Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sa sjećanja na Zemljara maknuti veo zaborava

Autor: Josip Portada

19.08.2012. 22:00
Sa sjećanja na Zemljara maknuti veo zaborava

Foto: Josip PORTADA



Postoje sjećanja na ljude koji svojim dostojanstvom i ponosom te umjetničkim življenjem zaslužuju besmrtnost i vječno trajanje. Nikakve ljudske gluposti, pohlepe, promjenljivi režimi nisu mogli izbrisati iz sjećanja dragog nam otočanina, Pažanina, književnika Antu Zemljara, rekao je Valerio Orlić
Na 3. manifestaciji  “U spomen na Antu Zemljara” koja je održana na  Dominikanskom trgu u Pagu predstavljen je časopis  “Književno pero” iz Rijeke  koji je posvećen književniku  Anti Zemljaru. Zemljar je  rođen 1922. godine u Pagu,  a umro je 2003. godine u  Zagrebu. Bio je član  Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih pisaca i Hrvatskog centra  PEN-a. Osnovnu školu  pohađao je u Pagu, klasičnu  gimnaziju završio je u Šibeniku, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu  književnost.
Bio je sudionik NOB-a od  1941. godine, borio se na  Pagu, Cresu, Lošinju, na  brodovima partizanske mornarice i u ilegali. Od 1949.  do 1953. godine bio je zatočen na Golom otoku. Zemljar je dobio šest nagrada  “Drago Gervais” za knjige  “Leptiri” (1972.), “Djevica”  (1973.), “Mozaik” (1974.),  “Ulica propuha” (1977.),  “Nikako do mladosti”  (1981.) i “Kvarnerski poliptih” (2003). O Anti Zemljaru govorili su Valerio  Orlić, urednik “Književnog  pera”, Fikret Cacan i Ivo  Palčić, a stihove Ante Zemljara čitali su Žaklina Glibo, Drago Draguzet, Nikola  Šimić Tonin i Dubravko Sidor.
– Nema zaborava  kao što neki misle ili  kao što bi neki htjeli  da bude. Veo zaborava koji se ponekad  spušta, isto se tako i  podiže. Postoje  sjećanja na ljude koji  svojim dostojanstvom i ponosom, te  umjetničkim  življenjem zaslužuju  besmrtnost i vječno  trajanje. Nikakve  ljudske gluposti,  pohlepe, promjenljivi  režimi nisu mogli izbrisati iz sjećanja  dragog nam otočanina, Pažanina,  književnika Antu Zemljara koji je bio utjelovljenje ljudske  nesalomljivosti, primjer  čovjekovog poštenja, borca  za pravdu, dostojanstvo i u  najtežim životnim uvjetima,  rekao je Valerio Orlić.
Orlić je naveo kako je  Ante Zemljar bio književna  veličina te kako su njegova  djela značajna za cijelu hrvatsku književnost.
– Napustio je ovozemaljski svijet uzdignuta čela,  ponosno, prije devet godina.  Sjećanje na nepokolebljivog  buntovnika, borca za istinu,  pravičnost i nepotkupljivu  književnu veličinu i dalje  živi, rekao je Orlić.
Manifestaciju “U spomen  na Antu Zemljara” organiziralo je Hrvatsko  književno društvo iz Rijeke.