Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U srpnju svaki dan uhvaćeno 150 neplatiša

19.08.2011. 22:00
U srpnju svaki dan uhvaćeno 150 neplatiša


Cijene parkiranja na Poluotoku tijekom srpnja i kolovoza povećali smo još prošle godine. Novost je plaćanje parkiranja nedjeljom i blagdanom. Takvim režimom želimo koliko-toliko rasteretiti Poluotok. No, parkirališta na Poluotoku i dalje su dobro popunjena, kaže Višak




Ljetni režim naplate parkiranja, uz povećanje cijena u prvoj i drugoj  zoni, sa šest na 12, odnosno  sa četiri na 10 kuna, ove je  godine prvi put, uvedeno i  plaćanje parkinga nedjeljom i  blagdanom. Veće cijene i naplata parkiranja nedjeljom i  blagdanom, uvedena je 1.  srpnja i trajat će do 31. kolovoza.
Bogatija blagajna
Prvi rezultati nove sheme  ljetnog režima naplate parkiranja već su vidljivi u blagajni  “Obale i lučica”, koja je bogatija za 100 tisuća kuna, nego u istom prošlogodišnjem  razdoblju. Naime, zahvaljujući nedjeljama i srpnju, a bilo  ih je četiri, “Obala i lučice”,  zaradile su 100 tisuća kuna  više nego lani.
Navedene financijske brojke, potvrdio nam je Zvonimir  Višak, voditelj organizacije i  naplate javnih parkirališnih  površina u “Obali i lučicama”,  dodajući da veće cijene i  plaćanje parkiranja blagdanom i nedjeljom, koje je uvedeno zbog rasterećenja Poluotoka, nije utjecalo na popunjenost parkirališta u središtu grada.
– Cijene parkiranja na Poluotoku tijekom srpnja i kolovoza povećali smo još  prošle godine. Ovogodišnja  novost je plaćanje parkiranja  nedjeljom i blagdanom. Takvim režimom želimo koliko-toliko rasteretiti Poluotok. No, parkirališta na Poluotoku i dalje su dobro popunjena, najveća gužva je u  jutarnjim satima, osobito od  10 do 12 sati, kada treba imati  sreće za pronaći mjesto za  parkiranje. U poslijepodnevnim satima lakše je pronaći  parking, kaže Višak, dodajući  da se dobra popunjenost parkirališta, koja je obilježila  srpanj, nastavlja i kolovozu,  tako da se mogu i za ovaj  mjesec očekivati bolji financijski rezulati nego prošle godine.
Prije uvođenja naplate parkiranja blagdanom i nedjeljom, djelatnici “Obale i  lučica” na već postojeće table  nalijepili su obavijest o novoj  ljetnoj shemi plaćanja parkiranja. S naljepnicama su na  pojedinim gradskim lokacijama, primjerice Sircu, “Obala i  lučice” nisu imali sreće. Naime, djelatnici “Obale i lučica”  su ih lijepili, a delinkventi skidali. To su, kako navodi  Višak, riješili lijepljenjem  obavijesti na vrh table.
Nove naljepnice
– Uoči ljetnog režima naplate parkiranja na Poluotoku, na već postojeće table nalijepili smo obavijesti o ovogodišnjim novinama. Nismo  postavljali nove table, jer razdoblje naplate parkiranja  nedjeljom i blagdanom traje  svega dva mjeseca već postojeće nadopunili naljepnicama. No, primjerice na Sircu,  kod Osnovne škole Petra Preradovića, naše naljepnice nekom su smetale, pa su ih u  više navrata skidali, a mi iznova postavljali, priča Višak  dodajući da su na nekim lokacijama, iz tog razloga,  naljepnice postavljene na vrh  table, tako da ih se ne može  baš jednostavno odlijepiti.
Što se tiče neplatiša, njih  ima ljeti i zimi. Sankcioniraju  se dnevnim parkirališnim  kartama. U srpnju, po jednom  kontroloru, u prosjeku je bilo  deset dnevnih karata. Tako  ukupan dnevni prosjek petnaestak kontrolora tijekom  srpnja iznosi ukupno 150  dnevnih karata. Kolovoz donosi manje, više iste rezultate, a ukupna parking statistika za ljetni režim naplate  parkiranja bit će poznata  početkom rujna.