Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlast ignorira Dan sjećanja na žrtve totalitarizama?

Autor: Dražen Ciglenečki

19.08.2012. 22:00
Vlast ignorira Dan sjećanja na žrtve totalitarizama?

Foto: PIXELL



Na sjednici predsjedništva Sabora, na kojoj je donijet zaključak o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, odlučeno je i, kako je novinarima tada pojasnio predsjednik Sabora Boris Šprem, da se “ubuduće u Hrvatskoj aktivnije obilježava 23. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima”. Prošle godine Sabor je na prijedlog Vlade Jadranke Kosor spomenutom datumu dao status spomendana i on je u Zakon o državnim blagdanima ušao kao Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.
Međutim, hrvatske vlasti ne pripremaju za četvrtak nikakav poseban program. Potpredsjednik Sabora Josip Leko, trenutačno vršitelj dužnosti predsjednika Sabora, rekao nam je da ne zna na što je Šprem mislio kad je najavljivao aktivnije obilježavanje 23. kolovoza. Kako god, ističe Leko, Sabor nije predvidio aktivnosti tog dana. Isti je slučaj i u Banskim dvorima. U Vladi podsjećaju da je premijer Zoran Milanović s brojnim državnim izaslanstvom nedavno polagao vijenac na mjestu grobnice u slovenskom Teznu, u koju su partizani neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata bacili tisuće likvidiranih zarobljenika poraženih hrvatskih vojnih formacija. Predsjednik Vlade bio je i u Jasenovcu, pa u Banskim dvorima smatraju da su na taj način primjereno odali počast svim žrtvama totalitarnih režima.
Europski parlament je 2008. uveo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a 23. kolovoz je odabran zato što su tog dana 1939. godine ministri vanjskih poslova Molotov i Ribbentrop potpisali pakt između SSSR-a i nacističke Njemačke. Jadranka Kosor lani je 23. kolovoza u Maclju otkrila spomen ploču u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima. Istog je dana spomen ploča otkrivena i ispred nekadašnjeg zatvora u Staroj Gradišci koji “simbolizira i ustaške i komunističke zločine”.
HDZ koji sada vodi Tomislav Karamarko ove će godine još puno opsežnije obilježiti Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Stranačkim ograncima na svim razinama naloženo je da u svojim lokalnim sredinama polože vijence na mjestima posvećenim žrtvama i komunističkog i ustaškog poretka. Samo će, primjerice, na području Primorsko-goranske županije 25 HDZ-ovih gradskih i općinskih odbora polagati vijence i paliti svijeće. Svi će članovi stranačkog predsjedništva sudjelovati u ovim manifestacijama, Antun Vidaković je tako zadužen za odlazak u Jasenovac. A Karamarko će još posebno dan ranije biti gost tribine koju u Dubrovniku organiziraju Hrvatski helsinški odbor i udruga “Daksa 1944./45”. Tamo će zajedno s Ivanom Zvonimirom Čičkom i Ivom Bancem govoriti o važnosti Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.
– Mi ne pravimo razliku među žrtvama, za nas su one sve jednake. To, nažalost, nije slučaj s Vladom. U Hrvatskoj neće biti groba žrtava totalitarnih režima na koji članovi HDZ-a neće položiti vijenac i tamo se pomoliti. Vlada je, pak, ukinula pokroviteljstvo za Bleiburg, a vidjet ćemo kako će u četvrtak obilježiti ovaj spomendan, komentirala je jučer glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš.