Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska policija provest će internu istragu o ubojstvu u Benkovcu

19.08.2010. 22:00
Zadarska policija provest će internu istragu o ubojstvu u Benkovcu


Udruga  B.a.B.e. zatražila je danas od  ministra unutarnjih poslova  Tomislava Karamarka pokretanje istrage o odgovornosti  policajaca u slučaju dvostrukog ubojstva u benkovačkom  kafiću u kojemu je 33-godišnjak ubio bivšu djevojku  koja ga je dan prije prijavila  policiji zbog nasilničkog ponašanja i njezina brata.
“Unutarnja kontrola mora  utvrditi jesu li uistinu poduzete sve potrebne mjere kako  bi se taj užasni, a besmisleni  čin spriječio, u što mi duboko  sumnjamo”, stoji u pismu  udruge B.a.B.e. poslanome  ministru Karamarku.
U udruzi kažu kako su se  prečesto osvjedočili da se olako prelazi preko prijava o prijetnjama, bez provođenja temeljitih provjera posjeduje li  osoba koja prijeti vatreno  oružje, bez privođenja i podnošenja kaznenih prijava i  lišavanja slobode do utvrđivanja svih bitnih činjenica.
“Usporedimo li učinkovitost policije u slučaju obrane  jednoga poduzetničkog projekta (grad Zagreb i Horvatinčić u Varšavskoj) od posve  nenasilnih aktivista/kinja i  građana/ki s nemoći zaštite  osoba koje su žrtve nasilnika,  moramo se upitati što su prioriteti policije u Hrvatskoj i za  što građani/ke izdvajaju sredstva vjerujući da će barem  njihovi životi biti maksimalno  zaštićeni”, kažu u udruzi  B.a.B.e.
Zadarska policija danas je  potvrdila da je ubijena 22-godišnja djevojka dan prije  zločina bivšeg dečka prijavila  zbog nasilničkog ponašanja te  da je pokrenuta istraga, ali  policajci 33-godišnjaka nisu  pronašli na kućnoj adresi.
On je sinoć ušao u kafić,  prišao bivšoj djevojci koja je s  prijateljima slavila rođendan i  ubio je hicem iz pištolja za koji  nije imao dozvolu. Zatim je  ubio i njezina 23-godišnjeg  brata te pucao sebi u glavu.  Nekoliko sati poslije umro je u  zadarskoj bolnici.
Zbog dvostrukog ubojstva i samoubojstva koje se u srijedu navečer  dogodilo u Benkovcu, u zadarskoj policiji provodi se interna istraga kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u tom  slučaju, izvijestila je zadarska  Policijska uprava.
Naime, 22-godišnja Marina  Palavra svojeg je ubojicu dan  prije prijavila policiji zbog nasilničkog ponašanja, a po riječima njezine obitelji, 33-godišnji Marko Dukić bivšoj je  djevojci i prije nekoliko puta  prijetio i slao prijeteće sms  poruke.
U ponedjeljak navečer, samo dva dana prije ubojstva, u  istom kafiću u kojem se dogodio zločin 33-godišnji ubojica verbalno je i fizički zlostavljao Marinu, što je ona  dan poslije prijavila policiji.
Nakon prijave zbog nasilničkog ponašanja, policija je  Dukića nekoliko puta tražila  na kućnoj adresi, ali nije ga  pronašla. O rezultatima interne istrage javnost će biti obaviještena, ističe zadarska policija.


Zastave na pola koplja


Zbog nezapamćene tragedije koja se dogodila 18. kolovoza u Benkovcu, i gubitka mladih života, 21. kolovoza 2010. godine proglašava se danom žalosti na području Grada Benkovca – odluka je koju je jučer potpisao Branko Kutija, gradonačelnik Grada Benkovca. Na području Benkovca preporučeno je odgađanje održavanja kulturnih, zabavnih i športskih priredbi, a zastave Republike Hrvatske bit će postavljene na pola koplja na svim zgradama na području Grada Benkovca u kojima su smještena tijela državne uprave.
Podsjetimo, u srijedu nešto prije 22 sata u benkovački kafić Amadeus ušetao je Marko Dukić iz Lisičića te hicima iz pištolja, koji je ilegalno posjedovao, ubio svoju bivšu djevojku Marinu Palavra i njenog dvije godine starijeg brata Marina Kambera, nakon čega je presudio i sebi pucnjem u sljepoočnicu. U trenutku događaja u kafiću se nalazilo desetak osoba, koji su se nakon pucnjave razbježali. Marina je kobne večeri slavila svoj 22. rođendan, a svoga bivšeg dečka i krvnika je zbog prijetnji u dva navrata prijavljivala policiji.
Mirko Erstić, dogradonačelnik Benkovca, kazao je kako će Grad financijski pomoći obitelji tragično stradalih Marina i Marine oko troškova pogreba.
Pogreb brata i sestre obavit će se danas (subota) u 17 sati na benkovačkom groblju.
B. K.