Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žudnja i kompenzacija

Autor: Ivo Dominis

19.08.2009. 22:00
Žudnja i kompenzacija


Profesor Tatalović je apostrofirao i jednu znanstvenu zabludu dirigiranu od farmaceutskih lobija, po kojoj je ovisnost bolest temeljena na žudnji koja je izvan naše kontrole i pred kojom smo nemoćni
U nastavku kulturnog ljeta pod pokroviteljstvom knjižnice u Salima održana je i jedna tribina s popularno-znanstvenom tematikom.
O uvijek vrućoj temi ovisnosti govorio je prof. Radovan Tatalović, psiholog iz Zagreba i vodeći psihoterapeut u Hrvatskoj na području problematike ovisnosti.
Polazište njegova predavanja, održanog u atriju općinske vjećnice, bilo je da je svaka ovisnost jedna verzija navike i stila života, čije suvislo rješavanje može ponuditi adekvatno pronalaženje kvalitetnije kompenzacije za već ustaljenu naviku.
– Navika je aktivnost koja se ponavlja pri čemu su dobrobit i cijena te radnje približno jednake. Pri blažem stupnju ovisnosti cijena neznatno, ali jasno premašuje dobrobit, dok je pri težem ta ravnoteža dramatično prevagnula u korist parametra cijene, ističe ovaj eminentni stručnjak dodajući kako uzroke svih naših navika koje ponavljamo u životu zasigurno možemo naći u iskonskoj ili genetskoj žudnji koja zadovoljava ljudsku potrebu za samoodržanjem i preživljavanjem. Baš ta potreba nas motivira na neku aliterativnu naviku koja prelazi u prividnu ili stvarno potrebnu ovisnost o nečemu.
Najkvalitetnije sredstvo kojim možemo postići da nas ne ovladaju te navike i prijeđu u opsesivno ponašanje jest naučiti upravljati našom žudnjom.
Profesor Tatalović je ovdje apostrofirao i jednu znanstvenu zabludu dirigiranu od faramaceutskih lobija u novije vrijeme, po kojoj je ovisnost bolest temeljena na žudnji koja je izvan naše kontrole i pred kojom smo nemoćni, a što je u potpunoj kontradikciji s činjenicom da se žudnju može kompenzirati kvalitetnijim sadržajima pred kojima ona automatski uzmiče. Pri tome je jamačno da trebamo maksimalno koristiti sve naše unutarnje potencijale za svladavanje žudnje i štetnih navika, ne osvrćući se na početne neuspjehe pri provođenju te radikalne odluke.
Ovo poučno i korisno predavanje u prostoru saljske općine popratilo je tridesetak mještana, a da je ono pobudilo njihovu pozornost svjedoče dodatna pitanja koja su nakon predavanja postavljali.