Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Josipović odbio popis, Kosor traži sastanak

19.08.2011. 22:00
Josipović odbio popis, Kosor traži sastanak


Ako Josipović bude inzistirao da se o kandidatima za veleposlanike očituje najprije saborski Odbor za vanjsku politiku, gotovo je sigurno da oni neće biti imenovani prije kraja mandata ove Vlade


Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik  Republike Ivo Josipović  našli su se u pat-poziciji u  sporu oko veleposlanika.  Dok je, kako neslužbeno  doznajemo, predsjednik  uputio pisma premijerki i  ministru vanjskih poslova i  europskih integracija Gordanu Jandrokoviću u kojima  im objašnjava zašto mu je  neprihvatljiv njihov popis s  kandidatima, Jadranka Kosor poziva Josipovića na razgovor upravo o tim istim  imenima. Na Pantovčaku  pojašnjavaju da je predsjednik Republike, na tragu  svojih stavova iznijetih dan  ranije, argumentirao zbog  čega ne može prihvatiti predloženu listu i time je, smatraju u Uredu, “ta priča završena”. No, u Banskim se  dvorima ponašaju kao da to  nije konačna Josipovićeva  odbijenica.
– Predložit ću predsjedniku da se idući tjedan u miru  sastanemo, zajedno sa svojim savjetnicima i ministrom  Jandrokovićem, razgovaramo o svim ljudima što smo ih  predložili jer su oni to zaslužili i usuglasimo se daleko  od očiju javnosti, izjavila je  premijerka jučer u Metkoviću. Ponovila je da u Vladi  vjeruju kako ministar Jandroković nije pogriješio u  proceduri te podsjetila da je  u rujnu prošle godine imenovano 20 veleposlanika i  konzula, a da prije toga ministar nije poslao nikakva  preliminarni popis.
– Naprosto smo se našli s  jednim papirom i sve dogovorili, pojasnila je Kosor.
“To nije dobro”
U Vladi se pitaju zašto je  predsjednik, ako je takva  procedura predstavljala  kršenje bilo kakvih propisa,  prošle jeseni na nju bespogovorno pristao. “Pa zar je  predsjednik Republike tada  zažmirio na nepoštivanje  pravila? To nije dobro”, kazao nam je, pomalo ironično,  visoki Vladin dužnosnik.
Premijerka Kosor je jučer  ponovno prozvala SDP zbog  nastalog spora, kazavši kako  je “za Vladu neprihvatljivo  ono što najavljuju iz SDP-a i  što traže iz SDP-a; ni jedan  oporbeni zastupnik ili šef  stranke ne može tražiti da  Vlada i Predsjednik prestanu  raditi samo zbog nekih  njihovih ambicija”. No, na  pitanje smatra li da postoji  nekakav dogovor između  predsjednika Josipovića i  šefa SDP-a Zorana Milanovića samo je kratko odvratila  da “to treba zaključiti javnost”.
Izvori iz HDZ-a, pak, pokušavaju odgonetnuti još  neke razloge za Josipovićev,  kako ga sami opisuju, “vrlo  grub ton” na konferenciji za  novinare održanoj u četvrtak.
Izlaz nije na vidiku
– Bilo je očigledno da je  Josipović jako ljut, išao je  đonom na nas. Vjerojatno je  to posljedica njegovog nezadovoljstva premijerkinim  posjetom Kosovu idućeg tjedna, a možda i činjenicom da  su i Jadranka Kosor i Jandroković u zadnje vrijeme  često podsjećali kako predsjednik, dok je bio zastupnik, nije u Saboru podržao  arbitražni sporazum sa Slovenijom kojim smo deblokirali hrvatske pregovore,  nagađao je jedan visoki  dužnosnik Vlade i HDZ-a. 
Izlaz iz pat-pozicije zasad  nije na vidiku. Ako Josipović  bude inzistirao da se o kandidatima za veleposlanike  očituje najprije saborski Odbor za vanjsku politiku, gotovo je sigurno da oni neće  biti imenovani prije kraja  mandata ove Vlade. Naime,  parlament se vraća s ljetne  stanke najranije 15. rujna,  pa bi prethodno mišljenje  Odbor moglo u Ured predsjednika dođi tek u drugoj  polovici rujna. Pitanje je bi li  onda predsjednik, samo dva  mjeseca prije izbora, odobrio HDZ-ova kadrovska  rješenja za popunu hrvatske  diplomacije.


Dobra praksa




Ako bi se primijenio kriterij  dobre prakse, da se veleposlanici promijene nakon četiri godine, onda Hrvatska treba poslati  nove diplomate u niz zemalja.  Među njima su i Italija, Francuska, Švicarska, Belgija, Slovačka, Finska, Mađarska, Ukrajina, Portugal…


Friščić za dogovor


Predsjednik HSS-a Josip Friščić s distance prati sukobljavanje Pantovčaka i Banskih dvora i poručuje sudionicima da bi s tim trebali prekinuti.
– Stalno upozoravam da predsjednik i premijerka ne smiju komunicirati preko medija. Pa onda jedan nešto izjavi ujutro, a drugi to komentira oko podne. Ustav određuje da predsjednik i Vlada sukreiriraju vanjsku politiku i to znači da se moraju dogovarati i usaglašavati. A sada u situaciji kad Hrvatska ima daleko važnijih problema, oni se ovako nadmudruju oko veleposlanika. Pitanje je, međutim, treba li uopće nama veleposlanstvo u, primjerice, Finskoj, rekao nam je jučer Friščić.