Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Školske knjige – teške brige

Autor:

19.08.2009. 22:00
Školske knjige – teške brige

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Na školskim vratima izvješeni su popisi knjiga, ali nigdje nije bilo spomenuto da ćemo te knjige moći dobiti u školi. Stoga smo ih, kako bismo sve na vrijeme pripremili, naručili sami u knjižarama. Tek početkom ovoga tjedna na školi je osvanula obavijest da roditelji koji su zainteresirani za sortiranje i podjelu knjiga dođu u školu, komentira majka djece koja pohađaju Osnovnu školu “Bartula Kašića”
Brojne akcije prikupljanja i razmjene rabljenih školskih knjiga koje su u tijeku roditeljima su trebale financijski barem malo olakšati pripremanje djece za školu. No, umjesto toga, nesporazuma i zbrke oko starih i novih udžbenika, izgleda da je sve više. U nekim se školama stare knjige vraćaju i bit će podijeljene novim generacijama učenika, ali čini se da ih nema dovoljno za sve. Kriterija za podjelu nema, mnogi roditelji s takvom mogućnošću nisu niti upoznati pa su njihova negodovanja tim veća. Naime, kako ističu, budući da im je rečeno da će knjige morati kupiti sami, već su ih naručili u knjižarama, uplativši čak i akontaciju. Sada čuju da je knjige moguće ne samo naručiti preko škole, već da će ponegdje biti podijeljene besplatno.
– Na školskim vratima izvješeni su popisi knjiga, ali nigdje bilo spomenuto da ćemo te knjige moći dobiti u školi. Stoga smo ih, kako bismo sve na vrijeme pripremili, naručili sami u knjižarama. Tek početkom ovoga tjedna na školi je osvanula obavijest da roditelji koji su zainteresirani za sortiranje i podjelu knjiga dođu u školu, komentira majka djece koja pohađaju Osnovnu školu Bartula Kašića, napominjući kako ni tada još nisu znali hoće li knjige tek razvrstavati i pripremati za podjelu ili će ih biti moguće odmah uzeti. Na kraju se ispostavilo da su knjige slagali i uzimali kako je tko naišao na ono što mu je odgovaralo. Oni koji su za ovu obavijest ostali zakinuti, odnosno nisu je doznali na vrijeme, ipak će morati izdvojiti tisuću pa i više kuna za kupnju knjiga i ostale školske opreme.
Rabljene knjige tek će se dijeliti i u OŠ Šime Budinića, pri čemu će, kaže ravnatelj Mate Maršić, prednost imati socijalni slučajevi. Također, do sada je podijeljeno preko 800 kompleta rabljenih školskih udžbenika u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, što prema riječima ravnatelja Marka Marina, protječe bez problema. Ipak, doznajemo, mnogi roditelji djece koja pohađaju ovu školu također su knjige već kupili, izdvojivši nemale svote novca i to prema popisima koji su ranije izvješeni u školi.
I ovu školsku godinu, naime, prati uvođenje niza novih izdanja školskih udžbenika, odnosno postoje nekoliko knjiga različitih autora za isti razred. Razrednici su, potvrđuje nam ravnatelj Marin, doista objavili nove popise, očekujući da će svi dobiti besplatne udžbenike. No, kako je odlukom Vlade ta mogućnost ukinuta, odlučili su ipak raditi po starim programima. Stare knjige su pokupili još u lipnju, nadaju će se da će ih jednom moći iskoristiti.
– Podijelili smo 90 posto starih udžbenika, a roditelji dolaze i dalje. Neki su knjige sami kupili i to prema novim programima, ali unatoč tome nastavnici će imati razumijevanja i neće inzistirati da svi imaju iste udžbenike, kaže Marin, ističući kako u ovakvoj nezahvalnoj situaciji koja nije laka ni za nastavnike ni za roditelje, treba imati razumijevanja.
U nizu negodovanja koja se posljednjih dana mogu čuti, prisutno je i ono koje se odnosi na prodaju rabljenih knjiga. Kako je moguće knjige prodavati ako su dobivene besplatno i ako su u skladu s tim trebale biti u školu vraćene, pitaju se mnogi zadarski roditelji.