome što i kako treba raditi kada dođu na vlast.
Enormna javna potrošnja
– Naš zajednički stav je da je ovakav koncept razvitka neodrživ jer je Hrvatska prezadužena i preskupa zemlja s enormnom javnom potrošnjom. Zato je potrebno smanjiti javnu potrošnju uz jedno značajno porezno rasterećenje gospodarstva i rada, uz istovremeno opterećenje luksuza. Možem to zvati porezom na ekstra-imovinu. To nije porez na ono od čega ljudi žive, već na sve ekstra. Uz racionalizaciju javne i državne potrošnje, potrošnje centralne države, harača i raznih tapija koje se uvode mi se zalažemo i za veću lokalnu i regionalnu autonomiju, za više novca ali i više odgovornosti i ovlasti, za razliku od onih koji bi htjeli dva mjeseca poslije izbora preko koljena ukinuti određeni broj općina. Tako funkcionira Europa. Tako će, ako dobijemo priliku, funkcionirati i Hrvatska- kazao je Zoran Milanović.
Čelnik HNS-a Radimir Čačić naglasio je da je jedna od gorućih tema danas krizni porez prema kojemu je oporba zauzela jasan stav.
– Čim preuzmemo odgovornost za vođenje zemlje, ukinut ćemo krizni porez koji teret krize stavlja na leđa umirovljenika i radnika. Tu smo jednoglasni. Također, u proračunu se obračunom s korupcijom i uvođenjem reda u javne nabave može uštedjeti pet milijardi kuna. Preko 2,5 milijarde kuna su već otvorene ovih dana, a to se odnosi na HŽ i HEP, a zamislite što sve još uvijek nije otvoreno. Transparentnošću i kompetentnim vođenjem države za bitno manje novca mogu se napraviti puno veći projekti – rekao je Čačić dodavši da je djelotvoran instrument za razvoj zemlje i stavljanje u funkciju milijardi mrtvog kapitala, odnosno državne imovine od Brijuna do Prevlake koja zbog najsitnijih parcijalnih interesa već 19 godina leži napuštena.
Nastavak razgovora u Varaždinu, pa Istri
Oporbena trojka sastat će se ponovno već za petnaestak dana, vjerojatno u Varaždinu, na Čačićevom terenu, gdje kao i u Rijeci i Šibeniku SDP i HNS dugo dobro surađuju. Tema će biti energetika i gospodarstvo, odnosno poticanje poduzetništva, a potom će se, negdje sredinom rujna, o decentralizaciji i regionalizaciji razgovarati u Istri na terenu IDS-ovaca.
O potpisivanju koalicijskog sporazuma zasad se ne razmišlja – prvo će se razraditi sve točke zajedničkog programa, a sam sporazum planira se potpisati tek pred same izbore.
Jedina sporna točka jučer je bio porez na imovinu: IDS-ovci naime nisu željeli da taj porez obuhvati ono što su građani generacijama stjecali, dakle njihove stanove, a budući da su prijedlozi SDP-a i HNS-a i išli samo u smjeru da se oporezuje luksuz, vile, pa i privatizacijska imovina, na kraju je i oko toga postignuto slaganje.
Predsjednički izbori bili su i jučer tabu-tema, čak i u neformalnom dijelu. Budući da sada sve tri stranke imaju svoje kandidate, dogovoreno je da se ta tema zasad ne otvara. “U svemu se slažemo, od ukidanja harača do uvođenja poreza na luksuz, i ne želimo sada komplicirati oko predsjedničkih izbora, koji bi mogli narušiti to zajedništvo”, rekao je jedan od sudionika sastanka. Drugi naš sugovornik kaže da će, ako se SDP, HNS i IDS, i ne uspiju dogovoriti oko jednog zajedničkog predsjedničkog kandidata, taj problem za njih riješiti građani – ako ostanu tri kandidata, u drugom krugu sigurno ćemo se međusobno podržati, kaže. “Predsjednički izbori nisu prioritet – prioritet je bolji život građana”, govori jedan od čelnika SDP-a. U tom kontekstu, sudionici sastanka zaklinju se da nije bilo ni razgovora o podjeli budućih funkcija. Logično, jer pitanje odustanka Vesne Pusić ili Damira Kajina od predsjedničke kandidature automatski otvara i dogovor o vezanoj trgovini, odnosno kompenzaciji od strane SDP-a kao najjače stranke kroz neko od budućih mjesta u Vladi.
Oporbena trojka nastavit će i intenzivne, ali zasad neslužbene kontakte koje imaju sa strankama koje danas podupiru HDZ – dakle HSLS-om, HSS-om, SDSS-om i HSU-om.
 


Čačić: Vlada može utjecati na Inu, Agrokor i Podravku


Predsjednik HNS-a Radimir Čačić osvrnuo se na najnovije javno negodovanje premijerke Jadranke Kosor na poskupljenje cijena goriva od strane Ine dometnuvši da je koncept vođenja Vlade koji se zasniva na pozivanju direktora tvrtki da u kameru kažu kako neće povećavati ispod razine bilo koje vlasti.
– Što se vi imate dogovarati na časnu riječ s privatnim tvrtkama. Pa to je tržište. Država može u okviru tržišta raznim mjerama, a ima ih dovoljno, utjecati na Inu, Agrokor i na Podravku. Ali to nije časna rieč, već pamet, znanje i sposobnost da se prepoznaju instrumenti koje jedna Vlada ima u odnosu na ključne gospodarske subjekte i banke. A ima ih, zaključio je Čačić.