Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kosor: Nema razloga za poskupljenje kruha

19.08.2010. 22:00
Kosor: Nema razloga za poskupljenje kruha


Premijerka je kazala i da do kraja godine struja neće poskupjeti, te ponovila da bi cijena kruha mogla biti i manja
Razloga za poskupljenje kruha, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica nema, stav je Vlade s čije je jučerašnje sjednice premijerka Jadranka Kosor ponovila i kako do kraja godine struja neće poskupjeti. Premijerka će se idući tjedan sastati s proizvođačima i trgovcima kako bi razgovarali o cijeni osnovnih prehrambenih namirnica.
– Vlada smatra da razloga za poskupljenje kruha nema, a u vezi s tim i drugim prehrambenim artiklima razgovarat ćemo idućih dana, kazala je Kosor ponavljajući kako u Vladi smatraju da bi cijena kruha u nekim segmentima mogla biti i manja. Stoga je sve koji odlučuju o cijenama pozvala da “dobro promisle prije nego što donesu bilo kakvu odluku o poskupljenju, a to će biti i njihov prilog Programu gospodarskog oporavka”.
I ministar poljoprivrede ističe kako će učiniti sve da do poskupljenja kruha ne dođe. Štoviše, kako je kazao Petar Čobanković, učinit će sve da dođe do korekcija cijena, ali “na dolje”. Naime, sadašnja cijena kruha formirana je prije dvije godine kada je cijena brašna i pšenice bila visoka, gotovo dvije kune. Danas je cijena puno niža.
Presudna trgovina
U strukturi troškova pekarskih proizvoda, prema riječima Čobankovića, brašno sudjeluje s oko 15 posto, a prosječna cijena kilograma pekarskih proizvoda je oko 14 kuna. U toj cijeni su štruca kruha, nekoliko peciva i jedna krafna.
– Cijena pšenice i brašna ne može biti osnova za povećanje cijene kruha, ističe Čobanković za kojeg je dodatan argument za zadržavanje, ili snižavanje cijena kruha, i to što neće biti rasta cijene struje. Ministar pritom naglašava i kako veći udio u cijeni kruha od brašna ima trgovina. Stoga je upravo u trgovini prostor za “korekciju cijena kruha prema dolje”. Problem povrata kruha, pak, trebaju riješiti proizvođači i prodavači, što znači da se ne smije prelamati na leđima kupaca.
– Priča o povratu kruha nešto je što moraju riješiti proizvođači i prodavači između sebe. Ne može vrijednost ukupnog povrata kruha biti jednaka vrijednosti ukupno proizvedene pšenice u Hrvatskoj, ističe Čobanković. Cijena kruha u Hrvatskoj kreće se između 3,5 i 12 kuna. Razlike su, kako veli resorni ministar, velike po regijama, ali i unutar jedne regije.
Milijun kuna Pakistanu
Premijerka je tome dodala: “Kruh ćemo kupovati kod onih kod kojih je jeftiniji”.
Na zatvorenoj sjednici Vlada je donijela odluku o rotaciji pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Redovite rotacije obavit će se u rujnu i to u mirovnoj misiji UN-a na Cipru (UNFICYP) upućivanjem jednog vojnog promatrača na godinu dana te u mirovnoj misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF) upućivanjem dvojice stožernih časnika na godinu dana. Časnika za opskrbu koji sudjeluje u mirovnoj misiji UN na Golanskoj visoravni sudjelovanje je produljeno se sudjelovanje do ožujka iduće godine.
Također, Vlada će poplavama poharanom Pakistanu pomoći s milijun proračunskih kuna. Ta će se sredstva doznačiti Hrvatskom Crvenom križu.
Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona kojim bi se potvrdio ugovor o državnom jamstvu za zajam koji bi Europska banka za obnovu i razvoj dala za projekt modernizacije Luke Šibenik. Zajam je težak 12 milijuna eura, a projekt modernizacije Luke Šibenik predviđa rekonstrukciju i izgradnju operativne obale, a s ciljem izgradnje suvremenog putničkog terminala.
 


USKOK nadležan i za utaju poreza i doprinosa


Ubuduće će USKOK biti nadležan i za kaznena djela utaje poreza i drugih davanja ako su povezana s kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije. To je Vlada predložila izmjenama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Izmjene će, prema riječima Dražena Bošnjakovića, ministra pravosuđa, omogućiti još brže djelovanje USKOK-a tim više jer se iz godine u godinu povećava broj osuđujućih presuda za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.