Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Želio sam da igramo u Krešinoj dvorani

19.08.2010. 22:00
Želio sam da igramo u Krešinoj dvorani


Svi znaju da sam veliki poklonik Kreše Ćosića i drago mi je da sam sada, kao izbornik, bio u situaciji da mogu utjecati na to da igramo u Krešinoj dvorani
Danas u dvorani Krešimira Ćosića počinje pripremni turnir, na kojem sudjeluju Hrvatska, Rusija, Jordan i Novi Zeland. Prvu utakmicu Hrvatska igra večeras u 21 sat protiv Jordana, a potom sljede susreti protiv Novog Zelanda (subota) i Rusije (nedjelja). Jučer je u press centru hotela Kolovare, izbornik Josip Vranković održao konferenciju za novinare, na kojoj je bilo riječi o dosadašnjem dijelu priprema, zdravstvenom stanju unutar momčadi, te o protivnicima na posljednjem turniru, uoči odlaska u Tursku, gdje 28. kolovoza Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo, utakmicom protiv SAD-a.
– I po odazivu novinara vidim da smo u gradu košarke – počeo je Vranković.
– Smatram da smo do sada, uključujući turnire na Cipru i u Bambergu, odradili dobar dio posla. Još nismo završili sa cjelokupnim programom priprema, a određene situacije planiramo odraditi u Zadru. U Bambergu smo odigrali bolje nego na Cipru, a da nije bilo ozljeda, mislim da bi naša igra bila još i tečnija.
Izbornik je potom obrazložio zašto je za domaćina posljednjeg pripremnog turnira, uoči prvenstva, odabrao baš Zadar.
– Pod svaku cijenu sam htio izbjeći turnir u inozemstvu pred početak prvenstva, a smatram da će nam Zadar, kao grad košarke, po tradiciji i ambijentu, pružiti adekvatne uvjete da se dobro pripremimo i da igrači osjete tu tenziju.
Uz to, Joke je dodao i jedan osobni razlog.
– Svi znaju da sam veliki poklonik Kreše Ćosića i drago mi je da sam sada, kao izbornik, bio u situaciji da mogu utjecati na to da igramo u Krešinoj dvorani.
Zdravstveni bilten
Pitanja novinara ponajviše su se odnosila na stanje ozlijeđenih igrača, odnosno onih, koji se vraćaju u sistem, nakon oporavka od ozljede. Prvo Roko Ukić.
– Roko će izbivati nekih pet dana, a hoćemo li ga stavljati u roster ili ne, ovisi o situaciji. Sigurno ga nećemo forsirati. Možda će odigrati nešto na posljednjoj utakmici protiv Rusa, ali najvažnije je da nije ništa strašno.
Hrvoje Perić?
– Hrvoje je imao problema sa želucem, ali sada se to konsolidiralo i trebao bi biti u punom pogonu.
Ante Tomić?
– S Tomićem je sve ok. Odlično je što smo ga uspjeli vratiti već za Cipar, iako još uvijek nije u punoj formi. Pri tom povratku smo dosta vagali s njegovom minutažom i zbog toga je dobar ovaj turnir u Zadru, gdje će on moći više sudjelovati.
Zoran Planinić?
– Od početka smo planirali da ga baš na ovom turniru ubacimo u program, da dobije određenu minutažu i da vidimo koliko može participirati. Važna nam je njegova podrška, bez obzira što neće biti nositelj, ali će pomagati na poziciji jedan sa manjom minutažom. Nadam se da će biti s nama. Ostali su u redu. Ostale su nam neke situacije u rosteru, koje nismo stigli isprobati, baš zbog svih tih problema, ali to je tako – kazao je Vranković, koji će konačan popis dvanaestorice putnika za Tursku objaviti nakon turnira u Zadru, najvjerojatnije na press konferenciji 25. kolovoza, dan uoči puta za Istanbul.
O protivnicima
Hrvatska će danas protiv Jordana imati lagan posao, no izbornik će istaknuti da je ta utakmica, kao i ona s Novim Zelandom, koji je prošle subote pobijedio Sloveniju, dobra provjera.
– Jordan je najveća nepoznanica, iako sam imao prilike susretati se s njima sa B reprezentacijom. Trkački odgovaraju svim zahtjevima današnje moderne košarke i imaju nekih poveznica s igrom Irana i Tunisa. Novi Zeland sam gledao i mogu reći da igraju izuzetno brzo i agresivno, preko granice faula. Mislim da će to biti dobra provjera za nas. Možda po imenima ne izgledaju kao atraktivan suparnik, ali po kvaliteti i načinu igre su izuzetno dobar sparing partner.
Borba za pobjednika turnira vjerojatno će se voditi posljednjeg dana, kada igraju Hrvatska i Rusija. Rusi su nedavno na Cipru već jednom pobijedili Hrvate, 66:64.
– To je dosta mlada, poletna momčad, koja igra izuzetno fizičku košarku. Ne znam koliko će Monja participirati, na Cipru nije, ali ako on bude u sastavu, automatski poprimaju drugačiji karakter.
Na čemu još treba najviše raditi u idućih tjedan dana, do odlaska na SP?
– Što se napadačkog segmenta tiče, trebamo vidjeti koliko će moći Planinić i koliko ćemo dizati Tomićevu minutažu. Još me zanima i segment kada igramo sa Lončarom i Tomićem. Uz to, ostaje nam još dosta defanzivnih situacija, koje trebamo rješavati. Kada sam preuzeo reprezentaciju, bilo mi je bitno da igrači prihvate način, na koji želim da dominiramo u napadačkom dijelu, koji je dosta zahtjevniji, tako da smo na to potrošli dosta vremena. Ovaj turnir će zato više biti usmjeren ka nekim defanzivnim segmentima, koji možda i neće biti uspješni, ali ih jednostavno trebamo isprobati – zaključio je Vranković.
 


Prvaci Europe posebni gosti


Posljednjeg dana turnira, poseban gost seniorske reprezentacije bit će kadetska reprezentacija Hrvatske, koja je na netom završenom Europskom prvenstvu u Baru osvojila zlatno odličje. Tom će prigodom dobiti određene poklone od HKS i njegovih sponzora, a i zadarska će publika imati priliku zapljeskati i čestitati mladim košarkašima na velikom uspjehu.




 


Ulaznice 30 kuna


Sva tri dana turnira, Hrvatska reprezentacija svoje će utakmice igrati u 21 sat, dok je prvi susret dana na rasporedu u 18,30. Cijena ulaznica za obje utakmice toga dana je 30 kuna. Danas će, od 12,30 do 13,30, biti organizirano druženje navijača s reprezentativcima, na INA benzinskoj stanici “kod dvi pumpe”, u pravcu ulaska u grad. Tko utoči gorivo u vrijednosti od 100 kuna, dobit će besplatnu ulaznicu, a dijelit će se po 100 ulaznica za svaki dan turnira.