Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjesto kontejnera – bačve

19.08.2011. 22:00
Umjesto  kontejnera – bačve


Zar ta raspodjela ne bi trebala ići prema potrebi pojedinih luka, a ne svaki otok po jedan kontejner?


Iako su Brguljci u nekoliko navrata pa i  već nekoliko godina zaredom upućivali zahtjeve odgovarajućim gradskim  službama u Zadru da im se  dodijeli odgovarajući kontejner za otpadna ulja i maziva,  ni do danas njihov zahtjev  nije riješen.
Da bi koliko toliko ovaj  problem ublažili morali su  improvizirati. Naime, umjesto odgovarajućeg kontejnera  na prikladno su mjesto, uz  škver-istezalište za brodice,  postavili dvije žaljezne  bačve.
 Treba, naime, znati da je  luka Brgumul jedno od većih  sidrišta na ovom dijelu zadarskog otočja na čijim se  privezištima, plutačama, bovama zna naći i do osamdesetak raznih plovila. Tu su,  dakako, i deseci plovila domaćih. Športsko ribolovno  društvo, ali osobito Poljoprivredna zadruga Brgulje,  kao glavni koncesionar, zaista su dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju. Obraćanja  odgovornima, očito, nemaju  nikakvog učinka.
Što činiti s punim kantama  raznih ulja koje nautičari ostavljaju uz postojeće (neugledne) bačve. Propisi koji  reguliraju “raspodjelu” kontejnera za otpadna ulja čine  se kao potpuni promašaj.  Zar ta raspodjela ne bi trebala ići prema potrebi pojedinih luka, a ne svaki otok  po jedan kontejner? Primjerice, otok Molat ima tri  luke za privez nautičkih plovila ili sidrenje, a samo jedan   kontejner i to u luci Molat.
Brguljama hitno treba odgovarajući kontejner za prikupljanje raznih motornih  ulja.