Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Viteške igre svake godine privlače sve više posjetitelja

Autor: Ivan Stagličić

19.08.2012. 22:00
Viteške igre svake godine privlače sve više posjetitelja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vrana je oživjela zvukovima i bojama, zaboravljenim vonjem konja, ali i miomirisima domaćih specijaliteta


Završeni su ovogodišnje Dani Vitezova vranskih, manifestacija oživljene povijesti što ju organizira Turistička zajednica općine Pakoštane i udruga Vitezovi vranski na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti.
Spektakl je ove godine počeo predstavljanjem dijela programa i viteških te glazbenih skupina na zadarskom Narodnom trgu. Već nakon nekoliko minuta sa svih su se strana sjatili radoznali turisti željni fotografije uz viteza templara, staromađarskog strijelca, srednjovjekovna ratnika sa sjekirom ili otomanskog spahiju. No, sve je to bilo samo zagrijavanje za noćnu pomorsku bitku i desant na Pakoštane koje su prve večeri manifestacije oživjele od šarenih ženskih i muških nošnji iz različitih povijesnih razdoblja: od ranoga srednjeg vijeka sve do baroka.
Srednjovjekovne pite i gulaši kod Hana
U petak se poprište događanja preselilo na idealnu prirodnu pozornicu na poljani pokraj i ispod hana Jusufa Maškovića u Vrani, u neposrednoj blizini templarskog i hospitalskog utvrđenja koje je je izvorno bilo benediktinski samostan gdje se čuvala hrvatska kruna. Vrana je oživjela zvukovima i bojama, zaboravljenim vonjem konja, ali i miomirisima domaćih specijaliteta. Ponuda specijaliteta je iz godine u godinu sve bolja i sveobuhvatnija pa se kod Hana moglo vidjeti i okusiti najjednostavnije picipalje premazane medom ili bajame pržene “u cukru”, ali isto tako i pršuta, salate od hobotnice, pečene janjce ili vola, srednjovjekovne pite i gulaše….
Srednjovjekovni vrtuljak za djecu
Vrhunac zbivanja bio je u subotu kad se na poljani kod Maškovića hana okupio i najveći broj posjetitelja. Program koji je počeo u kasnim popodnevnim satima započeo je predstavljanjem viteških skupina iz Mađarske, Slovačke i Hrvatske sa svojim pojedinačnim i skupnim točkama. Paralelno s programom bujao je i život između štandova i šatora. Komu nije bilo do kupovine i okrepe stajale su mu na raspolaganje različite mogućnosti zabave i zanimljivosti. Gađanje lukom i strijelom, srednjovjekovni vrtuljak za djecu, usluge renesansnog astrologa i čarobnjaka, jahanje na konjima, fotografiranje s glavom u kladama, graviranje svog imena na potkovu ili kupnjom drvenih dječjih mačeva, štitova i viteških kaciga. A da se ljudska priroda od srednjeg vijeka na ovamo, ipak nije mnogo promijenila svjedočio je ogroman interes za zabavu staru tisuću godina: kako preciznim pogotkom kugle srušiti čovjeka u barilo puno vode. Vještina u kojoj su se okušavali nebrojeni posjetitelji, staro i mlado, muško i žensko, domaći i stranci, a kad god bi “djelatnik” na pomičnoj klupici pljusnuo u vodu, publika nije mogla suzdržati smijeh kroz koji se probijao glas neumornog hodajućeg prodavača iz Podravine: “Praćke, praćke, kupite praćke za Turke i za mačke”. Tek su reflektori podsjećali da nismo uistinu na nekom proštenju sred XV. stoljeća.
Nakon što se na glavnoj pozornici odigrala predstava s konjima “Kraljevski konji” te publiku dodatnu zagrijao mađarski sastav Holloenek Hungarica, dobivši za svoje povijesne plesne skladbe prave ovacije, počele su pripreme za glavnu atrakciju – noćnu bitku za Vranu.
Scenarij je za razliku od prošle godine promijenjen pa su Osmanlije zauzeli Vranu s kopna, a ne s mora gdje je njihov napad bio odbijen. No zato je uslijedio kopneni obračun u kojem su najprije nadvladali “Turci” da bi u subotu uslijedio protunapad koji je predvodio sam prior vranski Petar Berislavić. Prikaz noćne bitke za Vranu iz godine u godinu obogaćuje se novim elementima, individualnim borbama mačem, borbom jednog viteza protiv više njih, borbe kopljem, sjekirom i mlatom, uporabom topova i bojnih sprava, ali i nastupom trbušnih plesačica.
Bitka je bjesnila dobrih sat vremena dok kršćanske snage nisu prevladale i osvojile improviziranu utvrdu podignuta uz južni zid Maškovića hana praćeni zvucima Zajčeve “U boj, u boj!”
Konačni oproštaj s ovogodišnjim Danima Vitezova vranskih bio je jučer u Pakoštanima kad su održana posljednja predstavljanja viteških skupina i borbe mačevima. Moderno doba zamijenit će srednjovjekovno do iduće godine kad nas na ovim jedinstvenim pozornicama zasigurno očekuju još zanimljiviji i raskošniji Dani Vitezova vranskih.


Viteške skupine iz tri države




Na ovogodišnjim Danima Vitezova vranskih sudjelovale su skupine oživljene povijesti iz Slovačke: Ursus i Fekete Solyom, a iz Mađarske je došao renomirani sastav povijesne i etnoglazbe Holloenek Hungarica. Od hrvatskih skupina sudjelovali su Dubovački strjeličari iz Dubovca, Red čuvara grada Zagreba, Red ružice grada Orahovice, Kliški uskoci, Viteška skupina Zlatni kalež, Vitezovi zelingradski i domaćini udruga Vitezovi vranski.