Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Starigrad – mjesto gdje planina ljubi more

19.08.2010. 22:00
Starigrad – mjesto gdje planina ljubi more


U zajedničkoj akciji Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije naša patrola posjetila je Starigrad – centar rivijere Paklenica. Sa svojim odličnim položajem podno Velebita, okružen nacionalnim parkovima i parkovima prirode Starigrad je mjesto s najdužom turističkom sezonom. Kombinacija planinskog turizma s kupališnim turizmom omogućava Starigradu najdužu sezonu koja počinje već oko Uskrsa, a podsezona traje sve do listopada kada posljednji rekreativci iskušavaju svoju kondiciju na velebitskom kamenjaru. Bogata ponuda kulturnog i prirodnog bogatstva svake godine privlači na tisuće turista koji se osim kupanja žele baviti i aktivnim turizmom.
U samom ulazu u mjesto primjećuje se nogostup koji povezuje Starigrad sa susjednim mjestom Seline što turistima omogućava sigurnu šetnju ili biciklizam. Hortikulturno uređenje i ove godine nešto je slabije, ali uzrok leži i u položaju Starigrada duž Jadranske magistrale. Ipak začeci hortikulturalnog uređenja vidljivi su na središnjem mjestu, trgu Bikarija. Do centra mjesta stigli smo bez poteškoća zahvaljujući smeđoj signalizaciji koja se svake godine dopunjava. U mjestu smo osim signalizacije zamijetili i veliki broj interpretacijskih ploča uz kulturno-povijesne lokalitete koji informiraju turiste o bogatoj povijesti mjesta. Turistički ured mjesta definitivno je prvo mjesto po hortikulturalnom uređenju, ali i po interijeru. Zahvaljujući tome i stručnosti djelatnika prošle godine zasluženo je dobio nagradu za najuređeniji TIC Zadarske županije. Nudi bogatu paletu prospekata koji se uglavnom odnose na pakleničku rivijeru, bavljenje aktivnim turizmom te bogatu kulturnu i povijesnu baštinu vlebitskog i podvelebitskog kraja. Uz prospekte mogu se dobiti i planovi biciklističkih i planinarskih staza, a u ponudi je i paleta tematskih brošura koje se odnose na podzemlje (špilje), floru, faunu i ptice. Za detaljnije informacije i sva pitanja zaduženi su ljubazni djelatnici turističkog ureda koji uvijek imaju spreman odgovor.
Iz Turističkog ureda posjetili smo novu rivu na koju su prošle godine postavljeni priključci za struju i vodu zahvaljujući kojima uz nju mogu pristajati brodovi sa zabavnim sadržajima te na taj način upotpuniti sadržaj i ponudu. Osim prekrasne nove rive za šetnju jedna od najvažnijih lokacija je i plaža. Još uvijek glavna plaža je ona ispred hotela Alan koja se odlikuje svim potrebnim sadržajima od kanti za smeće, tuševa, kabina za presvlačenje pa do riješenog sanitarnog čvora. Uz ovu plažu najposjećenije su još dvije plaže, “Kulina” u Starigradu i “Pisak” u susjednom mjestu Seline. Obje ove plaže imaju potencijal za atraktivna kupališta, ali je njihov razvoj zaustavljen dok se ne riješe pravno-imovinska pitanja.
Ove godine u Starigradu je završen i projekt istraživanje i zaštite objekata od povijesne i etnološke važnosti na području Starigrada koje će, također, ulaziti u dio turističke ponude mjesta. Osim kulturne i povijesne ponude Starigrad nudi i mnoštvo zabavnih sadržaja. Među glavnim događanjima je fešta u country stilu, a ove godine održan je i prvi Film festival Starigrad Paklenica s tendencijom tradicionalnog filmskog festivala.


Mjesto aktivnog turizma


Ako se želite baviti aktivnim turizmom Starigrad je nesumnjivo pravo mjesto. NP Paklenica nudi više od 150 kilometara pješačkih staza, a za malo iskusnije nude se i penjački smjerovi. Na području Velebita organiziraju se safariji džipovima, a na lokalitetima snimanja filma Winnetou postoji staza Tragovima Winnetoua koja vodi mjestima na kojima je sniman film. Ako se odlučite baviti aktivnim turizmom naići ćete na bogatu ponudu povijesnih i prirodnih atrakcija: mirila, uređene stare seoske gusterne, etno kuća Marasović, spilje, stari paklenički mlin, floru i faunu i razne druge atrakcije.