Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Glavaš ostaje i bez generalskog čina

19.08.2010. 22:00
Glavaš ostaje i bez generalskog čina


Josipović je s godišnjeg odmora komentirao vijest o Glavaševoj prodaji odličja kazavši da su odlikovanja pitanje časti, a ne metala
Predsjednik Republike Ivo Josipović potpisao je odluku kojom je Branimiru Glavašu, pravomoćno osuđenom na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku, oduzeo odlikovanja. Josipović je najavio da će uskoro, također na temelju zakona, Glavašu oduzeti i generalski čin. Glavaša je za zasluge u stvaranju, obrani i obnovi Hrvatske predsjednik Franjo Tuđman odlikovao s čak sedam odličja. To su: Spomenica Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog trolista, Red Ante Starčevića, Red bana Josipa Jelačića, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Pravni uvjeti za oduzimanje odlikovanja i čina stvoreni su pravomoćnom sudskom presudom Vrhovnog suda. Glavaš je nakon pravomoćne presude, u doba kada se spekuliralo o tome kad će mu Josipović oduzeti odlikovanja, svoja odličja prodao za sto tisuća kuna jednom Hrvatu iz Australije kojega je nazvao iskrenim domoljubom, a čiji identitet nije otkrio. Josipović je s godišnjeg odmora poručio da će mu odlikovanja oduzeti u skladu sa zakonom kad se vrati u Zagreb, a na vijest o prodaji kazao je da su odlikovanja pitanje časti, a ne metala. Glavaš je ostao i bez saborske plaće, a iako presuda Vrhovnog suda datira od lipnja, on traži da mu se isplati plaća i za srpanj. U skladu sa zakonom i saborsko je Mandatno-imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak utvrdilo da mu je prestao saborski mandat po sili zakona.
 


Četvrti obeščašćeni general


Glavaš je četvrti general kojemu su oduzeta odlikovanja. Prije njega to se dogodilo Vladimiru Zagorcu kojemu je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić oduzeo osam odlikovanja nakon što je prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zbog krađe dragulja vrijednih 39,4 milijuna kuna iz MORH-a. Takvu brzinu Mesić nije demonstrirao u slučaju Mirka Norca kojem je sedam odlikovanja oduzeo pet godina nakon pravomoćne presude zbog ratnog zločina počinjenog u Gospiću 1991. godine. Odlikovanja je Mesić oduzeo i Ivanu Korade. Njemu su odlikovanja, svih sedam, oduzeta posmrtno, nakon što je ubio petero ljudi, odmetnuo se i sam na kraju smrtno stradao u policijskoj akciji.