Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jarebica i Kobac kreću u lov

19.08.2010. 22:00
Jarebica i Kobac kreću u lov


Upitan da nam pojasni kako on i predsjednik Kobca Jure Zubčić te ostali njihovi lovci gledaju na sve veću raširenost postavljanja lažnih vabilica za odstrjel prepelica, lovnik Rudala kaže da se nitko od članova ne bavi tim nečasnim poslom
Odlukom Izvršnog odbora ninske Lovačke udruge Jarebica i ovog će ljeta 270 ninskih lovaca moći loviti prolaznu divljač i to prepelice i divljeg goluba.
Lov će biti dopušten jedino u lovištu Rašinovac i to u određene dane odnosno u nedjelju 22. i 29. kolovoza te u nedjelju 5. i 12. rujna u trajanju od 6 do 9 sati ujutro. Određeni su i ulazi u lovište tako da će lovci uz nadzor vodstva društva i lovočuvarske službe u Rašinovac i prema Antenama moći ulaziti kroz Karinovac kod Vrsi, Brdarića bunar kod Poljica, preko Okuče te iz pravca Grba. Loviti se neće kao do sada u grupama od po dva lovca već će se zajednički loviti po čitavom lovištu koje je inače prenapučeno prepelicama i divljim golubovima. Kako nam je rekao tajnik Jarebice, Zdravko Lipotica pored rigorozne kontrole lovci u lovište neće moći pristupiti, uz ostalo, bez reflektirajućih prsluka te markice Hrvatskog lovačkog saveza iz Zagreba za tekuću 2010. godinu, kao i sa psom koji nema položen ispit iz prirođenih osobina.
Poput ninskih lovaca i lovci ražanačke Lovačke udruge Kobac ovih dana čiste i pripremaju puške. I oni će loviti dvije zadnje nedjelje u kolovozu te tri prve nedjelje u rujnu.
Kako nam je rekao glavni lovnik Kobca, Milan Mićo Rudela oni su ovih dana u lovišta pustili 1.000 fazana, koji su nabavljeni u fazaneriji Zelendvor za što je iz blagajne društva izdvojeno oko 30 tisuća kuna.
– Pored lova na prepelice početkom rujna naši će lovci krenuti i u lov na divlje svinje koje u zadnje vrijeme uništavaju ljetinu i to prvenstveno na poljima i oranicama na potezu od Radovina preko Krneze do Ljupča i nešto manje u ražanačkom polju. Od strane HLS-a dobili smo pravo na odstrjel životinja, kaže Rudela.
Upitan da nam pojasni kako on i predsjednik Kobca Jure Zubčić te ostali njihovi lovci gledaju na sve veću raširenost postavljanja lažnih vabilica za odstrjel prepelica, lovnik Rudala kaže da se nitko od članova ne bavi tim nečasnim poslom.
– Za takve onda nikada više ne bi bilo mjesta u našim redovima. Po našim saznanjima lažne vabilice se itekako dosta koriste i mi apsolutno podržavamo zakon koji je nedavno stupio na snagu u namjeri da se toj antilovnoj i krajnje neprofesionalnoj pojavi konačno stane na kraj, zaključuje Rudela.