Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za opremu prvašića dvije tisuće kuna!

19.08.2011. 22:00
Za opremu prvašića dvije tisuće kuna!


Za prvašića torba ne smije biti bilo kakva, mora biti anatomska, kvalitetna, a takve koštaju najmanje 400 kuna, kazala je jedna majka, dodavši kako je udžbenike, koji će je koštati oko 700 kuna, naručila preko škole, a procjenjuje da će je kompletna oprema koštati oko 2 tisuće kuna


Pripreme za  skorašnji početak školske  godine već su započele, a vidljivo je to u zadarskim  knjižarama, koje su ovih dana okupirali školarci i njihovi  roditelji. Uz zadane udžbenike i radne bilježnice potrebno je prije prvog dana  škole priskrbiti i svu ostalu  opremu – nove bilježnice, pribor, školsku torbu… Najuzbuđeniji su budući prvašići,  koji ove godine kupuju svoju  prvu školsku opremu koja,  kada se njih pita, mora biti  besprijekorna.
Kada je riječ o udžbenicima, poznato je da ove godine nema velikih novosti vezanih uz njihovu nabavku, a  roditelji znaju da ih je, kao i  inače, moguće naručiti preko  škola, izravno preko knjižara  ili samostalno putem interneta, pa čak i u pojedinim  trgovačkim centrima. S obzirom da je narudžbe bilo  moguće izvršiti još u lipnju te  da je isporuka udžbenika već  započela, iako školska godina započinje tek 12. rujna, o  gužvama i nervozi zbog nabavke udžbenika ovaj put je  uistinu suvišno govoriti.
Tako, primjerice, u zadarskoj knjižari Mozaik knjiga  isporuka naručenih udžbenika traje već mjesec dana, a  tamošnja prodavačica navodi kako ove godine sve teče  glatko i bez nervoze.
– I ove godine smo imali  jako puno narudžbi udžbenika, ali s obzirom da ih je  ovaj put moguće kupiti i u  slobodnoj prodaji, narudžbi  je bilo desetak posto manje  nego prošle godine. Najviše  je narudžbi za prvi razred  osnovne škole za koji komplet udžbenika košta između  500 i 700 kuna, ovisno o  programu kojeg je pojedina  škola odabrala, kazala je ova  prodavačica, dodavši kako se  jako puno kupuje i pribor  koji je, kao i svake godine,  raznovrstan s cijenama pristupačnima za svaki džep.
Tako, primjerice, jeftinije  pernice za prvašiće “na tri  kata” koštaju od stotinjak  kuna pa do nekoliko stotina  kuna, pisanke su od 1 kunu  pa do 6 kuna, a i gumice za  brisanje moguće je kupiti već  za 1 kunu po komadu, dok su  one kvalitetnije i po nekoliko  desetaka kuna.
No, kako je napomenula i  prodavačica, cijene jesu različite, ali ipak, jeftiniji predmeti nisu kvalitetni pa su  roditelji primorani za opremu svog školarca izdvojiti  veću svotu novca.
Potvrdila je to i majka koja  se u ovoj knjižari raspitivala  o cijenama potrebne školske  opreme za svoju kćer prvašicu.
– Na prvi pogled mi se činilo da nije baš sve tako skupo,  ali vrlo brzo sam shvatila da  je ono što je jeftinije i jako  nekvalitetno. Trenutačno  tražimo školsku torbu i mogu reći da su me cijene jako  neugodno iznenadile. Ipak,  za prvašića torba ne smije  biti bilo kakva, mora biti anatomska, kvalitetna, a takve  koštaju najmanje 400 kuna,  kazala je ova majka, dodavši  kako je udžbenike, koji će je  koštati oko 700 kuna, naručila preko škole, a procjenjuje da će je kompletna  oprema za malu školarku  koštati oko 2 tisuće kuna.
I u knjižari V.B.Z. Petar  Zoranić narudžbe udžbenika počele su se vršiti još u  lipnju, ali isporuka još nije  započela.