Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Josipović protiv smanjenja plaća

19.08.2010. 22:00
Josipović protiv smanjenja plaća


Većina onih koji plaću dobivaju iz proračuna ionako su loše plaćeni, upozorava Ivo Josipović, predlažući zbrinjavanje viška zaposlenih
Predsjednik Republike Ivo Josipović nije vidio prijedlog rebalansa proračuna i “neodgovorno bi bilo razglabati o njemu”. U izjavi novinarima Josipović je kazao i da bi volio da se plaće zaposlenima ne smanjuju jer većina onih koji plaću dobivaju iz proračuna ionako su loše plaćeni. Za višak zaposlenih treba izraditi program zbrinjavanja, a javna uprava treba biti efikasnija, kazao je predsjednik Republike. Izjavio je i da ne zna ništa o eventualnom smanjenju proračuna za njegov Ured, a limit u kojem se u tome može ići jest sama funkcionalnost Ureda. Nije vidio ni prijedlog poreza na banke o kojem se posljednjih dana mnogo govori i o tom pitanju se Josipović zasad ne bi opredijelio. Ponovio je svoj stav da bi bogati trebali više sudjelovati u poreznom opterećenju kao i to da se zalaže za promjenu poreznog sustava pri čemu bi porezno trebalo rasteretiti rad, a posebno luksuznu imovinu “malo drugačije oporezovati”.
Josipović se ponovo založio i za uvođenje posebnih radnih sudova jer dobiva velik broj pisama i e-mailova u kojima mu se građani žale da su im uskraćena prava iz radnog odnosa kao i na to da radni sporovi traju i do deset godina. Za te se sudove zalagao i u kampanji, za njih se založio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a njihovo uvođenje bilo bi dio velike reforme pravosuđa i velik korak u zaštiti radnih prava. Predsjednik se osvrnuo i na nemile događaje u turističkoj sezoni, odnosno napade na strance. “Njih je možda i manje nego prijašnjih godina. ali od svakog društva se očekuje da sazrijeva i osuđuje takve događaje”, izjavio je. Posebno štete oni napadi koji “mirišu na mržnju”, a neki od njih tiču se i međunacionalnih odnosa, posebno u Dalmaciji i štetni su sami po sebi, a štete i ugledu Republike Hrvatske. Konstatirao je da je policija veći dio takvih napada riješila i razotkrila počinitelje te očekuje njihovo kažnjavanje.
 


Svatko može osnovati stranku, pa i sindikati


Za sindikate koji su najavili mogućnost osnivanja političke stranke je kazao da imaju neobično važnu funkciju kada je znatan dio radnika, posebno u privatnom sektoru, nezaštićen. Što se tiče same ideje osnivanja stranke, Josipović je izjavio da svatko može osnovati stranku i sudjelovati u političkoj utakmici.