Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Srb: Vlada stvara zametak SAO krajine

19.08.2010. 22:00
Srb: Vlada stvara zametak SAO krajine


Hrvatska stranka prava (HSP) održat će 18. rujna u Vukovaru prosvjedni skup povodom dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića. Vodstvo HSP-a najavilo je jučer u Zagrebu kako će prosvjedovati i iz još jednog razloga, mogućeg osnivanja zajednice vijeća općina sa srpskom većinom u Republici Hrvatskoj.
– Boris Tadić bi svoj posjet iskoristio za relativizaciju i umanjivanje odgovornosti Srbije za rat i nastale žrtve. Drugim riječima, iskoristio bi ga za podjelu odgovornosti između Hrvatske i Srbije. To je potpuno neprihvatljivo, i zato smo protiv njegovog dolaska u Hrvatsku, rekao je jučer na konferenciji za novinare predsjednik HSP-a Danijel Srb.
Osnivanje zajednice vijeća općina sa srpskom većinom, smatra Srb, uvjet je kojeg SDSS postavlja pred Vladu kako bi glasao za proračun.
– To je velika opasnost za Hrvatsku, to je stvaranje zametka SAO krajine, rekao je Srb te je pozvao Vladu da prepozna problem koji će nastati iz takve odluke.
– Osnivanjem zajednica općinskih vijeća praktično će se poništiti pobjeda Hrvatske vojske i branitelja u Domovinskom ratu, zaključio je Srb te je na najavljeni prosvjedni skup pozvao braniteljske udruge, stradalnike Domovinskog rata i druge. Dodao je i kako je hrvatska vlast samo u ovoj godini donijela niz neprihvatljivih odluka kojima su “praktično ispoštovani zahtjevi srpske strane iz devedesetih”.
– Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predviđeno je pravo reciprociteta u zapošljavanju u pravosuđu i policiji po nacionalnom ključu, rekao je Srb te je istaknuo kako je “zapošljavanje na temelju etničke pripadnosti neprihvatljivo”. U tom kontekstu je skrenuo pažnju i na program dodjele stanova osobama koje su napustile Hrvatsku devedesetih kao i mogućnost otkupa stanova po povoljnim uvjetima. Govoreći o 20 godina od početka “balvan revolucije”, podsjetio je na dužnosnike takozvane Republike srpske krajine koji su u politici i danas, navodeći saborskog zastupnika Ratka Gajicu kao djelatnika ministarstva obrane u “Krajini” te Vojislava Stanimirovića koji je bio član Radikalne stranke.