Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sve ide prema planu i programu

Autor: Roman Morović

19.08.2009. 22:00
Sve ide prema planu i programu

Foto: Sebastian GOVORČIN



U pripremnom periodu se uglavnom radi na fizičkoj pripremi ali kasnije uglavnom postaje najvažnije da se nitko ne ozlijedi. Naravno, nemoguće je predvidjeti kada će se netko ozlijediti ali dobrom pripremom tu mogućnost eventualne ozljede smanjujemo na minimum – zaključio je Šango
Prva polovica priprema košarkaša Zadra u Rogaškoj Slatini protekla je u najboljem mogućem redu. Sve ide prema planu i željama trenera Zmage Sagadina. Ujutro momčad odrađuje program u teretani, potom sljedi opuštanje u bazenu s termalnom vodom, a nakon ručka i poslijepodnevne pauze, te sastanka trenera i igrača, na rasporedu je dvosatni večernji trening u lokalnoj dvorani. Ono što je najvažnije je da nema nikakvih ozljeda, svi igrači odrađuju sve ono što treneri od njih zahtjevaju, a i dvojica novopridošlih Amerikanaca, Plaisted i Downs, polako se privikavaju na vremensku razliku i uklapaju u momčad. Iako su Zadrani danas trebali odigrati i prvu pripremnu utakmicu u novoj sezoni, ona je ipak odgođena za subotu.
– Planirali smo ovdje odigrati dvije utakmice i tako će i biti. Bili smo se dogovorili s Bosnom ali oni su rekli da ne bi igrali pošto im nisu došli još neki igrači koji imaju neke probleme i nemaju dovoljno bekova. U zadnji trenutak su rekli da ne bi igrali – kaže trener Zmago Sagadin ali ističe kako su vrlo brzo pronašli zamjenu.
– Imamo ponudu od ovdašnjeg kluba iz Rogaške Slatine, a tu je i obližnji Alpos Šentjur tako da ćemo sigurno prvu utakmicu igrati sutra, vjerojatno sa Rogaškom. Odgovara nam da ćemo prvu utakmicu igrati s nešto lakšim protivnikom, a drugu utakmicu ćemo igrati sa Ukrajinskom Odesom koja je na pripremama u Radencima. Oni dolaze ovdje u ponedjeljak i onda ćemo igrati s njima.
Zadovoljni dosad odrađenim poslom
Po dolasku u Rogašku Slatinu zadaski su se košarkaši više okrenuli treninzima s loptom, dok je onaj prvi dio priprema u Zadru bio pretežito kondicijske naravi.
– Prva tri tjedna su bila izuzetno naporna, radili smo bazični dio kondicijske pripreme gdje se izuzetno puno trčalo vani i radilo u teretani. Napravili smo dosta velik posao, dečki su odlično odradili sve što se od njih tražilo i napravili smo dosta dobru podlogu za ovo što se radi sada, a to je puno košarke. Dakle, sada je puno manji obim ovoga za što sam ja zadužen. Sve u svemu, ja sam zadovoljan – kaže kondicijski trener Jure Šango koji je inače poznat po tome da mnogo vremena i truda posvećuje radu s mladim igračima.
– Mladi su u ova tri tjedna odradili sve po programu, isto kao i drugi. Jasno, njihov je program bio individualiziran i prilagođen ali odradili su sve ono što se od njih tražilo.
U kakvom su stanju došli Plaisted i Downs?
– Obojica su u sasvim dobrom stanju. Dobro podnose ove treninge iako su teoretski tri tjedna u zaostatku. Vidi se određeni umor ali pripisao bi to činjenici da se još nisu prilagodili na vremensku razliku. Dobro treniraju i sve ide prema planu.
Rančić i Boisa pripremama će se priključiti po završetku reprezentativnih obveza tako da su praktički već sad u natjecateljskoj formi.
– Za Rančića znam da je u jako dobrom programu, a vjerujem da isto vrijedi i za Boisu. Siguran sam da će se obojica našim pripremama priključiti u dobrom stanju.
Srećom, Zadrani za sada, izuzev Šarlijinog koljena, nisu imali većih problema s ozljedama, a kako bi mogućnost ozljeda sveli na minimum potreba je dobra priprema prije svakog treninga.
– Prevencija ozljeda je u principu jedna od najvažnijih zadaća kondicijskog trenera. U pripremnom periodu se uglavnom radi na fizičkoj pripremi ali kasnije uglavnom postaje najvažnije da se nitko ne ozlijedi. Naravno, nemoguće je predvidjeti kada će se netko ozlijediti ali dobrom pripremom tu mogućnost eventualne ozljede smanjujemo na minimum – zaključio je Šango.


Boisa dobar protiv Irske


Gruzijac u redovima Zadra Vladimer Boisa upisao je 7 poena (1/3 za dva, 0/5 za tri, 5/6 sl. bacanja) uz 9 skokova i 2 asistencije u uvjerljivoj pobjedi svoje reprezentacije protiv Irske 98:73, pred 7000 gledatelja u Tbilisiju. Gruzija se tako i dalje nalazi na drugom mjestu svoje skupine na Europskom prvenstvu divizije B, te je sve bliže plasmanu u samu završnicu. Sutra Gruzijci na svom terenu igraju protiv Slovačke, a eventualnom pobjedom praktički bi osigurala prolaz dalje.




 


Druga momčad Plesliću


Iako iz kluba još uvijek nije službeno potvrđeno drugu momčad Zadra koja će se u A-2 ligi natjecati pod imenom Jazine trebao bi voditi bivši trener prve momčadi Denis Pleslić, nakon čijeg je odlaska na klupu došao aktualni trener Zmago Sagadin. Unutar omladinskog pogona, kako je uprava kluba nedavno i najavila, prije početka sezone trebalo bi doći do još nekih preraspodjela funkcija.