Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi val vrućine do kraja tjedna

Autor: Novi list

19.08.2012. 22:00
Novi val vrućine do kraja tjedna

Foto: A. SITNICA



Sunčano, suho i vruće s maksimalnim temperaturama između 33 i 38 stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ovaj tjedan. Za razliku od prošlog ekstremnog toplotnog vala početkom kolovoza, kada se temperatura u kontinentalnom dijelu Hrvatske, osobito u Slavoniji podigla čak do 40 stupnjeva Celzijusa, ovoga puta temperaturni maksimumi očekuju se uglavnom na Jadranu. Već danas najniže jutarnje temperature bit će od 13 do 18 stupnjeva u unutrašnjosti, te od 22 do 27 na Jadranu, a najviše dnevne u unutrašnjosti će biti od 29 do 34, a uz obalu između 34 i 38 stupnjeva.
Prema podacima DHMZ-a o srednjim mjesečnim vrijednostima, najtopliji dan kolovoza do sada, izuzme li se ovogodišnji 6. kolovoza u Slavoniji koji je bio najtopliji dan otkako je mjerenja u DHMZ-u, bio je 16. kolovoza 1952. kada je u Zagrebu, na stanici Maksimir, izmjereno 39,8 stupnjeva Celzijusa. U Rijeci je najtopliji kolovoški dan bio je upravo 20. kolovoza, i to 1992. godine, kada se živa u termometru podigla na 38,1 stupanj. Zagrebački Maksimir jučer u 15 sati mjerio je “samo” 32 stupnja, dok je u Rijeci bilo 34 stupnjeva Celzijusa a ista temperatura bila je i u Malom Lošinju. Najtopliji su bili Knin i Senj s 36, a između njih smjestio se Pazin s 35 stupnjeva Celzijusa.
Ako je suditi po prognozi osjeta ugode objavljenoj na stranicama DHMZ-a, u Primorju i Istri bit će vrlo vruće pa se preporuča – što manje odjeće, to bolje! U Dalmaciji, Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će vruće, dok će toplo, ali još uvijek toplije od onoga što meteorolozi ocjenjuju kao “ugodno”, biti u središnjem dijelu zemlje, u Gorskom kotaru i Lici, gdje se preporučuju čak i duge hlačće, te majice ili košulje s rukavima. No, važno je napomenuti da se te preporuke odnose ako se nalazite u hladu, odnosno ako niste izravno izloženi sunčevim zrakama, i to u laganom pokretu.
Iz DHMZ-a upozoravaju da, iako će biometeorološke prilike biti razmjerno povoljne, zbog visokih temperatura zraka, osobito u središnjoj Hrvatskoj, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, kod nekih bi se ljudi mogao javiti manji umor i pad energije. Potrebno je prilagoditi dnevne aktivnosti temperaturnim uvjetima, uzimati dovoljno tekućine i nadoknaditi gubitak soli zbog znojenja kao i zaštititi se od UV zračenja.
Prema sredini tjedna bit će sve toplije pa valja poslušati i savjete liječnika koji preporučaju izbjegavanje vrućine odnosno, ako je moguće, izbjegavanje izlaska u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavati treba i naporan fizički rad, a ako je baš nužan dobro je obaviti ga u najhladnije doba dana, a to znači u ranim jutarnjim satima.