Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Na krilima Ibre do preokreta

19.08.2010. 22:00
Na krilima Ibre do preokreta


U veličanstvenom dekoru poljudske školjke u kojoj se natiskalo preko 30.000 navijača bilih koji su prisustvovali velikoj predstavi njihovog Hajduka koji je stekao visoku prednost u prvoj utakmici protiv rumunjske Uniree.
Prva izgledna situacija zbila se u 5. minuti kad je Anas Sharbini zaslužio slobodan udarac s 25 metara nakon mini prodora kroz sredinu terena. Ibričić je izveo taj slobodan udarac, no lopta se odbila u korner iz kojeg je na nabačaj Tomasova uspio skočiti Andrić te i zapucati glavom, ali lopta je otišla visoko preko gola Uniree. Pritisak Splićana se nastavlja i u sljedećih nekoliko minuta, a najopasnije je po Rumunje izgledao onaj u 9. minuti. Opet je glavnu ulogu preuzeo Sharbini koji se obrušio lijevom stranom terena i stigao do kaznenog prostora gostiju, no udarac koji je uputio, pritom prebacivši loptu na desnu nogu, s nekih 12 metara je bio lak plijen za Grigorea. Uslijedio je umalo hladan tuš na prepunom Poljudu, jer je u 12. minuti Onofras nakon neuspjele ofsajd zamke Splićana došao u situaciju jedan na jedan sa Radoševićem. Uspio je i prebaciti Hajdukova vratara, no srećom po Splićane lopta je odsjela na gredi i nakon toga se Radošević uspio nekako dočepati lopte. Nakon toga igra se malo smirila, počeo je jenjavati početni pritisak Hajduka, a Unirea je dolazila do zraka, posebice na sredini terena. Živce navijača na poljudskoj ljepotici umalo je iskidao Jurica Buljat u 23. minuti nakon njegovog predomišljanja što učiniti s jednom visokom loptom koja se nalazila između njega i Radoševića. Iza leđa mu je vrebao Rusescu i umalo došao do prilike za nadmudriti vratara Hajduka. Srećom, on je prisebnije reagirao od svog kolege Buljata te uspio otkloniti opasnost. U 31. minuti Sharbini je ispremiješao Rumunje na lijevoj strani kaznenog prostora te prebacio na drugu stativu gdje se nalazio Vukušić. On nekako uspijeva spustiti loptu na Ibričića koji s pet metara pokušava volejom iz okreta, a lopta je odsjela na vratnici.
Hladan tuš, pa erupcija
No, u 34. minuti Frunza je zaledio krv svim ljubiteljima Hajduka na stadionu. Njegov slalom prodor po lijevoj strani u kojem je prošao trojicu Splićana te s vrha šesnaesterca lijevom nogom matirao Radoševića značilo je da se pred Poklepovićevim igračima našla još jedna velika prepreka u pokušaju prolaska do Eurolige. Pokušali su Hajdukovi igrači novim pritiskom doći do izjednačenja. Buljat je neloše pucao u 38. minuti iz slobodnog udarca s preko 40 metara, ali lopta je fijuknula iznad grede Grigorea. Ipak, erupcija oduševljenja na prepunom Poljudu u 40. minuti. Sharbini je nabacio s lijeve strane na Ibričića koji iz nevjerojatno nezavidne situacije, okrenut leđima golu ukoso s 14 metara, uspijeva tjemenom zahvatiti loptu i ubaciti je u suprotan kut nebranjene mreže Rumunja. Umalo je u 43. minuti hajduk poveo nakon nabačaja iz slobodnjaka Tomasova. Maloča je odlično skočio s desetak metara i glavom potjerao loptu prema desnim rašljama Grigorea, no lopta je bila zamalo neprecizna. Sličan pokušaj imao je i gostujući stoper Maftei, ali ipak se na odmor otišlo s neodlučenim rezultatom koji je nakon svega viđenog na terenu mogao zadovoljiti Torcidu. Igra u nastavku nije bila u onom tempu kao u prvom, zato je Torcida pokušala u 56. minuti bakljadom donijeti dodatni impuls svojim ljubimcima. To je najbolje na znanje primio agilni Ibričić koji je uspio bljesnuti pred gol Rumunja nakon odlično spuštene lopte Vukušića. Iako je bio podosta na lijevoj strani odapeo je iz sve snage, a lopta je prohujala pored lijeve vratnice gostiju. Uspio se i Tomasov konačno osloboditi za poziciju u 65. minuti na desnom vrhu gostujućeg šesnaesterca. Njegov udarac pak nije bio na razini onog protiv Dinama iz Bukurešta.
Velemajstor Ibro
No, sve greške Hajdukovaca u ovoj utakmici nadoknadio je veliki Ibričić fenomenalnim pogotkom u 66. minuti. Ibro je uzeo loptu na sredini i krenuo s njom prema kaznenom prostoru Rumunja. Puštali su ga oni da uđe u taj prostor na desetak metara od gola i kad su svi očekivali dodavanje na stranu za suigrače on je velemajstorski prebacio obrambenog igrača i vratara Uniree. Lopta se ovog puta od lijeve vratnice u mrežu na sreću Hajdukovih navijača. Za posljednjih 15 minuta Poklepović je osvježio sredinu terena zamjenom Trebotić-Brkljača, a Rumunji su pokušali malo riskantnije sa svježim napadačima Neaguom i Daleom. Ipak umjesto naleta Rumunja nova erupcija oduševljenja na prepunom Poljudu u 78. minuti. Korner s lijeve strane izveo je Ibričić lopta je letila do druge vratnice gdje se usamljen našao najsvježiji Brkljača kojemu nije bilo teško zakucati loptu u donji lijevi kut gola Uniree. No, ni tu nije bio kraj, jer je Hajduk uspio doći do kapitalnih 4:1. Oremuš je u 85. minuti uspio uputiti prizemnu loptu s desne korner zastavice, a nju je prihvatio Čop koji u okretu puca prizemno u suprotni kut Grigoree te je lopta na oduševljenje svih ušla u gol ispod ruku rumunjskog vratara. Imao je pred kraj susreta Ibričić priliku oči u oči s Grigoreom zapečatiti sudbinu Rumunja, no i s 4:1 sigurno je puna šaka brade za Splićane pred uzvrat za tjedan dana.
 


HAJDUK – UNIREA 4:1


SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja: 33000. Sudac: Antonio Damato (Italija), pomoćnici: Elenito Di Liberatore i Alessandro Petrella (oba Italija). Strijelci: 0:1 Frunza 34′, 1:1 Ibričić 40′, 2:1 Ibričić 66′, 3:1 Brkljača 78′, 4:1 Čop 85′. Žuti kartoni: Čop 85′ (Hajduk); Parschiv 51′, Brandan 68′ (Unirea)
HAJDUK: Radošević, Oremuš, Maloča (Vejić 87′), J. Buljat, Strinić, Andrić, Trebotić (Brkljača 74′), Tomasov, Ibričić, An. Sharbini, Vukušić (Čop 65′). Trener: Stanko Poklepović.
UNIREA: Grigore, Nicu, Galamaz, Maftei, Bordeanu, Marinescu (Paraschiv 48′), Rusescu (Dale 74′), Brandan, Frunza, Onofras (Neaga 61′), Bilasco. Trener: Ronny Levy.