Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pješak poginuo na Bokanjcu, motociklist u Banjevcima

Autor: Suzana Bandić

19.08.2012. 22:00
Pješak poginuo na Bokanjcu, motociklist u Banjevcima

Foto: Zvonko KUCELIN



Na Putu Bokanjca u petak navečer oboren je 65-godišnji pješak, a u Banjevcima iste je večeri s kolnika sletio 33-godišnji motociklist. Oba muškarca podlegla su ozljedama u OB Zadar iste večeri. Kao uzrok obiju nesreća navodi se brzina


Dvije tragične smrti na zadarskim cestama zabilježene su tijekom proteklog vikenda. U petak, oko 20.30 sati, na Putu Bokanjca oboren je 65-godišnji pješak, a svega sat vremena kasnije, u Banjevcima pokraj Stankovaca stradao je 33-godišnji motociklist. Oba muškarca iste su večeri u Općoj bolnici Zadar podlegla zadobivenim ozljedama.
Prema informacijama iz Policijske uprave zadarske, 65-godišnji Bokanjanin prelazio je Put Bokanjca 15-ak metara od obilježenoga pješačkog prijalaza gdje je na njega naletjela mlada vozačica.
– Oko 20.30 sati, krećući se neprilagođenom brzinom, 25-godišnjakinja, koja je upravljala vozilom zadarskih registarskih oznaka, udarila je 65-godišnjeg pješaka. On je nepropisno prelazio ulicu izvan obilježenoga pješačkog prijelaza, a unatoč liječničkim naporima, od zadobivenih ozljeda preminuo je u Općoj bolnici Zadar – rekli su u dežurstvu zadarskog OKC-a napominjući da je protiv mlade vozačice, koja se kretala nepropisnom brzinom, podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
Što se, pak, tiče 33-godišnjeg muškarca koji je vozeći motocikl nastradao na županijskoj cesti u Banjevcima, policija je očevidom utvrdila da je motociklist uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom i sletio izvan kolnika. Osim brzine, za 33-godišnjeg motociklistu bilo je kobno i to što nije imao položen vozački ispit za upravljanje vozilima na dva kotača.
Od početka ove godine život na cestama izgubile su 22 osobe, od kojih je troje bilo motociklista.
Prema statistikama iz PU zadarske, u posljednih šest godina, uključujući i dvoje stradalih tijekom proteklog vikenda, na zadarskim cestama smrtno je stradalo 147 osoba. Samo tijekom 2011. godine na vozilima s dva kotača poginulo je šest osoba, a godinu ranije troje. Kao najčešći uzrok stradavanja u prometu pokazala se brzina. U crnim statistikama prednjači 2006. godina, kada je u prometu na gradskim i županijskim cestama život izgubilo 40 osoba, dok je 2007. godine zabilježen najveći broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Te godine dogodilo se ukupno 3.025 nesreća u kojima je teško ozlijeđeno 225, a lakše 1.029 osoba, dok ih je 29 smrtno stradalo. Godinu kasnije, 2008., zabilježeno je 2.768 prometnih nesreća u kojima je život izgubilo 25 osoba. U 2009. godini od ukupnih 2.723 prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama okončano je 17, u kojima je 20 osoba izgubilo život. Godine 2010. zabilježeno je smanjenje broja prometnih nesreće, a tako i stradavanja. U 2.302 nesreće poginula je 21 osoba, teške ozljede zadobilo je 210, a lakše 817 osoba.


Dvije smrti u moru tijekom vikenda




Zadarski županijski centar 112 primio je u petak, oko 10.30 sati, dojavu od građanina da su, na plaži Miljkovica na Viru, kupači iz mora izvukli stariju mušku osobu koja se utapala. Odmah po dojavi, djelatnici ŽC 112 o događaju su obavijestili zadarsku Hitnu medicinsku pomoć, no do njihova dolaska muškarac je preminuo, a kao uzrok smrti navodi se srčani udar. Kako neslužbeno doznajemo riječ je o 66-godišnjem Zagrepčaninu kojemu je pozlilo u moru. Muškarac je mahao rukama i pozivao u pomoć na što su odmah reagirali ostali kupači skočivši u more. Iako su ga izvukli na obalu, nisu mu uspjeli spasiti život. Dan kasnije, u subotu navečer, slična dojava stigla je iz Sutomišćice. Tamo se, također zbog srčanih problema, utopio 59-godišnji muškarac iz unutrašnjosti Hrvatske.