Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čudesni Šarić odveo Hrvatsku do zlata

Autor: Roman Morović

19.08.2012. 22:00
Čudesni Šarić odveo  Hrvatsku do zlata


Hrvatski juniori prvaci  su Europe. U sinoćnjem finalu u Vilniusu pobijedili  su domaćina Litvu rezultatom 88:76 (22:15, 14:18,  22:20, 30:23), te tako potvrdili dominaciju ove generacije, koja je prije dvije godine osvojila naslov kadetskog prvaka Europe. Prvo  ime reprezentacije i cijelog  turnira je bez konkurencije  Dario Šarić, koji je u finalu  odigrao čudesnu partiju. Za  33 minute postigao je 39  poena, uz 11 skokova i četiri asistencije, te po tko zna  koji put potvrdio svu raskoš  svog talenta. Tomislav Gabrić pridodao je 14 poena,  Jakov Mustapić 11, a Mislav Brzoja i Dominik Mavra  po 10. Osim njih zlatom su  se okitili Karlo Lebo, Karlo  Žganec, Marko Proleta, Lovro Demo, Antonio Črnjević, Daniel Zovko i Marin  Marić, pod vodstvom izbornika Jakše Vulića. Prethodno su u dramatičnim polufinalima Hrvati i Litavci  pobijedili Ruse, odnosno  Srbe, a treća je na kraju bila  Srbija.
U finale se Hrvatska plasirala preko Rusije rezultatom 61:57 i to nakon što  su početkom drugog poluvremena zaostajali čak 19  poena (24:43). Uslijedila je  hrvatska serija 18-2 pa  preuzimanje vodstva u posljednjoj dionici i slavlje u  neizvjesnoj završnici. Rusi  su prijetili do kraja, ali je  Dominik Mavra u posljednjih osam sekundi realizirao sva četiri slobodna bacanja i nije im dopustio da  dođu u priliku da izbore  produžetak. Zadranin je završio sa šest poena za 26  minuta, bez koša iz igre, a  najefikasniji je bio najbolji  dvojac na prvenstvu, Dario  Šarić (24p, 13sk) i Mislav  Brzoja (12p). Dramatično  je bilo i u drugom polufinalu, u kojemu je domaćin  Litva pobijedila Srbiju sa  69:67, iako je manje od pet  minuta prije kraja gubila  osam razlike (56:64). Preokret su režirali Simas Raupys, koji u prethodnih sedam utakmica nijednom nije postigao više od sedam  poena, a Srbima je zabio 18,  te Marius Grigonis, autor  10 poena, među kojima i  pobjedničkog koša pet sekundi prije kraja.
Cipar usred ljeta na -55
Hrvatska reprezentacija  uvjerljivo je otvorila kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Sloveniji sljedeće  godine. Nakon što su u prvom kolu bili slobodni, izabranici Jasmina Repeše u  Makarskoj su razbili Cipar  rezultatom 93:38. Najefikasniji su bili Bojan Bogdanović sa 17 poena i novi  član španjolske Zaragoze  Damjan Rudež sa 14. Luka  Žorić je za 17 minuta postigao devet poena, Rok  Stipčević za 25 minuta šest  poena, uz tri asistencije, a  Pavle Marčinković za 11  minuta dva poena, isto kao i  Goran Vrbanc za sedam minuta. Kod Ciprana nije bilo  dvoznamenkastih. U drugom susretu skupine C  Ukrajina je u Schwechatu  pobijedila Austriju sa  57:61. Sutra Hrvatska igra,  možda, i najtežu utakmicu  skupine na gostovanju kod  Ukrajine u Kijevu. Najveća  drama drugog kola kvalifikacija odvijala se u beogradskoj Areni, gdje je Crna Gora, pred oko 18 tisuća  gledatelja, pobijedila Srbiju  rezultatom 71:73. I to kako.  Srbi su šest minuta prije  kraja imali +13 pa su sve to  prosuli da bi pobjednički  koš postigao Nikola Ivanović (ukupno 10 poena) sa  zvukom sirene sa svoje polovice igrališta. Možete zamisliti kakvo je slavlje uslijedilo na terenu, a šok na  tribinama. Za domaće je  Miloš Teodosić zabio 21  poen, a Milan Mačvan 17,  dok su goste predvodili  Suad Šehović sa 17, te  Aleksa Popović i Bojan Dubljević sa 11 poena.
Brkić bez dozvole FIBA-e
U skupini D Bosna i Hercegovina je uvjerljivo slavila protiv Nizozemske u  Almereu 89:107, predvođena Mirzom Teletovićem (33p) i Nihadom  Đedovićem (28p). U  momčadi Aleksandra Petrovića više nema Joze Brkića, novog igrača Zadra,  koji zbog nastupa za mlađe  selekcije Hrvatske nije dobio dozvolu FIBA-e igrati  za BiH.
Dustin Ware u Ciboni
Dustin Ware, američki  košarkaš rođen 1990. godine, visok 180 centimetara, koji igra na poziciji razigravača, potpisao je jednogodišnji ugovor s Cibonom, objavio je zagrebački  klub. Wareu će to biti prva  sezona u Europi, a lani je na  sveučilištu Georgia imao  prosjek od 8,1 poena, te 2,3  asistencije i skoka po utakmici. Zanimljivo, Ware je  nedavno bio na Višnjiku i  odradio jedan probni trening s košarkašima Zadra,  ali kako se radi o mladom  igraču, bez europskog iskustva, stručni stožer se  odlučio za drugo rješenje.