Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

(Re)balans

19.08.2010. 22:00


Iako u posljednje vrijeme iz oporbe, a posebno iz najjače oporbene stranke SDP-a, neprekidno traje paljba kritika svakog premijerkinog koraka, posebno žestoka bitka rasplamsala se oko neviđenog rebalansa državnog proračuna, koja sada već ima odjeke predizbornog prepucavanja.
No, to potezanje rebalansa koji je još u pripremi zapravo na određen način služi i za održavanje političkog balansa između dviju najjačih stranka.
No, opet su i vlast i oporba zaboravili da i birači znaju misliti svojom glavom te da bi mogli i kazniti to što se nabacuju i igraju njihovim sudbinama.
Naime, fama oko rebalansa proračuna odnosno oko količine bešćutnosti potrebne da bi se napravili rezovi traje predugo i previše je probnih balona pušteno kako bi se opipalo bilo javnosti da ne bi uoči toga rebalansa nastala svojevrsna histerija u redovima „proračunaca” koji bi morali platiti što je Šukerova vreća predugo šuplja. Premijerka je previše pričala da se mora uprijeti prstom kome uzeti i izlazila sa sugestijama čije platne liste neće biti iste da bi se sada žestila da SDP napada neviđeni rebalas.
S obzirom da je većina proračuna, kako se voli podsjećati, uglavnom zadana, a palo je obećanje da se neće dirati socijalno najugroženije skupine, ni oporbi, a ni običnom malom čovjeku nije teško pretpostaviti u koga će uprijeti premijerkin prst. Proračun tone za milijarde kuna i premijerka je ona koja ne bi trebala s govornice pitati neka joj kažu kome uzeti jer je ona na čelu Vlade i to upravo ona mora znati. U tom je smislu oporba ima privilegiju samo kritizirati i zazivati prijevremene izbore, a da se istodobno koncizno i do kraja ne određuje tko će i kako pokrivati sve deblji minus državnog proračuna.
Možda opet padne ideja o nekom sveopćem porezu kako bi svi “proračunci” još neko vrijeme bilo mirni, no valjda je Vlada uvidjela da se time ništa ne rješava.
Premda je snalaženje u gustoj šumi državnog proračuna vrlo teško i nije lako početi kresati i sjeći nijedno stablo, računica je u konačnici vrlo jednostavna. Ne može se trošiti novac kojeg nema, a političko i finacijsko umijeće je naći pošteno i pametno rješenje.
Da rebalans nije i političko pitanje i to u godini prije parlamentarnih izbora, odluka bi bila puno lakša pa zato premijerka teško i prima SDP-ove udarce na račun rebalansa i upada u klopku komentiranja njihovih komentara.
Tko je koliko “spavao” i tko se treba probuditi, tko radi, a tko se odmara, premijerka Kosor i predsjednik SDP-a Milanović različito misle.
A u javnosti sve više prevladava mišljenje da dio problema leži i u posve nedomoljubnim “transferima” novca, onim koje je kriza potpuno ogolila, otkrivši da se novac odlijevao u mnoge privatne džepove zbog čega je dijelom i nesretni proračun kopnio.
Dok se “čarobira” rebalas, sindikati obrazovanja prijete štrajkom i šalju poruke da bi čak i oni svoju stranku, ministri s dobrim plaćama pametno štede i ulažu, a građani strahuju od poskupljenja kruha. Istodobno se kao na traci nižu afera za aferom, a sveznajući politčari o tome “znaju da ništa ne znaju”…
Kako napraviti (re)balans?