Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ivo Sanader želi van uz jamčevinu

19.08.2011. 22:00
Ivo Sanader želi van  uz jamčevinu


Premda se sva ta Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će sigurno uslijediti – prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu


Premda je sudac istrage Krešimir Devčić  već odbio argumente Ive Sanadera i njegove obrane da  lani u prosincu nije bježao od  zakona, već da se vraćao u  Hrvatsku, Sanaderova obrana zasigurno će pokušati dodatno obrazložiti svoje tvrdnje. No, premda se čini da  uzaludno troše vrijeme na  bitku koju je nemoguće dobiti, pravi cilj Sanadera i njegove obrane već se nazire –  puštanje iz istražnog zatvora  uz jamčevinu.
Naime, sudac istrage  Krešimir Devčić u svom je  rješenju prilično dobro obrazložio zašto ne vjeruje Sanaderu kad tvrdi da se vraćao  u Hrvatsku. U obrazloženju  rješenja o produljenju pritvora navodi se da se Sanader  mogao vratiti još 9. prosinca,  da je to bila njegova stvarna  namjera, a ne čekati idući  dan. K tome, 9. prosinca je  Sanader znao da je Sabor  odobrio njegovo pritvaranje i  kazneni progon, a svejedno  je naručio taksi iz Innsbrucka i rezervirao zrakoplovnu  kartu za Ameriku.
Govoreći o tome pred sudom, što je bilo neizbježno,  jer je policija dokumentirala  vrijeme kad su karta i taksi  rezervirani, kao i vrijeme kad  su stornirani nakon saznanja  da mu je ukinuta viza zbog  istrage, Sanader je zapravo  priznao da mu je bila namjera da ode u Ameriku, a ne u  Hrvatsku.
Pored toga, sud nije smatrao potrebnim posebno razmatrati kontakte osoba bliskih bivšem premijeru s čelnicima policije i tužiteljstva.  Naprosto, stajalište je suda i  tužiteljstva, Sanaderu se ni  onda, a ni prekjučer, nije moglo vjerovati.
Kontakte s osobama iz Sanaderove obrane i kruga osoba bliskih bivšem premijeru  u tužiteljstvu ne negiraju.  Štoviše, o tim posjetama postoje i evidencije, ali treba  napomenuti da se propali Sanaderov povratak odvijao 10.  prosinca, kad je za njim već  bila raspisana tjeralica. Odnosno, u Hrvatsku se mogao  vratiti jedino u gepeku, jer bi  ga svaki pogranični policajac  morao uhititi čim ga vidi.
Sanaderove tvrdnje da nije  pristao na ubrzani postupak  izručenja iz Austrije jer je bio  izložen medijskom linču, vrlo su jednostavno odbačene.  Naime, bivšem je premijeru  moralo biti jasno kakav će  medijski odjek imati  uhićenje političke osobe njegovog kalibra i to zbog optužbi da je zloupotrebljavao  najodgovornije državne  dužnosti.
No, premda se sva ta Sanaderova argumentacija sudu čini borba s vjetrenjačama, ona je jednostavno priprema za ono što će  sigurno uslijediti – prijedlog  za ukidanjem istražnog zatvora uz jamčevinu. Prije takvog prijedloga, Sanaderova  obrana želi iscrpiti sve druge  pravne mogućnosti.