Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sanader: Nikada nisam uzeo proviziju za kredite

19.08.2010. 22:00
Sanader: Nikada nisam uzeo proviziju za kredite


Putovanje u SAD nema nikakve veze s aktualnim istragama u DORH-u, nego se radi o odmoru kojeg je dugo planirao sa svojom obitelji, naglašava Ivo Sanader
Ivo Sanader oglasio se jučer nakon višemjesečne šutnje. Austrijskim medijima jučer je poručio kako nije kriv ni za kakve optužbe kojima ga se vezuje uz Hypo banku te kako nije nikamo pobjegao nego je godišnji odmor i putovanje u SAD dugo planirao s obitelji. Zanimljivo, Sanader je reagirao na pisanje austrijskih medija, koji su uglavnom samo prenosili novosti iz Hrvatske gdje se odnedavno špekulira postoji li istraga o Sanaderu u DORHU i je li ikada postojala – hrvatskim medijima Sanader, čini se, nema što za reći.
“Nikada nisam uzeo provizije za bilo kakvo posredovanje u dodijeljivanju kredita Hypo grupe Alpe Adria”, stoji u priopćenju što ga je Sanader poslao Austrijskoj novinskoj agenciji (APA). Na istom mjestu Sanader ističe kako “nisu postojala bilo kakva ilegalna plaćanja” namijenjena njemu.
Antikorupcijske mjere
“Nikada nisam bilo kome svjesno omogućio prednost u poslovanju s hrvatskom vladom”, naglašava Sanader u priopćenju te dodaje kako su “optužbe, koje su se protiv mene u posljednjih nekoliko dana pojavile u hrvatskim medijima” dosad već u nekoliko navrata “odbacivao i nedvosmisleno demantirao”.
Vezano uz iskaz nekadašnje suradnice Miroslava Kutle, Milene Šenator, prema kojem je Sanader od Kutle primio 800 tisuća eura kako bi mu osigurao kreditiranje u Hypo banci, Sanader navodi kako je te optužbe državno odvjetništvo odbacilo prije više godina, još dok je Sanader bio u opoziciji.
“Osim toga, današnje antikorupcijske mjere Sabor RH je donio još u vrijeme dok sam ja bio predsjednik Vlade”, naglašava Sanader u dopisu. Putovanje u SAD nema nikakve veze s aktualnim istragama u DORH-u, ponovno naglašava Sanader, nego se radi o odmoru kojeg je dugo planirao skupa sa svojom obitelji.
Obrana časti i ugleda
Austrijskim medijima obratio se i nekadašnji član Uprave Hypo banke te još jedan od protagonista afere uz čije se ime vezuju mnoge ozbiljne optužbe, Günther Striedinger. Striedinger niječe da je na bilo koji način sudjelovao u financijskim malverzacijama preko kojih su iz Hypo banke nestale stotine milijuna eura te odbacuje sve optužbe koje idu na njegov račun.
Striedinger odbacuje i optužbe prema kojima je skupa s Vladimirom Zagorcem bio udružen u zločinački pothvat. “Nisam s hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem nikada imao zajedničku tvrtku niti sam s njim bio uključen u bilo kakve zajedničke aktivnosti”, poručuje Striedinger te najavljuje austrijskim medijima kako će svoju čast i ugled braniti svim dopuštenim sredstvima, “što uključuje i civilne tužbe”.


Otkaz bivšem članu uprave Splitske banke


Wolfgangu Peteru, bivšem članu Uprave Hypo banke (HGAA) zaduženom za rizično poslovanje, nedavno je uručen otkaz zbog poslova vezanih za jedan hotelski projekt u Hrvatskoj, objavio je jučer austrijski dnevni list Kleine Zeitung.
– Sve je više sumnji kojima se tereti Petera, izjavio je za Kleine Zeitung Wolfgang Peschorn, ravnatelj austrijskog državnog ureda za financije i jedan od voditelja istražne skupine u slučaju Hypo banke. Austrijske institucije namjeravaju istražiti odgovornost za svaki pojedini slučaj nastale štete te zatražiti nadoknadu štete, tvrdi list. Navodi se kako su u Peterovom području odgovornosti odobravani krediti u značajnom iznosu u trenutku nedovoljne poslovne sigurnosti, što iz današnje perspektive nije razumljivo. Petera se međutim smatra nevinim dok se ne dokaže njegova moguća krivnja. Šteta koja se u istrazi pripisuje Peteru mogla bi iznositi gotovo dva milijuna eura. Prije nego što je 2006. postao član uprave Hypo banke, Peter je bio član uprave Splitske banke.